Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Malatya tek yürek, mazisine layık istikbale yürüyor’ sloganıyla organize edilen ve bu yıl 25’incisi kutlanan Malatya Uluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali kapsamında kortej yürüyüşü on binlerin katılımıyla coşkuyla başladı.
#25'İnci Kayısı FestivaliDÜNYA kayısı başkenti Malatya’da, kayısı kadar çekirdeği de kentin ekonomisine katkı sağlıyor. Kayısı çekirdeğinin kabuğu, yakacak olarak ve savunma sanayisinde tankların zırhının dış etkenlerden korunması için kullanılıyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Ortalama 20 bin ton civarında çekirdek kabuğumuz var. Bu da şehre ortalama 12 milyon lira civarında katkı sağlıyor" dedi.
#Malatya Ticaret BorsasıMalatya'da kuru kayısı fiyatlarında artış bekleniyor. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan, "Dünya kayısı başkenti" olarak anılan ve 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte, yaklaşık 50 bin aile geçimini bu üründen sağlıyor.
#Kuru KayısıDünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı, "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya'nın en önemli tarımsal ürünü kayısı için yapılan Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili başvurusu, AB Resmi Gazetesi'nde ilana çıktı. Başvuruya 3 ay içerisinde herhangi bir itiraz olmaması halinde Malatya kayısısı, Aydın incirinden sonra AB tarafından tescillenen ikinci tarım ürünü olacak.
#Malatya- Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yarısına yakınını barındıran "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da, kayısı ağaçları bembeyaz çiçekleriyle adeta gelin gibi süslendi- Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı çiçeklerinin yaklaşık bir ay erken açtığı yörede, zirai don endişesi de yaşanmaya başlandı- Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Polat: - "Zirai don ve dolu hasarlarını en az boyutta atlatırsak bu yıl rekoltenin iyi olacağını tahmin ediyoruz"
- Malatya'dan geçen yıl en çok kuru kayısı ihracatı yaklaşık 11 bin tonla ABD'ye yapılırken, 20 kilogramlık satışın yapıldığı Afrika ülkesi Gabon da ihracat listesine ilk kez girdi - Son yıllarda tadımlık olarak kayısı gönderilmeye başlanan Afrika ülkelerinden Mauritius'a 153, Somali'ye 45, Cibuti'ye 25 kilogram ihrcat yapıldı - Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey: -" Amacımız yeryüzünde Malatya kayısısının girmediği, tadına bakılmadığı ülke bırakmamak"
- "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da, ihracatının en düşük olduğu geçen yıl, döviz girdisi açısından son 3 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı - Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey: "Elimizde ürün az olmasına rağmen iki sene önceden daha fazla döviz girdisi sağladık ve Malatya ekonomisinde çarkları döndürmenin gayreti içine girdik"
- "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da, kuru kayısı ihracatı yılbaşı öncesinde arttı - Malatya Ticaret Borsası Başkanı Özbey: "Yılbaşını kutlayan Hristiyan alemi, meyve kokteyli olarak kayısıyı sofralarında olmazsa olmaz bir ürün olarak görmek istiyor. Bu artışın sebebi de bu"
'Dünya kayısı başkenti' olarak bilinen Malatya'dan bu yıl Ağustos ve Eylül aylarında ihraç edilen kuru kayısı miktarının geçen senenin aynı dönemine göre azalmasına karşın döviz girdisinin arttığı bildirildi. Üreticiler çareyi zam yapmakta buldu. Kentteki bazı üreticiler için ise dondan dolayı ekonomik faaliyetleri durma noktasına gelmişti.