Doğal Yaşam haberleri sayfasında Doğal Yaşam hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18112 Doğal Yaşam haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
O hafta tarlada ne varsa... 10 kilo patates, 20 kilo salatalık, 3-5 kilo yabanmersini... Adına mektup dedikleri bir e-postayla duyuruyorlar hasat ettikleri ürünleri, siparişinizi veriyorsunuz. Bu hafta size Sakarya’da tanıştığım bir yerel üreticiyi, Berin Ertürk’ü ve aklıma düşürdüğü vegan tabakları anlatacağım.
#SebzeZamanında ekilmiş ancak sahipsiz kalmış tarlalar, enkaz altında kalan hayvanlar ve iş makineleri, göçlerle boşalan, üreticiyken tüketici olan kırsal… Deprem felaketinin etkileri dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Acilen çözüm bekleyen sorunlarımızdan biri de bölgedeki tarımsal üretim.
#Doğal YaşamANKARA'da kafe işletirken pandemi nedeniyle olumsuz etkilenince şehir hayatını bırakan Mehmet Kuş (35), Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki babasından kalma denize yakın eve yerleşti. Doğa ile baş başa olmanın kendisine huzur verdiğini anlatan Kuş, balık tutarak haftada kazandığı 2 bin lira ile geçimini sağladığını ve kimi zaman da balık takası ile gıda ihtiyacını karşıladığını söyledi.
#HatayBolu Dağı'nda ormanlık bir alanda fotokapan ve videokapana yansıyan hayvanların görüntüleri doğal yaşamın güzelliğini gözler önüne serdi.Doğa Koruma ve Milli Parklar Bolu İl Müdürlüğü ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından doğal yaşamı inceleme projesi kapsamında Bolu Dağı'nda ormanlık alanlara fotokapan ve videokapanlar yerleştirildi. Fotokapan ve videokapana yansıyan görüntüler Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. Görüntülerde ayı, kurt, geyik, ceylan gibi hayvanların doğal yaşamları yer aldı. En dikkat çekici görüntü ise Anadolu vaşağı oldu. Görüntüler, Bolu'daki doğal yaşamın güzelliğini gözler önüne serdi.
#BoluTarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü’ne vatandaşlar tarafından haziran ayında teslim edilen ve buradan da Sincan Evcil Hayvanlar Parkı’na getirilerek, tedavi altına alınan 55 ördek, 40 bıldırcın ve 2 kerkenez sağlıklarına kavuşturulduktan sonra Gölbaşı Mogan Gölü’nde doğaya bırakıldılar.
#BelediyeKentli üniversite öğrencileriyle köydeki yaz okuluna katıldık...Medeniyetimizin bir anda çöktüğünü düşünün. Okulda öğrendikleriniz karnınızı doyurur mu? Bu soruların yanıtlarını verecek bir deneye katıldım. Çoğu daha önce köy görmemiş 40 üniversitelinin süt sağma, ekmek yapma, yoğurt mayalama faaliyetlerine eşlik ettim, değişimlerine tanık oldum. İşte şehirden köye beyin göçünün hikâyesi...
#MayaTürkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesi üzerine harekete geçen doğaseverler festival düzenliyor. 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Kuzukulağı Yaylası’nda çeşitli aktivitelerle bölgenin SİT alanı veya milli park statüsüne alınması talep edilecek.
#Kuzukulağı YaylasıTürkiye'nin ilk yaban hayatı üretim merkezi olarak kurulan ve bugüne kadar 300'ün üzerinde geyik üretilen Bahçeköy Yaban Hayatı Üretim İstasyonu havadan görüntülendi. Geyiklerin beslenmesi ve başka illere nakledilmesi de kameralarca kaydedildi.
#İstanbulVan kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Erçek Gölü kuş sesleriyle cıvıl cıvıl... Göl havzası Türkiye’de bulunan kuş türlerinin yarısına ev sahipliği yapıyor. ‘Van Denizi’nin doğusunda oluşan ve bir set gölü olan Erçek’in en derin yeri 40 metre. Göl havzasında Saz Horozu, Kılıçgaga, Büyük Cılıbıt, Kara Boyunlu, Balaban, Angıt, Flamingo, Yaz Ördeği, Mısır akbabası, Gribalıkçıl, Arı kuşları, Dikkuyruk, Van Denizi Martısı gibi onlarca kuş türü barınıyor. Kuş türlerini zengin doğal ortamında AA Foto Muhabiri Ali İhsan Öztürk fotoğrafladı.
