Doğum Borçlanması haberleri sayfasında Doğum Borçlanması hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 330 Doğum Borçlanması haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sosyal güvenlik; kişilerin gerek çalışma hayatı ve gerekse emeklilik dönemi süresince, başkalarına muhtaç olmadan yaşamalarının sağlanmasını amaçlayan sistemdir. Doğum borçlanması ise bu kapsamda incelenmektedir.
Bu bağlamda sosyal güvenlik sisteminde borçlanmanın, özellikle de doğum borçlanmasının, tabiatın yalnızca kadınlara verdiği doğurma yeteneğinin, kadınların çalışma hayatına olumsuz etkilerini bir nebze olsun azaltan öneme sahip olduğu kuşkusuzdur. Çünkü pek çok kadın doğum nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalmakta, bu durum da onların sosyal güvenlik haklarını kısıtlamaktadır. İşte 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41/a maddesi ile getirilen “doğum borçlanması” ile ilgili hüküm, yukarıda belirttiğim çalışan kadının doğurma yeteneği sonucu oluşan sosyal güvenlik haklarındaki kısıtlamayı bir ölçüde azaltmayı hedeflemektedir. 5510 Sayılı Kanunu’nun konumuzla ilgili hükümlerinin yürürlük tarihi 1 Ekim 2008’dir.
Asgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranındaki zamla birlikte doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması gibi ücretlerde de artışlar yaşandı. Artıştan etkilenememek için 1 Ocak 2024 tarihinden önce borçlanma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
#Askerlik2024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine çok az bir zaman kaldı. Gelecek yıl asgari ücrete bir kere zam yapılacağını, 2023’ün son altı aylık enflasyon rakamını, gelecek yıla yönelik enflasyon tahminlerini göz önüne alacak olursak; yeni yılda asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu zam oranına göre 2024’ün Ocak ayında asgari ücret brüt 20.121 liraya, net 17.104 liraya yükselecek demektir. Yeni asgari ücretle birlikte sosyal güvenlikteki tüm parametreler de değişecek. Bunlardan biri de borçlanma tutarları.
#Doğum BorçlanmasıTemmuz asgari ücret zammı 2023 belli oldu. Asgari ücretle birlikte diğer ödemelerde de değişti. Bunlar arasında askerlik ve doğum borçlanması da merak edilen konulardan biri oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ara zam oranını açıkladı. Böylece asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için ara zamla birlikte 11 bin 402 lira oldu. 8 bin 506 TL olan asgari ücrete yüzde 34 ara zam yapıldı. Peki, 2023 Temmuz askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu, kaç TL? İşte yeni asgari ücret ile askerlik ve doğum borçlanması zammı 2023 detayları...
#2023 Temmuz Askerlik Ve Doğum BorçlanmasıDoğum borçlanması hesaplama işlemi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen koşulların taşınması halinde gerçekleştirilebiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için aynı zamanda çocuğun doğumunun ilk sigortalılık tarihinden itibaren gerçekleşmesi gerekiyor. İşte, 2022 ve 2023 doğum borçlanması hakkında detaylı bilgiler
#Doğum BorçlanmasıEYT doğum ve askerlik prim borcu hesaplama ekranı e-Devlet vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Borçlanma tutarı, EYT ile ilgili şartların belli olmasıyla beraber gündemde öne çıkan konular arasında yer alıyor. EYT'den faydalanacak vatandaşlar askerlik ve doğum borçlanma tutarıyla ilgili detayları araştırıyor. İstenilen sürelere ait borç tutarları, talepte bulunmadan önce e-Devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Peki SGK borçlanma tutarı nasıl hesaplanır, öğrenilir? İşte e-Devlet borçlanma tutarı hesaplama ekranı...
#SGK Borçlanma TutarıEmeklilikte Yaşa Takılanlar SGK binalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Emeklilik hakkında bilgi almak ve borçlanma yaparak prim gün sayılarını doldurmak isteyen EYT’liler ellerini çabuk tutmak istiyor. Aksi halde 1 Ocak 2023 itibarıyla borçlanma tutarları yüzde 54,66 oranında artış yaşayacak.
#EYTDoğum borçlanması nasıl yapılır? sorusunun yanıtı araştırılıyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesiyle beraber bazı detaylar da ön plana çıktı. Doğum borçlanması da bunlardan biri. Birçok kişi doğum borçlanması hakkında detayları araştırıyor. Doğum borçlanması, doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara tanınıyor. Bu sayede prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyor. Peki doğum borçlanması nasıl yapılır, nereye başvurulur? Doğum borçlanması koşulları ve süresi nedir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Doğum Borçlanması Nasıl YapılırAsgari ücretle birlikte değişen konulardan biri de askerlik ve doğum borçlanması oldu. Asgari geçim indirimi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası, Genel Sağlık Sigortası primi, askerlik ve doğum borçlanması gibi kalemlere asgari ücrete gelen artış oranında zam yapıldı. Peki, askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu?
