Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Vakıflar Bankası Genel Müdürü Süleyman Kalkan, halen 550 dolayında olan şube sayılarını bu yılın sonuna kadar 620’ye çıkarabileceklerini açıkladı. Kalkan, kısa süre önce açtıkları sınava 5 bin kişinin başvurduğunu belirterek, “300’ü uzman, 600’u memur, toplam 900 kişiyi de işe alacağız” dedi. Vakıfbank’ın bankacılık dışı varlıklarını elden çıkarmayı planladıklarını ifade eden Kalkan, “Elimizde değeri 1 milyar lirayı bulan gayrımenkuller var. Bunların 300 milyon liralık bölümünü satacağız” diye konuştu.
Aklınızda ne varsa
Türkiye İş Bankası’nda şube müdürüyken, 3 ay önce sürpriz bir kararla Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne transfer olan Süleyman Kalkan, “Bizim sloganlarımızdan biri ‘Aklınızda ne varsa’ şeklindedir. Aklınızda ne varsa sorun” diyerek söze girip, şunları dile getirdi: “Vakıfbank’ta bir değişim başlatılmıştı. Ben şimdi bunun daha da ileri taşınması için çalışacağım. Biz şu anda daha çok kamu kurumları ve diğer kurumlar ağırlıklı çalışıyoruz. Mevduatımızın yüzde 30’u kamu kurumlarından. Kamu ve kurum tarafına hapsolmuş gibiyiz. Şimdi Vakıfbank’ı sahaya indirmek istiyorum. Bundan sonra daha görünür olacağız.”
İstanbul’a yüklenecek
Vakıfbank’ı daha görünür kılmak üzere özellikle İstanbul’a yükleneceklerinin altını çizen Süleyman Kalkan, şöyle konuştu: “Yoğun şube açılışlarımız olacak. Şu anda 550 dolayında olan şube sayımız bu yıl 620’ye çıkabilecek. Sınav açtık, 900 yeni personel alacağız. Orta vadede, yani 3-5 yılda Vakıfbank’ın 850 şubeye ulaşması gerektiğini düşünüyorum.”
Taşınmayı başlatıyor
Vakıfbank’ın genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınması için TBMM’de bulunan “Torba Tasarı”ya, “Ticari merkezi İstanbul’dur” şeklinde madde değişikliği konulduğunu ifade eden Kalkan, şunları anlattı: “İstanbul’a taşınmak için yeni binamızın yapımını beklemeyeceğiz. Kademeli olarak bankanın çeşitli birimlerini İstanbul’a taşıyacağız. Böylece İstanbul’da daha etkin hale geleceğiz.”
Yönetici özendirilecek
Süleyman Kalkan, bir soru üzerine İstanbul’a taşınma sırasında orta ve üst kademe yöneticilere teşvik verebileceklerini belirterek, şunları anlattı: “İstanbul’da yaşamak, Ankara’ya göre daha pahalı. Bu konuda önceki yönetim bir çalışma yapmış. Şimdi onu güncelliyoruz. Taşınma kararıyla birlikte orta ve üst kademe yöneticilere İstanbul’a taşınmaları için teşvik vereceğiz. Taşınma yüzünden Ankara’dan kimse işten çıkarılmayacak. Oradaki personel azalmasını emeklilik dönemlerine bırakacağız.”
Taksim Otelcilik satılacak
Bankanın finans dışı varlıklarını elden çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Kalkan, şunları söyledi: “Bu konuda BDDK’ya bir plan sunduk. Bunların başında Taksim Otelcilik geliyor. İkisi Abant’ta, toplam 5-6 oteli var. Belki ayrı ayrı, belki topluca satacağız. Ayrıca gayrımenkul satışımız da gündeme gelecek. Kısa vadede 300 milyon liralık gayrımenkul satışımız olabilir. Ayrıca Roketsan’da biraz hissemiz var.”
Kredili hesap ‘muhannete muhtaç olmamak’ için
SÜLEYMAN Kalkan, “Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kredili mevduat konusunda uyarılarda bulundu. Faizleri de yüksek. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir” sorusu üzerine şu yorumu yaptı: “Kredili hesabı, ‘muhannete muhtaç olmamak’ deyimine bağlı görmek gerek. Düzenli fatura ödemeleri, ayın son bir-iki gününde acil ihtiyaç durumunda kullanmak gerekir. Kredili hesabın mantığı budur. Bu hesabı daha ayın ilk günlerinde kullanmaya başlamak, zamanla açığı büyütebilir.”