#VanDOĞA Koruma ve Milli Parklar Ardahan Şube Müdürlüğü tarafından ormanlık alanlarda yaşayan hayvan popülasyonlarının belirlenmesi amacıyla fotokapanlar kuruldu. Kurt, vaşak, ayı, domuz, tavşan, tilki, atmaca, kartal ve baykuş gibi hayvanların doğal yaşamındaki görüntüleri fotokapanlarla kaydedildi.Yaban hayatın yoğunlukta olduğu Posof ilçesindeki ormanlık alanın dört bir yanına Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından konulan kapanlara yansıyan ilginç görüntüler Ardahan Valiliği'nin www.ardahan.gov.tr resmi İnternet sitesinde 'yaban-hayati' hayatı adı altında yayımladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği sitede yer alan fotoğraf ve görüntülerde ise bir ayının gelip kapanı incelemesi oldu. 2015 yılından 2017 yılına kadar kaydedilen görüntülerin çekimlerinin ise devam ettiği belirtildi.
#ArdahanTürkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bu yıl 5 milyon 150 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı ile tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırılırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Celal Özsöyler, "Buraya gelen 5 milyon 150 bin ziyaretçinin yaklaşık yüzde 85'i çevre illerden ve ülkelerden geliyor" dedi.
#GaziantepTürkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bu yıl 5 milyon 150 bin ziyaretçiyi ağırladı. Bu sayı ile tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırılırken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı Müdürü Celal Özsöyler, "Buraya gelen 5 milyon 150 bin ziyaretçinin yaklaşık yüzde 85'i çevre illerden ve ülkelerden geliyor" dedi.
#Hayvanat Bahçesiİzmir’in şirin ilçesi Seferihisar’da umudun fidanları yeşeriyor. LÖSEV'in Seferihisar Doğal Yaşam Çiftliği'nde yetişen satsuma mandalinaları, sadece bir meyve değil, aynı zamanda lösemili çocuklara ve dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara uzanan bir el olarak karşımıza çıkıyor.
#1Antalya'da şehirlerarası otobüs terminaline Ankara'dan gönderilen, teslim alınmayınca otogardaki emanet odasına götürülen koli, x-ray cihazından geçirilirken içerisinde beslenmesi yasak olan 'Rhesus' türü maymun olduğunu fark edildi. Geciktiği için koliyi emanetten almaya giden M.K. hakkında, beslenmesi yasak maymun nedeniyle tutanak hazırlandı. M.K., "Hediye gönderildi. Kutuda ne olduğunu bilmiyordum" dedi.
#AntalyaBafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKESon yıllarda yediğimiz besinlerin iyi olmamasının bir sebebi de artık kullandığımız toprağın verimli olmaması. Toprağı iyileştirmek için yapılan tarıma rejeneratif yani onarıcı tarım deniyor. Bu metodolojinin ülkemizdeki önemli uygulayıcılarından biri olan Veteriner Anne markasının kurucusu veteriner hekim Merve Bektaş’la konuştuk.
#ToprakBüyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük ŞehirHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Mogan Gölü’ndeki temizlik çalışmasını anlattı. Mogan’ı besleyen Sukesen Deresi’nin gölle birleştiği noktadaki çalışmanın ayrıntılarını paylaşan Başkan Odabaşı, “Temizlik çalışmalarıyla Mogan’a yeniden nefes veriyoruz” dedi.
#Kent Sohbetleri2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüCHP Genel Başkanı Özgür Özel yoksulluğun yok edilmek yerine yönetildiğini belirterek “CHP olarak gelir adaletsizliğine itiraz ediyoruz. Bu zengin ülkenin daha büyümesini, daha çok kazanmasını, daha çok üretmesini, artanı ve mevcut olanı adil paylaşmasını öneriyoruz” dedi.
#CHPİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1️5 ayrı firmaya 572 ürünü için 'Türkiye Çevre Etiketi' kazandırdıklarını ve firmaların uluslararası pazarlarda da prestijinin artmasını sağladıklarını duyurdu.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanıTürkiye’nin ilk yırtıcı safari parkı Gaziantep’te açılıyor. Parkta, Afrika’daki ünlü Sergengeti Milli Parkı’ndaki gibi aslanlar özgürce gezecek, 8 bin vahşi hayvan yaşayacak... Parkın sloganı da “Serengeti’ye kadar gitme, Gaziantep’e gel” olacak.
#GaziantepTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzSokaklardaki can dostlarımızla ilgili kampanyalar devam ediyor. Hepsini takip ediyorum. Farkındalığı artırmak adına son derece önemli bulduğum buluşmalar. Ancak Türkiye’nin bazı gerçekleri var. Bu gerçekleri de bilerek hareket etmek zorundayız. Ve yine bilimden uzaklaşmadan, atılacak adımları doğru bir stratejiyle yapmak zorundayız.
#1