Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, 17 Ocak’ta başlayacak yolculuk için karantinaya girdi. Uzay yolculuğuna hazırlığın son aşaması olan karantina sürecinin başladığını sosyal medya hesabından duyuran Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlardan oluşan ekiple birlikte uzayda 14 gün kalacak ve 13 farklı deneyi gerçekleştirecek.
#Alper GezeravcıSoğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinİTÜ Uzay Mühendisliği son sınıf öğrencisi. 60 ülkeden 2 milyon başvuru yapıldı, hepsinin arasından sıyrılıp Kennedy Uzay Üssü’nde ilk 23’e girdi. Bütün eğitimleri tamam: Yerçekimsiz ortam, mekik kullanma.... Kendisi için küçük, bizim için büyük bir uçuş yapıp ‘uzaya giden ilk Türk’ unvanını alacak. Matrak mı matrak da bir astronot. Korkmuyor musun diye sorulunca, ortalığı G.O.R.A. kısa devresine bağlıyor: “Ne korkması be abi, ben yarışmaya İstanbul’dan katılıyorum. Geçen haftaki patlamanın olduğu yere sadece 750-800 metre uzaktaydım.”
#Halil KayıkçıO, dünyamızı dışarıdan, büyülü, mavi-yeşil bir küre olarak gören ender insanlardan... Astronot André Kuipers, ülkesi Hollanda’da bir rockstar... Kitapları yok satıyor, filmlerini milyonlarca insan seyretti. İki defa uzaya gitti, Soyuz’da 11 gün, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay yaşadı. Toplam 204 gün uzayda kaldı. 2012’de döndüğünde kendini dünyayı kurtarmaya adadı. İTÜ’de bir seminer vermek için Türkiye’ye gelen Kuipers’le İstanbul trafiğine takılıp kalmadan önce konuştuk.
#Uzayda YaşamJohn McBride bir uzay mekiği pilotu. 5 Ekim 1984’te Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden sekiz günlük bir görev için fırlatılan Challenger Uzay Mekiği’nin pilotuydu. Dünyadaki dördüncü Uzay Kampı olan ESBAŞ Uzay Kampı’nın davetlisi olarak İzmir’e geldi ve gençlere uzay deneyimlerini anlattı.