#Askerlik BorçlanmasıSigortalı olarak çalışan kadınların, ilk defa sigortalandıkları tarihten sonra doğum yapmaları halinde doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Anneler, doğum borçlanması uygulaması sayesinde çalışamadıkları döneme yönelik prim ödemelerini yaparak erken emeklilik şansını yakalayabiliyor. Peki doğum borçlanması nedir? Kimler doğum borçlanması yapabilir? Doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır? İşte, doğum borçlanmasına dair merak edilen bütün detaylar…
#Doğum Borçlanmasıİlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak bu hizmetten yararlanabilir. Peki Doğum Borçlanması nasıl yapılır? Borçlanma süresi nedir?
#Doğum BorçlanmasıKadınların bebek sahibi olduktan sonra “doğum iznine” ayrılması konusunda kanun, çalışan yeni anneye, doğum izni sürecinde ve sonrasında bazı haklar tanıyor. Bu haklar çalışan kadının bağlı olduğu sigortaya göre de değişiklik gösteriyor.
#Doğum BorçlanmasıAsgari ücrette yüzde 30 zam kararının açıklanmasının ardından iş ve sosyal güvenlik alanında birçok rakam da değişecek. Hesaplamalara göre yeni asgari ücretin işverene maliyeti 30 bin 815 TL. Doğum ve askerlik borçlanmasından işsizlik maaşına, isteğe bağlı sigortadan yaşlılık aylığına kadar birçok ödeme yeniden belirlendi.
#Asgari ÜcretTEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA VakfıDoğum ve askerlik borçlanması 2024 yılında asgari ücrete endeksli olarak değişkenlik gösterdi. Asgari ücretin açıklanması ile doğum ve askerlik borçlanması belli oldu. İşte, 2024 yılı doğum ve askerlik borçlanma primleri hakkında detaylı bilgiler
#Doğum BorçlanmaTürkiye 2024’e yüzde 49 oranında artan yeni asgari ücretle girdi. Bu, 1 Ocak’tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde de değişiklik demek. İşsizlik maaşından isteğe bağlı sigorta primine, borçlanma oranından yaşlılık aylığına işte tüm kalemlerde yeni rakamlar...
#Asgari Ücret2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretAsgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranındaki zamla birlikte doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması gibi ücretlerde de artışlar yaşandı. Artıştan etkilenememek için 1 Ocak 2024 tarihinden önce borçlanma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
#Askerlik2024 asgari ücret zammı ile birlikte askerlik ve doğum borçlanması tutarları da değişecek. 2024 başında asgari ücrete yapılacak zamla tüm borçlanma tutarları da ciddi oranda artacak. Bu nedenle askerlik ve doğum borçlanması ödeneklerinin yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Peki, Askerlik ve doğum borçlanması 2024 ne kadar olacak, belli oldu mu? İşte detaylar...
#Askerlik Ve Doğum Borçlanması 20242024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine çok az bir zaman kaldı. Gelecek yıl asgari ücrete bir kere zam yapılacağını, 2023’ün son altı aylık enflasyon rakamını, gelecek yıla yönelik enflasyon tahminlerini göz önüne alacak olursak; yeni yılda asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu zam oranına göre 2024’ün Ocak ayında asgari ücret brüt 20.121 liraya, net 17.104 liraya yükselecek demektir. Yeni asgari ücretle birlikte sosyal güvenlikteki tüm parametreler de değişecek. Bunlardan biri de borçlanma tutarları.
#Doğum BorçlanmasıTemmuz asgari ücret zammı 2023 belli oldu. Asgari ücretle birlikte diğer ödemelerde de değişti. Bunlar arasında askerlik ve doğum borçlanması da merak edilen konulardan biri oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücret ara zam oranını açıkladı. Böylece asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için ara zamla birlikte 11 bin 402 lira oldu. 8 bin 506 TL olan asgari ücrete yüzde 34 ara zam yapıldı. Peki, 2023 Temmuz askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu, kaç TL? İşte yeni asgari ücret ile askerlik ve doğum borçlanması zammı 2023 detayları...
#2023 Temmuz Askerlik Ve Doğum Borçlanması7 milyona yakın çalışan asgari ücret zammını aldı. Asgari ücrete ilişkin komisyon toplantıları tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamada bulundu. Böylece asgari ücret Temmuz-Aralık 2023 dönemi için ara zamla birlikte 11 bin 402 lira oldu. Başka bir deyişle yüzde 34,04 oranında zam geldi. Yeni asgari ücretle birlikte birçok ücrette de asgari ücrete yapılan zam oranında artışlar gerçekleşecek.
#Asgari ÜcretAsgari ücrete ilişkin yeni toplantı bugün gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin net 11 bin 402 lira olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından "İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum" mesajını paylaştı.
