Doçent haberleri sayfasında Doçent hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4373 Doçent haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Aksaray Üniversitesi'nin doçentlik belgesinin sahte olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından tutuklanan Zehra Zulal Atalay Laçin, 'Dolandırıcılık' suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 11 bin 300 lira para cezası aldı. Bu cezanın, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Laçin'in ayrıca 'Sahte evrak düzenlemek' suçundan da 2 yıl 1 ay hapis cezası alarak, tahliyesine karar verildi.
#Zehra Zulal Atalay LaçinHürriyet, sahte doçentlik belgesiyle üniversitede işe başlayan, bu durum anlaşılınca da tutuklanarak cezaevine gönderilen Zulal Atalay Laçin soruşturmasının detaylarına ulaştı. Zulal Hoca’yı 2019’da da jandarmanın yakaladığı belirlendi.
#Zulal Atalay LaçinAksaray Üniversitesi'nin doçentlik belgesinin sahte olduğu gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunun ardından açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan öğretim üyesi Zehra Zulal Atalay Laçin, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Laçin'in yapılan sorgulamasında suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
#Aksaray ÜniversitesiAksaray Üniversitesi'nde (ASÜ), doçentlik belgesi sahte olduğu anlaşılan ve hukuki süreç başlatılan öğretim üyesi Zehra Zulal Atalay Laçin gözaltına alındı. Laçin'in yapılan sorgulamasında suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
#Zehra Zulal Atalay LaçinAdalet Bakanlığı'nca, bilirkişilik sisteminin kalitesinin artırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, profesör ve doçent unvanına sahip kişilerin, temel eğitimlerden muaf tutularak bilirkişi listelerine kazandırılacağı bildirildi.
#ProfesörMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Dallı (62), yol kenarında park halindeki otomobilinin yanında ölü bulundu. Kalp krizinden öldüğü değerlendirilen Doç. Dr. Dallı'nın cansız bedeni, otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.
#MuğlaMERSİN Üniversitesi (MEÜ) Turizm Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beril Dönmez (37), dün yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu. Fakültede bu sabah düzenlenen törende, Dönmez’in tabutunun üzerine cübbesi örtülürken, öğretim görevlisi arkadaşları, gözyaşı döktü. Kalp krizi geçirdiği sanılan Dönmez’in kesin ölüm nedeni, otopsi sonucunun açıklanmasıyla belli olacak.
#ADANAYÖK tarafından hazırlanan, doktor öğretim üyeliği, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerini düzenleyen Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre doktor öğretim üyeleri, ilgili yönetim kurulunun görüşü alındıktan sonra en az bir, en çok dört yıl süreyle atanacak. Doçent kadrolarına atama için belirlenen ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde ÜAK tarafından oluşturulacak jüriler tarafından yapılacak bu sınavda başarılı olmak gerekecek. Profesör kadrolarına atanabilmek için doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bir bilim alanında çalışmış olmak gerekecek.
#Öğretim ÜyesiDoktoradan sonra, doçentlikten önce zorunlu bir kademe olarak kabul edilen yardımcı doçentliğin (yrd.doç) kaldırılmasına yönelik kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yardımcı doçentlik kaldırılıp, yerine ‘doktor öğretim üyesi’ kadrosu getirildi. Öğretim üyeleri ‘doktor’, ‘doçent’ ve ‘profesör’ olarak tanımlanacak. Kanunla ilgili en fazla eleştiri de 65 olan yabancı dil puanının en az 55 olarak belirlenmesineydi.
#DoçentlikOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarAra tatil başladı. Bu tatilde çocuklar bayramı da yaşayacaklar. Daha önce annesi babası izin alamayıp belki tatili yalnız geçirmek zorunda kalan çocuklar bayram tatili nedeniyle aileleriyle olabilecekler. Birlikte güzel anılar biriktirebilecekler. Ebeveynlere bazı öneriler sıraladım:
#Konuk YazarBağımlılıklarla mücadelede 105 yıllık köklü geçmişiyle öncü bir rol üstlenen Yeşilay, 13-14 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da 6. Küresel Davranışsal Bağımlılıklar Kongresi’ni düzenleyecek. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’in başkanlık yapacağı kongreye dünyanın dört bir yanından akademisyen, uzman ve ilgili kurum temsilcileri katılacak. Kongrede davranışsal bağımlılıklar alanında güncel bilimsel gelişmeler ele alınacak.
#YeşilayAlmanya’nın ilk Türk karaciğer nakil uzmanı Prof. Dr. Arzu Özçelik, Köln’de katıldığı iftar programında büyük ilgi gördü. Kayserili bir madenci ailesinin kızı olarak Almanya’da doğan Özçelik, ilkokul öğretmeninin “Sen başarılı olamazsın” sözlerine rağmen büyük bir azimle çalışarak Essen Üniversitesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı olmayı başardı.
#ALMANYAYabancı dil öğrenimi, sürekli olarak devam eden bir öğrenim süreci. Bu süreçte algılayıcı beceriler olan dinleme ve okuma ile üretken beceriler olarak adlandırılan yazma ve konuşma becerileri oldukça önemli bir yer ediniyor. Yazma ve konuşma becerileri, yabancı dil bilgisini kullanılarak kişinin kendisini ifade etmesini gerektiriyor. Bu nedenle, yabancı dili öğrenenler bu becerilerde çeşitli sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Bu sıkıntılar, yabancı dilde konuşma ve yazma nasıl geliştirilir konusunu önemli kılıyor.