Şube müdürü artık yerinde oturmasın
SÜLEYMAN Kalkan, Vakıfbank’ın bundan sonra “daha görünür” olacağını sıklıkla vurgularken, şu mesajı verdi: “Artık şubede oturan müdür istemiyoruz. Şube müdürleri bizzat pazarlamanın içinde olacak. Kredi ve mevduat müşterilerini ziyaret edecek. Potansiyel müşteriler için de sahaya çıkacak.”
Maaş promosyonu yüzünden birbirimizi hırpalıyoruz
VAKIFBANK Genel Müdürü Süleyman Kalkan, başta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olmak üzere, özellikle kamu kurumlarının maaş ödemelerini üstlenmek üzere bankalar arasındaki yarışın sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
Biz şu anda maaş ödemeleri konusunda çok güçlüyüz. Elimizdekini de kaptırmak istemiyoruz. Ancak, bankalar arasında gündeme gelen yarış çok hızlandı. Promosyon konusunda rekabet fazla. Aslında birbirimizi hırpalıyoruz.
Anadolu’da belediyelerin maaş ödemelerinde yoğunuz. Belediyeler, maaş ödemeleri karşılığında projelerine kredi bulunması konusunda destek istiyorlar.
Hükümetin bir kararı var. Kurumlar artık bankalardan sağladıkları maaş promosyonunun üçte ikisini personele dağıtmak zorunda. Bazı kurumlar sağladığı promosyonun tümünü dağıtıyor.
Kuzey Irak ve Suriye’ye gitmeyi gündeme aldık
SÜLEYMAN Kalkan, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankalarının çevre ülkelerden banka almaları konusunda tavsiyede bulundu. Sizin gündeminizde böyle birşey var mı” sorusunu şöyle yanıtladı: “Kuzey Irak (Erbil) ve Suriye’yi gündeme aldık. Kuzey Irak’ta şube açacağız. Suriye’ye şimdilik temsilcilik şeklinde gitmek istiyoruz. Çünkü, Suriye’de banka kurmak için 200 milyon dolar sermaye gerekiyor. Türkiye’de 1 milyon doları geçmeyen maliyetle açtığımız bir şube 1 yılda kâra geçebiliyor. Tam kestiremediğimiz bir pazara 200 milyon dolarla gitmemiz doğru olmaz. Suriye, bu kuralı yumuşatmak için hazırlık yapıyor. Değişiklik olursa, ortak banka kurmayı düşünebiliriz. Onun dışında Kosova’yı da inceliyoruz. Yani, Balkanlar’ı da gündemimize aldık.”
Atandıktan sonra ‘Seni ben önerdim’ diyen çok oldu
SÜLEYMAN Kalkan, “İş Bankası’nda şube müdürüyken aniden Vakıfbank’a genel müdür olarak atandınız. Bu nasıl oldu” sorusu üzerine şunları söyledi:
Ben 27 yıllık bankacıyım. Bunun önemli bir bölümü Türkiye İş Bankası genel müdürlüğünde, çeşitli görevlerde geçti. Müfettişlikle başladım, 6 yıl sorunlu kredilere baktım. 2001 krizi sonrasında gündeme gelen İstanbul Yaklaşımı konusunda çalıştım.
Son yıllarda şube müdürlüğü görevindeydim. Bankacılıkta şube müdürlüğü gibi bir deneyim çok önemlidir. Üst yönetime yükselenlerin o deneyimden geçmesi artı olarak görülür.
Sayın Başbakan’la ve bağlı bulunduğumuz Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’la bireysel olarak bir tanışıklığım yok. Büyük olasılıkla önerenler olmuştur. Onlar da beni incelemişlerdir.
Genel müdür olarak atandıktan sonra arayıp, “Seni ben önermiştim” diyen çok oldu. Kimlerin önermiş olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ancak, arayanların fazla olması dikkatimi çekti.
Vakıfbank’ı kuran vakıflarınyüzde 43’ü şimdi ortada yok
SÜLEYMAN Kalkan, bir soru üzerine Vakıfbank’ın ortaklık yapısını şöyle anlattı:
Bankanın yüzde 60’ı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, yüzde 20’si de çalışanların emekli sandığına ait. Geri kalanı da halka açık.
Banka kurulurken, çeşitli vakıflar ortak alınmış. Yani, kamu bankası değiliz. Vakıfların hepsini de Vakıflar Genel Müdürlüğü temsil ediyor.
Zaten yüzde 60’ın yüzde 43’lük bölümünü oluşturan vakıflar artık bugün ortada yok. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bizden kâr payı alıyor.