Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında 'küf ve aflatoksin' iddialarını değerlendirdi. Antep fıstığında son dönemde bolluk ve ucuzluğun yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun” dedi. İşte detaylar...
#Antep FıstığıMaymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıklarına maruz kalma yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar belirti gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmasını öneriyor. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, havuz, hamam ve kaplıca gibi alanlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riskine dair bilgiler verdi.
#Maymun ÇiçeğiArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiÇalışmalarını ‘Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Proje Ekibi’ olarak sürdüren bir grup akademisyen, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına atfettikleri projelerinin açılışında eğitim ve öğrenimlerini sürdürmeleri için Türkiye’den Avrupa’ya gönderilmiş ve daha sonra ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan Türk büyüklerini anacaklar.
#AlmanyaYüzüne botoks yaptıranların, mimikleri kısıtlandığı için duygularını tam anlamıyla ifade etmekte zorlandıkları biliniyor. ABD’de yapılan bir araştırmaysa botoksun beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini de değiştirebileceğini gösteriyor. Uzmanlar anlattı...
#Ceren Naz BüyükEdirne'de Selimiye Camisi'nde 41 yıl görev yapan, önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden emekli müezzin Nadi Ersoy (83), bugün toprağa verildi. Giyimi ve yaşam tarzıyla dikkat çeken Ersoy'un cenaze namazı, hayatını adadığı Selimiye Camisi'nde kılındı. Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, 'Bize Selimiye Camisi'ni tanıtmıştı, daha sonra değişik vesilelerle görüşmüştük. Renkli bir kişiliğe sahipti" diye konuştu.
#EdirneCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Berlin’de düzenlenen etkinlikte, ‘15 Temmuz Türkiye’nin Demokrasi Zaferi Paneli’ yapıldı. Gazeteci ve siyasetçi Christoph Horstel, 15 Temmuz hain darbe girişiminde ABD’nin katılımına dikkati çekti, daha önce görev aldığı ARD televizyon kanalının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kaçtığı’ şeklinde haber yapmasının ise utanç verici ve skandal olduğunu söyledi.
#AVRUPADAN HABERHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeÖzellikle pandemiden sonra yaygınlaşan online sınavlarda alınan tüm önlemlere rağmen kopyanın önüne geçmek pek mümkün olmuyor, art arda organize kopya girişimleri tespit ediliyor. Peki online sınavda kopya nasıl engellenir, bunun bir yolu var mı? İşte uzmanların görüşleri...
#Milli Eğitim BakanlığıEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk YazarAnkara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bulunan Sistek Sismik Teknoloji Firması, geliştirdiği deprem etkisini azaltıcı teknolojilerle ‘deprem değil bina öldürür’ gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Deprem etkisini azaltıcı teknolojik çözümler üreten firma, hastane, müze gibi önem taşıyan alanların zarar görmemesi için sismik izolatör teknolojileri geliştiriyor.
#Ankara OSTİM Teknopark Teknoloji Geliştirme BölgesiSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından Malatya-Ovacık civarında kırılmamış faylar olduğuna dikkat çekti. Kavak, "Özellikle Malatya’dan Ovacık’a doğru giden ve Malatya fayını da içine alan Malatya-Ovacık fayları dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Bu bölgede yaşayan ve depremden dolayı evlerini terk eden insanların evlerine geri dönmeleri gibi bir gerçek var. Tekrar can kayıplarının yaşanmaması için çok dikkat edilmeli" dedi.
#MalatyaSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından Malatya-Ovacık civarında kırılmamış faylar olduğuna dikkat çekti. Kavak, "Özellikle Malatya’dan Ovacık’a doğru giden ve Malatya fayını da içine alan Malatya-Ovacık fayları dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Bu bölgede yaşayan ve depremden dolayı evlerini terk eden insanların evlerine geri dönmeleri gibi bir gerçek var. Tekrar can kayıplarının yaşanmaması için çok dikkat edilmeli" dedi.
#FaySosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerProf. Dr. Kaan Şevki Kavak, İmranlı’dan Kayseri’ye kadar yaklaşık 200 km uzunluğunda ve 50 km genişliğindeki Sivas Havzası’nın petrol içerebilecek jeolojik özelliklere sahip olduğunu belirtip, 1974’de yarım kalan sondajın sürdürülebilmesinin yararlı olabileceğini savundu.
#SivasToplumda görülme sıklığı düşük, kronik ve hayatı tehdit edici olan hastalıklar “nadir hastalık” olarak tanımlanıyor. Dünyada yaklaşık 400 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen nadir hastalıkların yüzde 90’ının henüz bir tedavisi bulunmuyor. Nadir görülen, genetik geçişli bir kanama bozukluğu olan Hemofili ise dünyada yaklaşık 180 bin, Türkiye’de ise 6 binden fazla kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Ömür boyu tedavi gerektiren hemofili A hastalığının yönetiminde doğru bilgiyi hasta ve hasta yakınlarına ulaştırmanın çok önemli olduğunu belirten Hemofili Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, “Hemofili tedavisi için yürüttüğümüz çalışmalarla hastalara, hasta yakınlarına ve sağlık sistemine katkı sağlamak için tedavi standartlarını yükseltmek üzere adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çalışmaların tüm paydaşlar için en iyi şekilde ilerleyebilmesi hemofili ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasıyla da doğru orantılı” ifadelerini kullanıyor.
#Sponsorlu İçerikİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#Omikron‘Rumeli Kanaat Önderleri’ geçen hafta başında Rumeli Üniversitesi’nin Haliç’teki kampusunda bir araya geldi. Bu toplantının bir gerekçesi vardı: ’Rumeli camiası bu ülkenin mayasıdır, Rumeli topraklarını sahipsiz bırakmak istemeyiz.’ Bu ortak kanaati taşıyan kişilerin oluşturduğu Rumeli Kanaat Önderleri, altıncı defa buluşarak bölgede çıkan sorunları değerlendirdiler.
#Rumeli Kanaat ÖnderleriKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#AşıKoşuyolu Yüksek İhtisas Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021-2022 Akademik Açılış Yılı Töreni'nde DHA'ya açıklama yapan Hamidiye Tıp Fakültesi Dekanı ve Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, " Aşı olmayanlar, korkunç bir akciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalıyor. Aşının kalp krizini tetikleme şansı sıfır. Kalp krizi olması için, damarlarınızda belli bir tıkanıklığın olması ve o tıkanıklığın da artması ya da yırtılarak bir pıhtılaşmaya yol açması gerekir." dedi.
#Koronavirüs