Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dubai çikolatası ile gündemde olan Antep fıstığında 'küf ve aflatoksin' iddialarını değerlendirdi. Antep fıstığında son dönemde bolluk ve ucuzluğun yaşandığına dikkat çeken Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Sağlığınızı riske atmamak adına Antep fıstığını bir süre tüketmemenizi öneriyorum. Aflatoksin gibi toksik maddelerin olası zararlarından korunmak için kalite ve güvenilirlik açısından emin olmadığınız ürünlerden uzak durun” dedi. İşte detaylar...
#Antep FıstığıMaymun çiçeği (mpox) virüsünün, enfekte bir kişinin deri lezyonları, vücut sıvıları veya uzun süreli solunum damlacıklarına maruz kalma yoluyla bulaştığını belirten uzmanlar belirti gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmasını öneriyor. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, havuz, hamam ve kaplıca gibi alanlarda maymun çiçeği virüsünün bulaşma riskine dair bilgiler verdi.
#Maymun ÇiçeğiYüzüne botoks yaptıranların, mimikleri kısıtlandığı için duygularını tam anlamıyla ifade etmekte zorlandıkları biliniyor. ABD’de yapılan bir araştırmaysa botoksun beynin duyguları yorumlama ve işleme biçimini de değiştirebileceğini gösteriyor. Uzmanlar anlattı...
#Ceren Naz BüyükSosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#Pfizerİki yıldır hayatlarımızı altüst eden koronavirüsün son varyantı Omikron yeni bir tartışmanın kapısını araladı: “Salgında sona geliniyor mu?” Fikrini sorduğumuz 22 uzmandan 13’ü bunun mümkün olmadığını söylese de 9 isim için en azından bundan sonra virüsün etkisi hızla azalacak.
#Omikron3 doz Sinovac mı, 2 doz Sinovac ve üzerine 1 doz BionTech mi vurulmak daha iyi sorusu pek çok kişinin gündemini oluşturuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran'daki Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanlarının 1 Temmuz'dan itibaren üçüncü dozlarını olmak üzere randevu alabileceklerini bildirmişti. Bakan Koca, 2 doz Sinovac aşısı olan vatandaşların, 3. doz tercihini Biontech aşısından yana kullanabileceğini açıklamasının ardından, aşılaya yönelik araştırmalar yeniden hız kazandı. 2 doz Sinovac sonrası Biontech aşısının yapılıp yapılamayacağını ve etkilerini merak edenler için, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
#SinovacSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran'daki Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanlarının 1 Temmuz'dan itibaren üçüncü dozlarını olmak üzere randevu alabileceklerini bildirmişti. Bakan Koca, 2 doz Sinovac aşısı olan vatandaşların, 3. doz tercihini Biontech aşısından yana kullanabileceğini açıklamasının ardından, aşılaya yönelik araştırmalar yeniden hız kazandı. 2 doz Sinovac sonrası Biontech aşısının yapılıp yapılamayacağını ve etkilerini merak edenler için, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer ve Biyogüvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
#Sinovacİngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğramasıyla ilgili tedirginlikler üzerine açıklama yapan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, "Yeni bir virüs ile karşı karşıya değiliz. Kovid-19 yine Kovid-19. Kovid-20 gelmedi. Aşılar muhtemelen çalışacaktır. Yine immün sistem, antikorlar buna karşılık verecektir" dedi.
#KoronavirusAnadolu topraklarında asırlardır antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirme özelliği dolayısı ile kullanılan katran bir Akdeniz Projesi’ne dönüşüyor. Türkiye, Fransa ve Fas’tan üç üniversitenin yürüteceği “Geçmişte ve Günümüzde Akdeniz’de Tıbbi Ağaç” isimli projede Üsküdar Üniversitesi de önemli bir görev üstlenecek. Prof.Dr. Muhsin Konuk, “Bu proje, antibiyotik direncinin pik yaptığı ve yeni ilaçların olmadığı bir süreçte, kapanmayan yaraların tedavisi ile antibiyotik direnci yüksek mikroorganizmaların ortadan kaldırılması açısından ‘geleneğe dönmenin’ bir yolunu açabilir” dedi.
#Antibiyotik