Kısa bir hasat dönemi olduğu için kuşkonmazın konservesi ve dondurulmuşunu tercih etmek de bir seçenek. Hazır tazesini bulabiliyorken antioksidan değeri yüksek bu sebzeyi sağlıklı öğünlere dönüştürmek için beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’ten tüyolar, Gastronometro şeflerinden de bir çorba tarifi aldık.
#MetroSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıSağlığa oldukça faydalı olan yulaf, diyetlerde de sıklıkla kullanılan bir tahıl ürünüdür. Yulaf ezmesi de dahil olmak üzere seçilebilecek çeşitli türler vardır ve besin profilleri ve işleme yöntemleri bakımından farklılık gösterirler.Peki, yulaf ezmesi kilo aldırır mı, ne işe yarar? İşte, yulaf ezmesi faydaları ve kullanımı...
#Yulaf EzmesiBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliHamsi, palamut, lüfer, uskumru ve daha niceleri… Sonbaharla birlikte tezgahlarda sıkça rastladığımız balık, vücut direncimizi artıran etkisiyle, özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Düşük yağlı ve yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak. Zengin içeriğiyle; kan basıncını düşürmeye, kalp krizi, felç ve Alzheimer riskini azaltmaya, hafızayı, kemikleri ve gözleri güçlendirmeye yardımcı olduğu, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış.
#Balık Nasıl PişirilmeliBaşarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı. Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır. Postprandiyal glisemik yanıtı değiştirerek, hipoglisemiyi önler ve hiperglisemiyi azaltır” dedi.
#Uzman Diyetisyen Kübra ŞahinDiyet programlarında önemli bir yere sahip olan dirençli nişasta ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır” dedi.
#Dirençli NişastaDengeli beslenmede proteinler önemli yer tutuyor. Protein ihtiyacının karşılanmasında et, yumurta, peynir, kuru baklagiller, süt ve yoğurt gibi besinlerin büyük bir rol oynadığını söyleyen Diyetisyen Nida Doğan, “Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli” diyor.
#Kırmızı Et FaydalarıBrokolinin vücutta kansere karşı koruyucu etkisi başta olmak üzere birçok faydası var. Suyun içinde kaynatarak pişirilen brokolinin özelliklerini yitirdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; brokolinin buharda birkaç dakikalık pişirme şekli veya çiğ tüketilmesi gerektiği yönünde” dedi.
#Brokoli HaşlamaVitaminler vücudumuz için olmazsa olmaz yapı taşlarındandır. Vitaminlerin çoğul kısmı besinler tarafından vücudumuza alınır. Sebze ve meyveler bu besinlerin başında gelir. Peki, sebze ve meyvelerden vitaminleri daha nitelikli alabilmemiz için nelere dikkat etmemiz gerekir?
#MeyveİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz kırmızı etlerin eskiye oranla besin değerinin düştüğünü ancak sağlıklı ve besin değeri yüksek bir kırmızı etin birçok vitamin ihtiyacını karşıladığını belirtti. Prof. Dr. Uludüz ayrıca kırmızı etin fazla bilinmeyen bir faydası olduğunu da açıkladı ve "Kırmızı etin nerdeyse hiç bilinmeyen bir diğer faydası da tiroid hormonunu dengelemesidir. Tiroid hormonu, epinefrin, norepinefrin ve dopamin gibi vücutta çok önemli maddelerin yapılmasında rol oynar. Bu maddeler, mide, kalp ve akciğer gibi organlar ile beynimiz arasında iletişimi sağlayan kimyasal mesajcılardır" dedi.
#Kırmızı EtKışın etkilerinin yavaş yavaş geçmeye başladığı bu günlerde, tatil planları da yapılmaya başlandı. Kimimiz erken rezervasyon fırsatlarını incelerken, kimileri de kışın aldığı kiloları nasıl vereceğinin derdine düşmüş durumda. Yaz tatilinde giyilecek bikini modeline karar vermeden önce yapılması gereken ilk şeyin, bikini giyebilecek sağlıklı bir vücut formuna kavuşmaktır. Diyetisyen Merve Kalelioğlu, “Bikini Diyeti” hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#DiyetisyenAnne sütünün ne derece mucizevi bir gıda olduğunu artık hemen hemen herkes biliyor. Peki, ama anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmak için nasıl beslenmek gerekiyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, emziren annelerin tüketmesi gereken gıdalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#BebekSağlığın her alanında olduğu gibi kilo sorununda da sonuca değil, sebebe odaklanmak gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa sürekli tekrarlayan sonuçlara (verilen kiloların yeniden geri alınmasına) veya sorunun içinden çözülmez bir karmaşa haline gelmesine katlanmak zorunda kalınıyor.
#Osman Müftüoğlu