#Yabancı Dil ÖğrenmeDüşünün… Minik bir bebek doğduğu ilk andan itibaren çevresindeki sesleri duyuyor, anlamlandıramasa da hafızasına kaydediyor. Günler geçtikçe o masum gözlerle size bakarak mırıldanmaya, sesler çıkarmaya başlıyor. Derken, bir sabah “Baba!” diyor. İşte o an, dil gelişiminin mucizesine tanıklık ettiğiniz an!
#Konuk YazarDown sendromu, 21’inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılıktır. Bu durum, bireylerin gelişimsel ve fiziksel süreçlerini etkileyebilir. Ancak doğru eğitim, destek ve fırsatlarla, Down sendromlu bireylerin yaşam kaliteleri büyük ölçüde artırılabilir.
#Konuk YazarDoç. Dr. Sertaç Ata Güler, ameliyat ettiği hastalarından çıkardığı organları çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra tıbbi fotoğrafçılık ile sanat eserine dönüştürüyor. Tıbbi fotoğraflarıyla hem öğrencilerin eğitimine hem de bilimsel makalelere ışık tutan Güler, canlı dokularla oluşturduğu sanatsal fotoğraf sergisini Tıp Bayramı’nda Sakarya Üniversitesi’nde açtı.
#OrganGünümüzde yapay zekâ (YZ), eğitim alanında dönüşüm yaratan en önemli teknolojilerden biri olarak dikkat çekiyor. Eğitim alanında YZ en basit ifadeyle sınıf içi ve çevrimiçi öğrenme süreçlerini daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hâle getiriyor. Eğitimde dijitalleşmenin ivme kazandığı bu dönemde, üretken yapay zekanın sunduğu fırsatlar eğitimci, öğrenci ve veliler için oldukça önemli ve heyecan verici hâle geldi. YZ ile eğitimin yeniden şekillendiği günümüzde öğrencilerin bu fırsatlardan en yüksek düzeyde faydalanmaları için ebeveyn ve eğitimcilerin öğrencilere rehberlik etme görevini üstlenmeleri gerekiyor.
#Konuk YazarGelişimsel özellikleri veya yetenekleri açısından akranlarından anlamlı şekilde önde olan öğrencileri özel yetenekli olarak tanımlayabiliriz. Çocuğun özel yetenekli olması aynı zamanda özel eğitime ihtiyacı olduğu yani özel bir eğitimle desteklenmesi gerektiği anlamına da geliyor.
#Konuk Yazar25. yılını Süreyya Operası’nda geçtiğimiz aralık ayında bir konserle kutlayan Lila Müzik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, üç Fransız ve bir Alman kadın bestecinin eserlerinden oluşan “Yansımalar / Reflections” başlıklı albümü dijital platformlarda yayınlıyor.
#Süreyya OperasıABD Başkanı Trump göreve geldiğinden bu yana Rusya-Ukrayna, NATO, Grönland gibi konularda sadece ülkesinin çıkarlarını gözeten aksiyonlar alacağını açık bir şekilde ortaya koydu. Oval Ofis’te Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yle yaşananlar, ABD Başkanı’nın bundan sonra atabileceği adımlar açısından Avrupa için endişe verici bir işaret olarak algılandı. Avrupa’da güvenlik kaygılarına da yol açan bu yeni dönem, güçlü ordusuyla Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini nasıl etkiler? Deneyimli diplomatlara sorduk...
#NATO“Kalemi yonttum. Yonttuktan sonra tuttum öptüm. Yazmasam deli olacaktım.” Sait Faik AbasıyanıkTürk edebiyatının usta hikayecisi “yazmasam deli olacaktım” diyerek yazmanın psikolojik boyutuna vurgu yapıyor. Elbette yazmanın en önemli katkılarından birisi rahatlama sağlaması, peki bu kadarla sınırlı mı?
#Konuk YazarHepimizin eğitim hayatında matematik ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. Bu anılar ilerleyen yıllarda matematiğe olan tutumumuzu dolaylı olarak da matematik başarımızı etkiler. Matematik başarısı için öncelikli olan şeyler ‘matematiği sevmek’ ve ‘sabır’dır. Matematiği sevmek ve matematik ile uğraşırken sabırlı olmak gerekir. Ancak bilmediğimiz bir şeyi nasıl sevebiliriz ve o alanda nasıl başarılı olabiliriz? Matematik nedir?
#Konuk YazarABD, cezaevinde görevli polis memurlarının bir mahkumu öldüresiye dövdüğü görüntülerle sarsıldı. Robert Brooks isimli mahkum olaydan bir gün sonra hayatını kaybederken olaya karışan 13 memur ve bir cezaevi hemşiresi görevden alındı, konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.
#ABDABD, cezaevinde görevli polis memurlarının bir mahkumu öldüresiye dövdüğü görüntülerle sarsıldı. Robert Brooks isimli mahkum olaydan bir gün sonra hayatını kaybederken olaya karışan 13 memur ve bir cezaevi hemşiresi görevden alındı, konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.
#AbdYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarÇeşitli kamu hastanelerinde görev yaptıktan sonra kendi kliniklerini açan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berkay Akmaz ve Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Takeş, tecrübelerini İzmir Alsancak’taki kliniklerinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
#1İnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#Parfüm