Karadeniz’de Sinop açıklarında yaşayan literatürde ’Atherinahepsetus’ olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile ’Neogobiusmelanostomus’ olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#BalıkKARADENİZ'de Sinop açıklarında yaşayan literatürde 'Atherinahepsetus' olarak bilinen bilinen Gümüş Balığı ile 'Neogobiusmelanostomus' olarak bilinen Kaya Balığı türlerinin gıda olarak tüketilen kısımlarında kas dokusunda ve böbreklerde enfeksiyona yol açan parazitler tespit edildi.
#Sinop ÜniversitesiOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkMurat Cem Orhan şef olarak Cemal Reşit Rey’de ünlü Petersburglu Rus soprano Olga Peretyatko ile son kez muhteşem bir konser verdi. Bu benim ve birçok dostumuzun kabul edemeyeceği bir tasarruf. İstanbul’da belediyenin kültür dairesi genel sanat yönetmenliğini kaldırarak, yerini kollektif bir idareye bıraktı. Bu gülünçtür.
#Murat Cem Orhan ŞefTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarSon 24 saatte 305 bin 47 Kovid-19 testi yapıldı, 23 bin 496 kişinin testi pozitif çıktı, 283 kişi ise hayatını kaybetti. Prof. Dr. Zafer Cantürk, salgındaki ölü sayısına dikkati çekerek "Günlük vaka sayısı 17 bin ile 23 bin arasında değişiyor. Fakat ölüm sayıları 300'e yaklaştı. Bu sayı, bizim daha önce 30-40 bin vaka sayılarını gördüğümüz süreçte karşılaştığımız ölüm sayısıydı. Vaka sayıları stabil giderken ölüm oranları artıyor. Bu da bu süreçte değişen varyantların daha saldırgan olduğunu gösteriyor" dedi.
#KoronavirüsVan Gölü'nde 13 metre yükseklikteki bir mikrobiyalitin içerisinde yaşayan balık türünün küçük mercan olduğu tespit edildi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez "Çalışmanın sonucunda bu balık tescil edildi ve dünya literatürüne girdi" dedi. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş da balığın dar bir alanda yaşamasının mucize olduğunu anlattı.
#VanProjemiz Hayat Derneği tarafından yürütülen “Geleceğe Dokunan Anneler Projesi”, “duygusal ihmal” konusuna anneler eliyle dikkat çekilmesi ve gelecek nesillerin güçlendirilmesini hedefliyor. Epsilon Yayınları’ndan çıkan “Geleceğe Dokunan Anneler” kitabı da duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemeyi hedefliyor. Projemiz Hayat Derneği kurucusu Aslı Özdemir ile bir araya geldik ve çocukluktaki duygusal ihmali önlemede neler yapılması gerektiğini konuştuk.
#Aslı ÖzdemirTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Tarım, tarım ekonomisi ve tarım makineleri alanlarında Teknoloji ve Yenilik Destek Programları kapsamında 10 yılda 524 firmanın 719 projesi desteklenmiş ve 2020 sabit fiyatlarla toplam 73,6 milyon lira hibe sağlanmıştır. Yine tarım odaklı alanlarda araştırma destek programları kapsamında son 10 yılda toplam 994 proje için 2020 sabit fiyatlarla 573,4 milyon lira destek sağlanmıştır." dedi.
#Gebze Teknik ÜniversitesiÖmrünün son dört yılında çok sıhhatli değildi ama çok yoğun çalışıyordu. Lügatin ‘K’ bölümü bitmişti. İkinci dizisi hemen hemen hazırdı. Son iki ciltlik bölümünü ise ardından kalanlar tamamladı. TÜBA’nın bu altı cildi yayınlaması Türkiye Türkçesinin tarihi gelişimi ve etimolojisi için şu ana kadar hazırlanan en değerli çalışmanın bilim dünyasına ve halkın istifadesine sunulması demektir.
#YazarAmerika’da müzik alanında lisansüstü eğitimlerini yaparken tanışan Hasan-Yeşim Yener çifti, birleştirdikleri hayatlarını, uzun yıllar yaşadıkları Amerika’dan Ankara’ya taşıdılar. A.Ü. Devlet Konservatuvarı Müdürü Hasan Yener ve H.Ü. Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı öğretim üyesi Yeşim Alkaya Yener kentin iki büyük üniversitesinde verdikleri eğitimlerle ve düzenledikleri festivallerle tecrübelerini öğrencileriyle paylaşıyor.
#Yeşim YenerHarvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi ve "giyilebilir kalp pili"nin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, müracaat etmemesine rağmen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (Massachusetts Institute of Technology - MIT) profesörlük teklifi aldığını belirterek, gelecek yıl ocak ayında bu unvanla göreve başlayacağını söyledi.
#Dr. Canan DağdevirenEskişehir'deki Ahiler Balıkdamı Sulak Alanı'nda su omurgasızlarının biyoçeşitliliğine yönelik yürütülen araştırmada, literatüre "dünyada soyu tükenen canlı" olarak geçen "sucul salyangoz" türünün, Anadolu'da halen yaşadığı belirlendi. Yrd. Doç. Dr. Odabaşı, "Bu araştırmanın en ilginç sonuçlarından biri de dünyada sadece fosil olarak değerlendirilen bu sucul omurgasız canlının, neslinin Anadolu'da devam ettiğine yönelik kanıtlar olmasıdır. Bu canlının buzul çağının sonlarında, Romanya'dan Karadeniz'e dökülen Tuna Nehri yoluyla Anadolu'ya geldiğini ve halen burada yaşamını sürdürdüğünü düşünüyoruz" diye konuştu.
#Sucul SalyangozCHP’nin Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Tıp Profesörü Gaye Usluer, aynı sıraları paylaşarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde “Siyaset Bilimi” yüksek lisansı yapıyor. Yüceer, sıra arkadaşı Usluer için “Çok çalışkan bir öğrenci” derken, Usluer ise “Öğrenciyim ‘hocam’ diyorum. Dersini aldığım hoca da bana, ‘hocam’ diyor. Öğrencilerle arkadaşız; ama onlar da zaman zaman ‘hocam’ diyor. Bir kimlik karmaşası yaşıyorum” anekdotunu anlatıyor. Havutça ise, “25 yıl tarih dersleri vermiş bir öğretmenim. Bu master sayesinde hem öğretmen hem de öğrenci oldum” diyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yaklaşık 10 yıl genel sekreterliğini yapan bilim tarihi profesörü Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mısır'dan Türkiye'ye uzanan başarılarla dolu bir yaşam öyküsü var. Dostlarının 'Ekmel Bey' diye hitap ettiği bilinen İhsanoğlu, 4 dil biliyor.
Açılışta, inanç yıllarından akıl yıllarına geçiş, yani aydınlanma çağını simgeleyen bilimsel ve endüstriyel devrimin öyküsü, gelişen müzik anlayışı eşliğinde, kendine özgü bir zarafet içinde sunuldu. Ciddiyetin sembolü Kraliçe bile özel ajan 007 James Bond eşliğinde sunumda rol alarak, İngilizlere has ince espri anlayışını sergiledi.
Koyre Ödülü bilim tarihinde çığır açan, yeni bir ufuk keşfeden kişilere veriliyor. Uluslararası Bilim Akademisi tarafından verilen dünyanın en saygın bilim tarihi ödülü. İlk kez bir Türk’e verildi. Bu yıl ikinci defa İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) genel sekreterliğine seçilen Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu (65), geçen hafta Paris’te düzenlenen bir törende aldı ödülünü.