#Asgari ÜcretAskerlik ve doğum borçlanması tutarı asgari ücrete yapılacak Temmuz ara zammı ile merak ediliyor. Asgari ücret tespit komisyonu toplantılarına başladı. Yeni asgari ücret zammı bazı ücretlerde de artış meydana getirecek. Bu kalemlerden biri de askerlik ve doğum borçlanması olacak. Peki askerlik ve doğum borçlanması ne kadar olacak, artacak mı? İşte hesaplama detayları...
#Askerlik Ve Doğum BorçlanmasıMilyonlarca vatandaş asgari ücrete gelecek olan zamma odaklandı. Asgari ücrete gelecek olan zammın yanında etkileyeceği birçok alanda da maaş ve ödemeler yükselecek. Staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı, GSS primi gibi kalemlerde asgari ücrete gelen maaş oranında artış olacak.
#Asgari ÜcretSosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, Avrupa’da tam zamanlı çalışan gurbetçilerin yeni düzenlemeyle Türkiye’den emekli maaşı alabileceklerini söyledi. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Nacar, şöyle konuştu:
#AVRUPADAN HABERCumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret zammı için Temmuz ayını işaret etti. En düşük emekli maaşının 7.500 lira olması sonrasında asgari ücretle ilgili beklenen açıklama Erdoğan’dan geldi. 2023 yılının Ocak ayında asgari ücret Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranında artarak 8 bin 506 TL’ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den asgari ücret zammına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi. Asgari ücretin artması ile birlikte işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, GSS primleri, 65 yaş aylığı ve engelli aylığı da artacak. Asgari ücret zammı için tespit komisyonu bir araya gelecek. Enflasyon ve diğer ekonomik faktörler göz önünde bulundurularak yeni asgari ücret belirlenecek. Gözler şimdi temmuz ayı asgari ücret zam oranlarında. Peki 2023 Asgari ücret Temmuz’da ne kadar olacak? Asgari ücrete yüzde kaç zam yapılacak? İşte, Brüt ve net asgari ücret zam oranları hakkında bilgiler.
#Asgari ÜcretEmeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. EYT'nin yürürlüğe girmesiyle başvuru süreci de başladı. Diğer taraftan da bazı EYT ile emeklilik için borçlanma süresinin detayı araştırılıyor. Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. EYT prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek. Asgari ücret zammı sonrası askerlik ve doğum borçlanmaları da arttı. Peki EYT'de askerlik ve doğum borçlanması sigortayı öne çeker mi? Askerlik ve doğum prim borçlanması nasıl yapılır? İşte merak edilenler...
#EYTEYT prim borcu hesaplama, düzenlemeyle beraber araştırılan konulardan biri. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin Meclis'e sunulmasıyla, teklifin gelecek hafta yasalaşması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, düzenlemeyle 2023 yılı için 2 milyon 250 bin çalışanın 1 Mart itibarıyla emeklilik maaşına hak kazanacağını açıkladı. Akbaşoğlu, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 öncesi olup prim günü ve yıl şartını dolduran herkesin emekli olabileceğini, askerlik gibi mevzuata uygun borçlanmalarla sigorta girişini öne çekenlerin de bu hakkı kazanacağını söyledi. Bu gelişmeyle beraber askerlik ve doğum borçlanmasıyla ilgili detaylar da merak konusu oldu. Peki emeklilik borçlanma tutarı nasıl hesaplanır? Doğum ve askerlik borçlanması nasıl yapılır? İşte e-Devlet SGK borçlanma tutarı hesaplama bilgisi...
#EYT Prim BorcuEYT düzenlemesiyle yaş şartı kalkarken, kademeli prim gün sayısı ve çalışma yılı aynı kaldı. Tabii bu durum birçok EYT’linin de hesaplarını bozdu. 5.000 prim gün üzerinden emekli olmayı bekleyenler borçlanmalarını da bu hesaba göre yaptı. Peki, düzenlemeden kimler yararlanacak, hesapları bozulanlar ne yapacak?
#EYT DüzenlemesiKıdem tazminatı, çalışanın son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Her bir çalışma yılı için çalışana, bir aylık (30 günlük) ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Belirlenen tavan tutarını aşan ücretlilere; her bir yıllık çalışmaları karşılığı, tavan tutarı kadar tazminat ödeniyor. 2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı da netleşti: 19.982,83 lira.
#EYTEMEKLİLİKTE Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında askerlik ve doğum borçlanması için SGK'ya başvuranlar, ödemelerini yapabilmek amacıyla araç, arsa, cep telefonu veya bazı ev eşyalarını internetten satışa çıkardı. Emlak ve ürün satışı yapılabilen sitelerde yüzlerce 'EYT nedeniyle satılık' ilanı yer alıyor.
#Emeklilikte Yaşa Takılanlar