Gülhane Parkı’nın ağaç envanteri çıkarıldı. Parkta çeşitli türlerde 1173 ağaç var. Nazım Hikmet’in şiiriyle meşhur olan ceviz ağacından ise o dönemden sadece bir tane kalmış. Yüz yaşına yaklaşan ağaç, bütün heybetiyle yaşamaya devam ediyor.
#Nazım HikmetBİNLERCE yıllık yaşa sahip, kanunla koruma altındaki anıt ağaçların tanıtımı ve korunması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan proje kapsamında kurulan anitagaclar.gov.tr internet sitesinde, Türkiye genelindeki tescilli 10 bini aşkın anıt ağaçtan 883’üne yer verildi.
#Anıt Ağaçlarıİstanbul'un Fatih ilçesinde Beyazıt'ta sembol haline gelen Hüseyin Avni Dede, 58 yıldır aynı çınar ağacının altında kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satıyor. Hüseyin Avni Dede hayat serüvenini anlatırken, “İlk sergimi açtığımda babamın kitaplarıyla başladım. Babam büyük bir tüccardı. Şiir uğruna işini kaybetti. Bu sırada da 2 tane yazlık, 2 tane kışlık ve 2 dükkanda kaybolmuştu. Böylelikle o 40 yaşında ceketiyle kaldı. Bunlar olduğunda ben 10 yaşındaydım ve ondan bir tecrübe edindim." ifadelerini kullandı.
#İstanbulTEKNOFEST kapsamında düzenlenen proje yarışmalarını kazanarak Güney ve Kuzey Kutbu seferlerine gitmeye hak kazanan öğrenciler belirlendi. Lise öğrencileri gelecek aylarda Antartika ve Arktik’e giderek kutuplarda projeleri üzerinde çalışacak. Kuzey Kutbu’na gidecek olan 9’uncu sınıf öğrencisi Hulusi Diler, denizlerdeki petrol kirliliğini çınar ağacının lifleriyle temizleyecek.
#TEKNOFEST58 yıldır Beyazıt'ta bulunan Sahaflar Çarşısı'nın girişindeki çınarın altında, kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satan Hüseyin Avni Dede'nin ismi altında satış yaptığı çınara verildi. 375 yıllık çınar artık Hüseyin Avni Dede Çınarı olarak anılacak.
#İstanbulTUNCELİ'de 22 metrelik gövdesi, 60 metre yüksekliğindeki bin yıllık olduğu değerlendirilen çınar ağaçı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 'Doğu çınarı' anıt ağaç olarak tescil edilerek koruma altına alındı.
#Tunceliİstanbul’un ağaçlık alanlarında gezinti yapmak ve tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için pek çok koru bulunuyor. Bu korular hem birbirinden farklı ağaç türleri hem de geçmişten günümüze Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan dokusu ile bambaşka bir atmosfer yaratıyor. Aynı zamanda korularda yer alan sosyal tesisler sayesinde yeme-içme ihtiyacı da karşılanabiliyor. Bugünkü yazımızda Küçük Çamlıca Korusu nerede ve nasıl gidilir? Küçük Çamlıca Korusu tarihi, giriş ve kahvaltı ücreti hakkında detayları derledik.
Beşiktaş’ta Dolmabahçe ve Çırağan hattı üzerinde bulunan asırlık Londra çınarlarından 30 tanesi, doku bozuklaşması mantarı hastalığına yakalandıkları için kesildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu ağaçların yerine doğu çınarlarının ekileceğini bildirdi.
#GazetehaberleriGeçen günlerde yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulan lama, maymun, devekuşu, flamingo ve karakulak gibi çok sayıda hayvan ele geçirildi. Biz de hem şaşkınlıktan hem meraktan operasyona imza atan Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü’ne ulaştık. Ne de olsa onların görevi tüm bu canlıları bulup kurtarmak.
#GazetehaberleriTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, doğa- orman müzesini andıran Isparta'daki Kovada Gölü'nün Eğirdir'le bağlantılı kanalda tarım atıklarının depolanması nedeniyle çöp kovasına döndüğü söyledi. Kesici, "Kovada Gölü kirlilik ve ihmal yüzünden 'zehir saçan' bir göle, bataklığa dönüştü. Böyle giderse Kovada, son nefesini vermeye yakın bir göldür. Yıllar öncesi suyundan çay demlediğimiz, içtiğimiz gölün suyu artık içilemez su haline gelmiştir" dedi.
#AntalyaAfyonkarahisar'ın Kızılören ilçesinde ihtişamıyla görenleri kendisine hayran bırakan koruma altındaki Doğu çınarı türü ağacın 549 yaşında olduğu belirlendi. İlçenin simgesi haline gelen çınarın altı, özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalıp serinlemek isteyenlerin uğrak yeri oluyor.Kızılören ilçesi Ulu Cami bahçesindeki 6,30 metre çapında gövdeye, yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahip çınar ağacı, 1995 yılında Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Üzerinde, 'Bu ağaç korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı olup, Müze Müdürlüğü'nce koruma altına alınmıştır. 1995' yazılı levha bulunan ağacın yaşının tespit edilmesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından geçen aylarda çalışma başlatıldı. Yapılan inceleme ve araştırmalar sonrası çınar ağacının türünün Doğu çınarı (Platanus orientalis), yaşının da 549 olduğu tespit edildi.
#AfyonAFYONKARAHİSAR'ın Kızılören ilçesinde ihtişamıyla görenleri kendisine hayran bırakan koruma altındaki Doğu çınarı türü ağacın 549 yaşında olduğu belirlendi. İlçenin simgesi haline gelen çınarın altı, özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalıp serinlemek isteyenlerin uğrak yeri oluyor.
#HaberAFYONKARAHİSAR'ın Kızılören ilçesinde ihtişamıyla görenleri kendisine hayran bırakan koruma altındaki Doğu çınarı türü ağacın 549 yaşında olduğu belirlendi. İlçenin simgesi haline gelen çınarın altı, özellikle yaz aylarında sıcaktan bunalıp serinlemek isteyenlerin uğrak yeri oluyor.
#HaberAkademisyenlere 800 gönüllünün destek verdiği, bir yıl süren sayım sonuçlandı; 26 ilde 1335 yeşil papağan tespit edildi. Henüz doğal dengeleri değiştirecek nüfusa sahip değiller ama yine de yaşam alanları için rekabete girdikleri sincap, karga ve martılar için tehlike çanları çalıyor.
#Papağan