Domates tohumu ekmek için belirli zamanlar bulunmaktadır. Bu zamanlar içerisinde ekilen domates tohumları, verimlilik açısından daha olumlu bir görüntü sergilemektedir. Beslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. İşte domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Balkonda saksılarda bile yetiştirmek mümkündür. Domates tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Domates tohumu nasıl saklanır? Domates tohumu nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DomatesBeslenme ile ilgili farkındalık geliştikçe insanların kendi sebze ve meyvesini yetiştirmek şeklindeki istekleri de artmıştır. İşte domates de kolaylıkla yetiştirilebilir bir gıdadır. Balkonda saksılarda bile yetiştirmek mümkündür. Domates tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Domates tohumu nasıl saklanır? Domates tohumu nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Domates tohumu, yaz ayları yaklaşırken ya da seracılık yapmak isteyen kişiler tarafından ne zaman ekilir sorusu ile gündemde yer alıyor. Ilıman iklim sebzesi olan domates, belirli koşullar altında yetişebilmektedir. Bu koşulları sağlamayan domates fideleri kurumakta ve tamamen ölmektedir. Peki, domates tohumu ne zaman ekilir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#DomatesSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ata Tohumu Projesi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, İngilizlerden geri alınan tarihi ata tohumu koleksiyonu için, "Bize önce vermek istemediler. 'Bakın, yasaya karşı geliyorsunuz, bu doğru bir şey değil' dedik ve en nihayet bunları aldık. Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinin koruması altındadır. 'Türkler el koydu' diye bir şey yok. Zaten bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin malıdır, yüce Türk Milletine ait. Bunlar paha biçilmez tohumlar" dedi.
#Prof. Dr. İbrahim Saraçoğluİslahiye ilçesindeki 3 depoda arama yapan ekipler, pul biber yapımında kullanılmak üzere 40 ton biber ve kimyon çöpü ile çürümüş domates atığı ele geçirdi. Zabıta ekiplerinin denetiminde yakılarak imha edilen malzemelerin hayvan sağlığı açısından da sakıncası bulunduğu ve tohum dahi olamayacağı belirtildi.
#GaziantepYAŞAR Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, Türkiye'nin dış ticarette mutlaka yüksek teknoloji ürünlerine yönelmesi gerektiğini söyledi. Özken, "Bugün 4 ton domates gönderdiğimizde bunun karşılığında sadece 1 kilogram domates tohumu getirtebiliyoruz. Böyle gitmez. Mutlaka yüksek teknoloji ihracatını hayata geçirmeliyiz. Yoksa cari açıktaki makas daha da büyüyecek" dedi.
- TÜRKTOB Başkanı Gençer: - "Türkiye artık 75'ten fazla ülkeye, yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yapıyor" - "(Tohumda dışa bağımlıyız) denildiğinde, otomatik olarak İsrail'e bağımlıyız gibi yanlış bir algı söz konusu. Tohumculukta dışa bağımlı değiliz, İsrail'den sadece bir miktar domates tohumu alıyoruz"
2006’da çıkan Tohumculuk Kanunu’yla geleceği tehlikeye giren yerel tohumlara köylüler sahip çıktı. Buğday Derneği’nin başlattığı Tohum Ağı Projesi’nden sonra, uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağına giren Ege kasabaları Tohum Takası şenlikleri düzenliyor. Torba, Seferihisar ve Yenişehir’den sonra sırada Mordoğan, Karaburun, Urla ve Foça şenlikleri var
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, “önemli üretim bölgesi Antalya’da yaşanan olumsuz hava şartları nedeni ile domates fiyatlarının temmuza kadar artacağına” ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, bu tür haberlerin spekülasyona yönelik olduğunu belirtti.
Yola çıkmak için hep bir bahane olması gerektiğini söylerim. Alışılmışın dışındaki bahaneler, insanı şaşırtıcı yolculuklara çıkartır, bunu aklınızdan hiç çıkartmayın. Ben bu kez Tohum Takası’nı bahane ettim, Türkiye’nin ilk Yavaş Şehri Seferihisar’a gittim, gördüm, hem dost insanlarla hem de dayanılmaz lezzetlerle tanıştım. Bu hafta Yavaş Şehir’deki yaşam keyfini sizinle paylaşmak istedim.
Ardahan Posof’a bağlı Taşkıran Köyü’nde aşık olduğu kızı alamayınca gurbete çıkan Abdurrahman Topçu, önce inşaatlarda çalıştı. Sonra Bursa’ya yerleşip oğulları Ali, Ergun ve Ercan’a nalburiye açtı. Bursa’da toptan ticarete geçiş yapan üç kardeş, İstanbul’da da vana, musluk ve armatür üreten fabrika kurdu ve 50 milyon lira ciroya ulaştı.