Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaşın 69’uncu gününde gündeme gelen bir iddia gündeme tam anlamıyla bomba gibi düştü. Ukrayna lideri Zelenski ve Ukraynalı üst düzey yetkililer Rus güçlerinin ülkelerindeki yeni hedefini açıkladı.
#RUSYAMilyarder Elon Musk geçtiğimiz günlerde 'servetinin yalnızca yüzde 2'sini oluşturan 6 milyar dolar ile dünyadaki açlık sorunun bitebileceğini' söyleyen BM Dünya Gıda Programı Direktörü Beasley'e hodri meydan dedi ve 'Kanıtlarsa Tesla hisselerini satacağını' belirtti. Yanıt BM tarafından gecikmedi. Beasley, "6 milyar dolar, 42 milyon insanı açlığın eşiğinden kurtaracak" dedi.
#Elon MuskCHP milletvekilleri, Türkiye’yi de etkileyen kurak dönem ve kıtlık riskiyle ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman ve arkadaşlarınca Meclis Başkanlığı’na verilen önergede, Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley’in 2021 için büyük çapta kıtlık beklendiği uyarısında bulunduğu anımsatıldı. Salgının küresel ekonomiye etkileri de dikkate alındığında ülke yönetimlerinin kıtlık, açlık ve göç konularına odaklanması gerektiği belirtilen önergede, “Ülkemiz 2020 itibariyle ciddi bir kuraklık tehdidi altında.
#KuraklıkHepsiburada’nın deprem bölgesindeki ticarete destek vermek amacıyla başlattığı program, 1.5 yılda 8 bin 897 satıcıya ulaştı. Bunların 4 bin 654’ü ilk kez e-ticaret ile tanıştı. 1058 kadın girişimci de e-ticaret ile iş hayatına girdi. İki yıllık proje kapsamında eğitim alan satıcılar 6.8 milyar TL’lik ciro elde etti. Hedef ise iki yılı 10 milyar TL’lik ciro ile kapatmak.
#Hepsiburada‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#Sağlık26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünEmine Erdoğan’ın öncülüğünde 2022 yılında ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Üretilen gıdanın 5’te birinin çöpe atıldığı günümüzde farkındalık yaratan bir etkinliğe liderlik ettiği için BM liderlerinden Türkiye’ye övgü geldi.
#Emine Erdoğanİçme suyu, gıda, ilaç, yakıt ve tıbbi malzemenin tükenme noktasına ulaştığı Gazze’ye ilk yardım konvoyu dün ulaştı. Mısır’daki Refah Sınır Kapısı’nda bekleyen kamyonlardan yalnızca 20’sinin geçişine izin verildi. BM, 2 milyondan fazla Filistinli’nin yaşadığı Gazze’ye ‘günde en az 100 kamyonun geçmesi gerektiğini’ belirtti.
#İsrailDijital dönüşümün hız kazanmasıyla işletmeler için en büyük risk siber saldırılar oldu. Bırakılan bir açık, güvenlik ihlaline, veri kaybına, iş süreçlerinde aksamaya ve şirketlerin imajının zedelenmesine yol açıyor. Özellikle günümüzde müşterilerine sürdürülebilir, hızlı bir hizmet sunmayı amaçlayan tüm şirketler gibi KOBİ’ler için de siber riskler en önemli kurumsal riskler kategorisinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri ve siber güvenlik için ayırmakta olduğu bütçe her geçen yıl artıyor olsa da saldırıların türleri de gün geçtikçe çeşitlenmeye devam ediyor. Siber risklerin, diğer sigortalanabilir konvansiyonel risklerden farklı olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmeyen değil, ‘ne zaman gerçekleşeceği bilinmeyen’ bir risk olarak tanımlanması gerektiğini ifade eden Howden Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, saldırılar öncesi alınması gereken önlemleri ve siber riskin gerçekleşmesi durumunda yapılması gerekenleri adım adım sıraladı.
#Dijital DönüşümArka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlatarak, “Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük” uyarısında bulunuyor.
#İklim KriziSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluKoronavirüs salgını başlamadan önce çoğumuz onu tanımıyorduk. Ama neredeyse üç yıla yakın bir süredir hayatımızın bir parçası haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, bu kez koronavirüs salgınıyla ilgili değil; ailesini de yerle bir eden savaşla ilgili konuştu. DSÖ'nün başındaki ismin söylediklerinin hazmı ise oldukça zor...
#DSÖTürkiye’deki gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile girişimlerin kullanabileceği ortak teknoloji altyapısı, Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) kuruldu. Atılan bu adımla, gıda sanayisinin Ar-Ge ve teknoloji altyapısı ihtiyaçları karşılanarak, sektörün uluslararası çapta rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.
#INNOFOODGıda ve içecek sektörü; yenilikçi ürünlerini tasarlayacağı, geliştireceği ve analiz edeceği teknolojik bir altyapıya kavuştu. Sektörde faaliyet gösteren tüm firma ve girişimlere açık olan Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) hayata geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tarafından açılan tesis, ileri teknoloji barındıran özellikleriyle dikkat çekiyor.
#Gıda SektörüTüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey Kore