dünyada ilk haberleri sayfasında dünyada ilk hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 83233 dünyada ilk haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne gemi kaynaklı deniz kirliliğini uzaktan tespit etmeyi sağlayan gece görüş kameralı sistem kuruldu. Dünyada ilk kez bir köprünün üzerine kurulan sistem, 5 kilometrelik alanda gemilerden kaynaklanan kirliliği tespit etmeyi sağlıyor. Köprü yaklaşık bin 400 tane kamera ile sürekli takip ediliyor. İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan, ''Suyun üzerinde herhangi bir kirlilik olduğu anda sistem tespit ediyor. Sistem bunu akıntı ve hız bilgileri ile eşleştirip bu kirliliğin hangi gemiden kaynaklandığını da tespit ediyor'' dedi.
#Yavuz Sultan Selim Köprüsüİstanbul’un Fethi’nin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen 8. Fetih Kupası, aralarında milli sporcuların da olduğu sınırlı sayıda sporcuyla gerçekleştirilecek. 28-29 Mayıs'ta 128 sporcunun yarışacağı turnuvada, dereceye girenler kupayı masadan kaldıracak.
#Kontrollü KupaDünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan Taşkın Müzesi’ndeki çalışmalar sürüyor. Trabzon DSİ 2.2 Bölge Müdürlüğü’nde yapımı süren müzede simülasyonlar, deneysel setler ile dünya genelinde son yıllarda uygulanmaya başlanan yenilikçi taşkın kontrol tesislerinin tanıtılacağı bölümler gibi pek çok farklı bölüm yer alacak.
#TrabzonTürk doktorlar nefes borusunda darlık oluşması nedeniyle solunum sıkıntısı çeken hastalar için geliştirdikleri yöntem sayesinde tıp literatürüne girmeyi başardı. KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş “Dünyada bu patolojiye sahip hastaları tedavi eden merkezlerde bizim geliştirdiğimiz teknik yaygın olarak kullanılacaktır” dedi.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiCumhurbaşkanı Erdoğan “Bölgemizde gerilimin had safhaya tırmandığı bu dönemde toplumumuzun tüm kesimleri arasındaki diyalog zeminini genişletmemiz gerekiyor” diyerek “Gün bir olma, birlik olma, hep beraber Türkiye olma günüdür. Gün, ezeli ve ebedi kardeşliğimizi güçlendirme günüdür” mesajı verdi.
#CUMHURBAŞKANI ErdoğanTürkiye’nin Einstein’larını bulmak için yerli zekâ testi geliştirildi. Türk Ulusal Zekâ Ölçeği (TUZÖ) adı verilen bu test, 3-22 yaşta zihinsel beceri ve yetenekleri belirleyecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yerli ve milli zekâ testi, ön çalışmalar kapsamında binlerce öğrenci üzerinde denendi.
#Zeka TestiGiresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriAnayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, “Bugün Filistin'de çok ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır. Gazze, uluslararası hukuk göz ardı edilerek sistematik bir ablukaya alınmıştır. Bebekler, çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere on binlerce masum insan, objektif hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği ölçüsüz bir şiddetle cezalandırılmakta, öldürülmekte, aç bırakılmakta, ortalama olarak kabul edilebilecek en asgari seviyeden bile çok daha kötü koşullara maruz bırakılmaktadırlar. Uluslararası İnsancıl Hukuk ve bu bağlamda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Şartı ve Cenevre Sözleşmeleri görmezden gelinmektedir" ifadelerini kullandı.
#AYM Başkanıİstanbul’da iki kadının psikiyatrik tedavi gören biri tarafından vahşice öldürülmesi, Şeyda polisin suç makinesince şehit edilmesi, sokak ortasında taciz görüntüleri... Sorun yasalarda mı, uygulamada mı? Ne yapılmalı, hukukçulara sorduk...
#İstanbul14-22 Eylül’de gerçekleştirilen GastroAntep Kültür Yolu Festivali zengin içeriğiyle göz doldurdu. Festivalin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Gastronomi dendiğinde de artık sadece Türkiye’de değil dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Şehrimizin bu konuda sahip olduğu potansiyelin farkındayız” derken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “GastroAntep’i biz yıllardır yapıyoruz. Kültür Yolu’na dâhil olunca biz evrensel bir bakışla bir dünya şehri normuna geldik” diye konuştu.
#GastroantepTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl elmada 4.5 milyon ton rekoltesi beklediklerini açıkladı. Bakan Yumaklı, Karaman’da elma hasadına katıldı. 24 çeşit elmanın yer aldığı ve 1 milyon 750 bin ağaçla Türkiye ve Avrupa’nın tek parça en büyük elma bahçesi unvanına sahip 6 bin dekarlık alanda çiftçilerle bir araya geldi.
#İbrahim YumaklıKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, 2030 yılına gelmeden 100 milyar dolar turizm hedefine ulaşacaklarını belirterek, Türkiye’yi dünyada turizmde dev ülkeler arasında getirmeyi planladıklarını kaydetti.
#Nadir AlpaslanYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 23 Eylül’de Bakü’de açılacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi ile ilgili “Yeni uluslararası üniversite modeli özelliğiyle dünyada bir ilk olacak. Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri, en iyi oldukları alanlarla ilgili programlarını üniversite bünyesinde açarak bu programların akademik sorumluluğunu üstlenecek” dedi.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Posta Birliği Bölgesel Strateji Forumu’nda konuştu. Bakan Uraloğlu "Mazisi Evrensel Posta Birliği’nden 34 yıl öncesine dayanan posta ve telgraf teşkilatımız; birliğin kurucu üyelerinden biri olarak her dönemde yakın iş birliği içerisinde olmuştur” dedi.
#Abdulkadir UraloğluÜniversite adayları arasında tercih sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre de aktüerlik geleceğin mesleği olarak görülüyor. Yükseköğretim istihdam göstergelerine göre de lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler arasında 34 bölüm içinde aktüerya bilimleri 26. sırada yer alıyor.
#AktüerTAV Havalimanları, Zagreb Havalimanı ile Balkanlar’ı adeta kanatlandırdı. Toplam 8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Balkan coğrafyası portföyü açısından da önemli. Şimdilerde Makedonya ve Hırvatistan’ın ardından Karadağ Havalimanı için de TAV kıyasıya yarışıyor. TAV’ın işlettiği Zagreb Havalimanı tam bir başarı hikayesi olarak öne çıkıyor.
#TAV HavalimanlarıA400M almak isteyen Türkiye ile eğitim uçağı ihtiyacı olan İspanya arasında dev bir takas gerçekleşebilir. Yapılan görüşmelerde İspanya Hava Kuvvetleri, elindeki 6 uçağı vermeyi teklif ederken, Türk Hava Kuvvetleri 24 adet Hürjet önerdi. Her iki tarafın da teklif ettiği uçakların değeri yaklaşık 720 milyon Euro tutuyor. Görüşmeler sürüyor.
#Hürjet