Malatya’da Fuar Açıldı

Güncelleme Tarihi:

Malatya’da Fuar Açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 17:26

9. TARIM FUARI TÖRENLE AÇILDI. 70’İ İL İÇİNDEN, 45’İ İL DIŞINDAN OLMAK ÜZERE 115 FİRMA KATILIYOR.

9. Doğu Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Mişmişpark fuar alanında düzenlenen Tarım Fuarı açılış törenine Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malezya Büyükelçisi Dato Amaran, Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Dzhunsov, Kosova Büyükelçisi Avni Suphi, müsteşar Günel Ureya, Arnavutluk Müsteşarı Samir Kurti, Makedonya Maslahatgüzarı Shpresa Juusufi, Fas Ekonomi Müsteşarı Tavvfik Maazouzi, Brezilya Ticaret Müsteşar Asistanı Nurhas Çelik, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, kurum müdürleri, STK temsilcileri ile çok kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Folklor gösterisi ile başlayan açılış töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. İlk olarak konuşan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, yapılan fuar ve organizasyonlarla Malatya’nın ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan Kültür A.Ş.’nin, Tarım Fuarı ile de üreticileri tarım ve hayvancılık sektöründe yeniliklerle buluşturarak, tarımsal üretimdeki verimliliği ve kaliteyi artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Tarım Fuarı’na 25 ilden firma bazında katılımın olduğunu belirten Akın, 70’i Malatya’dan, 45’i de il dışından olmak üzere toplam 115 firmanın fuara katıldığını bildirdi. Malatya ve bölgede fuara gelmek isteyen üreticilerin taşıma masraflarını karşılayacaklarını kaydeden Akın, “Ayrıca Ziraat Odaları ve Birlik Başkanlarımızın yapmış olduğu ortak çalışmalar sonucu, fuar süresince her gün ziyaretçilerimize ayrı ayrı ikramlar olacaktır” dedi.
Sabri Akın, bu yıl Malezya, Kosava, Kırgızistan ülkelerinin büyükelçileri, Fas Berezilya, Arnavutluk, Makedonya ülkelerinin Ticari Ateşe ve Maslahat Güzarı düzeyinde fuara katılım olduğunu belirterek, Tarım Fuarı’nın uluslar arası fuar olma özelliğinin kısmen sağlandığını da sözlerine ekledi.
Ziraat Odaları adına bir konuşma yapan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç ise, Fuarın düzenlenmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Yunus Kılıç, düzenlenen fuar sayesinde çiftçi ve esnaflara eğitim, tanışma ve paylaşma fırsatı sunulduğunu belirterek, “Bu nedenle fuarı çok önemsiyoruz. Malatya’mızda yaşayan çiftçilerimize tarım fuarını gezmelerini tavsiye ediyoruz. Biz Malatya’nın 11 Ziraat odası olarak tarım fuarını destekliyoruz ve katılımın her yıl artarak devam etmesini diliyoruz. Malatya’mız tarım ve hayvancılık merkezidir. Dünya 2 tarım ürününde Türkiye’ye bağımlıdır. Bunlardan birisi fındık diğeri Malatya’mızda yetişen kayısımızdır. 2014 yılı Malatya’mız için ders olmuştur. Kayısımız varsa her şeyimiz var. Kayısımız yoksa hiçbir şeyimiz yok. Bu nedenle her şeyden önce kayısıya daha fazla önem vermeliyiz. Kayısı üreticisi daha fazla desteklenmelidir. Pazar sorunu çözülmeli, taban fiyat mutlaka belirlenmelidir. Kalitesiz kayısıları Malatya kayısısı diye satanları cezalandırılmalıdır. Fındık üreticisine verilen alan bazlı destek, kayısı üreticisine de verilmelidir” dedi.
Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de yaptığı konuşmada, tarımın ülkelerin beslenme, istihdam ve kalkınması için önemli ve stratejik bir sektör olduğunu söyledi. İnsanoğlunun var olduğu sürece, tarımın stratejik önemini hiçbir zaman yitirmeyeceğini belirten Selvi, “Tarımsal üretimi artırmanın en önemli yollarından bir tanesi ekim alanlarını artırmak, verim alanlarını artırmak. Ekim alanlarını artıramayacağımıza göre daha kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet edebilecek ürün elde edebilmenin yollarını aramalıyız.
Fuarlar modern tarım teknolojilerinin uygulanmasını sağlayan, teknolojik tarımsal ürünlerin sergilendiği mekanlardır. Bakanlığımız modern tarım teknolojilerinin uygulanması için üretimin her aşamasında destek vermektedir. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi tarımsal teknolojinin gelişmesi için hibe destekler vermektedir. Verilen destekler sayesinde ülkemiz Dünyada 11. Sıradan 7. Sıraya Avrupa’da ise 4. Sıradan 1. Sıraya yükselmiştir” dedi.
Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.Hüseyin Erkoç ise yaptığı konuşmada, Malatya ekonomisine yön veren öncelikli sektörlerin sanayi ve tarım sektörü olduğunu söyledi. Erkoç, “Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’si tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bu nedenle ilimizin geçin kaynaklarından birini oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonunun yapılması son derece anlamlı ve önemlidir. Birçok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması nedeniyle sektördeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip etme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fuarda çiftçulerimiz ve tarımsal sanayi ile uğraşan sanayicilerimize yeni verileri ve yeni teknolojilerle tanışma imkanı bulacaktır” dedi.
Kosova Büyükelçisi Avni Suphi de törende bir konuşma yaptı. Tarım Fuarı açılışına katılmanın kendisi için bir onur olduğunu belirten Büyükelçi Avni Suphi, Malatya’da olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Bu tür fuarların bir şehrin neler vaat ettiği açısından çok önemli olduğunu kaydeden Suphi, “Fuarlarda neler sunulduğunun görülmesi açısından büyük bir fırsattır. Ne gibi fırsatlar olduğunu görmek de önemlidir. Malatya’nın dünya kayısı başkenti olduğunu biliyoruz. Ancak, kayısı dışında birçok ürün olduğunu da gördük. Yardımseverliliğiniz de çok güzel. Davetiniz ve ilginizden dolayı teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da konuşmasında, Büyükşehir ile birlikte Malatya’nın bir bütün olarak kalkınması anlamında tarımın önemli bir yeri olduğunu söyledi. Tarım alanında kayısının Malatya için daha da bir önem taşıdığını belirten Başkan Çakır, "Kayısının daha bilinçli yapılarak, üretiminden pazarlanmasına kadarki süreçlerin geliştirilmesi gerekiyor. Sadece kayısıya bağımlı kalmadan her alanda tarımın, hayvancılığın ve gıda sektörünün ilimizde gelişmesi il ekonomimiz için özen arz ediyor. Dolayısıyla üreticilerimizin verimini artırmak adına teknoloji ile buluşması çok önemli. Bu açıdan biz bu fuarları düzenliyoruz. Dolayısıyla ziyaretçi ve katılımcı sayısının artması bizleri son derece sevindiriyor” dedi.
Fuardaki temel amaçlarının verimliliği artırmak olduğunu kaydeden Çakır, gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe verilen desteklerin de üreticiler tarafından bilinmesinin önemine işaret etti. Fuara çevre illerden gelen çok sayıda misafirler olduğunu belirten Başkan Çakır, “Bölge fuarı niteliğinde düzenleniyor. Bütün fuarlarımızdaki temel amacımız önce ulusal, sonra uluslar arası fuar niteliği kazandırmak. Malatya bunu hak ediyor, düzenlemiş olduğumuz her fuarın Malatya’nın gelişmesine, ekonomisine katkısı olacağına yürekten inanıyorum. Bu etkinliğimize destek veren sayın valimize, dost ve kardeş ülkelerden gelen büyükelçilerimize, maslahatgüzarlara, çevre illerden gelen bütün konuklarımıza, kurum amirleri sivil toplum kuruluşlarımız ve başımızın tacı olan çiftçilerimize bu fuarımıza gelerek büyük katkı sağladıkları için teşekkürlerimi sunuyorum. Fuarın Malatyamız’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Son olarak konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise, enerji ve gıda sektörünün çok önemli iki sektör olduğunu belirterek, “Bunlar gelecekte daha önem kazanacak ve bütün insanlar tarafından rağbet görecektir. Çünkü istisnasız bütün insanlık tarım sektörünün yani gıdanın tüketicisidir. Bu nedenle dünya durdukça tarım sektörü var olacak ve stratejik olarak önemini her geçen gün artıracaktır. Bildiğiniz gibi Malatya’mız kayısı ile bölge tarafından haklı bir unvana sahiptir. Arapkir üzümü, Doğanşehir elması, Yeşilyurt kirazı, Hekimhan cevizi sayesinde de bu unvanını taçlandırmaktadır.
Kuru kayısı üretiminde ise sadece ülkemizde değil Dünyada ilk sıralarda gelmektedir. Bu durum Malatyalılar adına bir gurur vesilesidir. Tarım demek yaşam demektir, gıda hayatın idamesi için en temel ihtiyaçtır. Üreticilerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve kaliteli ürünler yetiştirmesi son derece hayati öneme haizdir. Bu nedenle bilimsel alt yapı desteği ile üretim yapılmasının lüzumu her geçen gün kendini daha da göstermektedir.
Fuarımızın başta çiftçilerimiz olmak üzere bütün halkımıza faydalar sağlayacağına inanıyor bütün iştirakçilere fuarın hazırlanmasında emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
9. Doğu Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanı sıra birçok bakan ve milletvekili telgraf gönderdi.
Konuşmaların ardından 9. Doğu Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı kurdele kesimi ile açılışı yapıldı. Açılışın ardından törene katılan protokol ve kalabalık fuarı gezdi.
5 Nisan Pazar gününe kadar açık kalacak olan Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’na yoğun ilgi olması bekleniyor. Fuarı ziyaret etmek isteyenler 10.00 - 19.00 saatleri arasında fuarı gezebilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!