Melis Torluoğlu
Melis Torluoğlu
Melis Torluoğlu

Anne sütünü artırmada etkili olan mucize besinler

Anne sütünün ne derece mucizevi bir gıda olduğunu artık hemen hemen herkes biliyor. Peki, ama anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmak için nasıl beslenmek gerekiyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, emziren annelerin tüketmesi gereken gıdalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Doğum sonrası anne ile bebeğin psikolojik ve fiziksel durumu, annenin kaygı seviyesi gibi faktörler süt miktarını etkilese dahi bebeğin sağlıkla büyümesi ve gelişmesi için ilk 6 ay mümkünse sadece anne sütü, 2 yıla kadar da destek gıdalarla birlikte kullanımı sağlık oteriteleri tarafından önemle vurgulanıyor.

SÜTÜN MİKTARINI VE KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

Sütteki enerjinin büyük bir kısmının anneden karşılandığı düşünülürse bu dönemde annenin beslenme koşulları bir miktar daha ön plana çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, bu noktada sadece yüksek enerji alımı ile sütün artırılması mümkün olmadığına dikkat çekerek, “Besinsel içeriğin kalitesi de yüksek enerji alımı kadar önemli” diyor, anne sütünün miktarı kadar kalitesini de artırmak için nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli bilgiler veriyor.

Haberin Devamı

• Günlük 2-3 litre su alımının altına düşmemek, su alımının yanında sıvı alımını da artırmak adına; çorba, kefir, ayran, süt gibi sıvı gıdalara sıklıkla yer verin.

• Her gün 1 adet haşlanmış yumurta tüketin, protein alımını dengelemek için haftada 2 kez kırmızı et, haftada 2 kez balık ve haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeğini tercih edin.

• Her gün düzenli olarak 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

• Emzirmenin ilk 2-3 haftası sizde ve bebeğinizde gaz sancılarına neden olmamak için çiğ sebzeleri az suda haşlayarak veya buharda pişirme yöntemiyle pişirmenizde fayda var. Bununla birlikte eğer sizde veya bebeğinizde gaz problemi varsa; kurubaklagiller, süt, yoğurt, çok soğuk ve çok sıcak gıdaları kontrollü tüketin. Oda sıcaklığında yoğurt ile başlayıp gaz yapmadığı takdirde süte geçilebilir veya sebzelerden brokoli, karnabahar, lahana, enginar, kereviz, pırasa kontrollü tüketilebilir. kimyon ilave ederek bunları gaz yapıcı özelliğini yumuşatmaya çalışabilirsiniz.

• Çay, kahve ve kafein içeren gazlı içecekler bebekte huzursuzluk ve uykusuzluk gibi problemlere yol açabileceği için günlük 2 fincan kahve ve 2-3 fincan açık çay tüketiminin üzerine çıkmayın.

Anne sütünü artırmada etkili olan mucize besinler

Haberin Devamı

BU YİYECEKLER ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIYOR

Rezene: Anethol, dianethole ve photoanethole bakımından zengin olan rezene, anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik ediyor. 1 su bardağı kadar suya 1-2 tatlı kaşığı kuru rezene atıp ağzı kapalı bardakta birkaç dakika demleyerek günde birkaç fincan içebilirsiniz. Bebekteki gaz probleminin giderilmesine de yardımcı olacaktır.

Yulaf: Anne sütünün meme kanallarında ilerlemesi işlevini oksitosin hormonunun salınımını uyarıyor ve sütün kanallardan ilerlemesi hızlandırma görevini üstleniyor. Sabah kahvaltılarınızı yulafla zenginleştirebilir, yulafı pişirerek veya süt ile tüketebilirsiniz.

Çörek otu: Çörek otu tohumlarının süt artırıcı etkisini araştırmak için hayvanlar üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda çörek otunun, anne sütü miktarı ile yeni doğan ağırlığını belirgin bir şekilde artırdığı gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalara göre; çörek otunun bu etkisi uygulamanın 8. gününden sonra belirginleşiyor. Dolayısıyla etkinin sağlanması için çörek otunun uzun süreli tüketilmesi gerekiyor. Sabah kahvaltılarında öğütülmüş çörek otunu peynirinize ilave ederek veya günlük 1-2 tatlı kaşığı salataların üzerine kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Susam: Enerji ve kalsiyum içeriği ile ön plana çıkan susam, anne sütünün artırılmasına yardımcı olan diğer bir gıda. Özellikle annenin stres seviyesinin yoğun olduğu dönemde rahatlatıcı ve süt salınımını artırıcı özelliğe sahip. Ancak enerji değeri yüksek olduğu için miktar olarak salataların üzerine günde 1-2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde kullanmaya dikkat edin.

Kırmızı et ve yumurta: Yapılan çalışmalara göre; annede demir eksikliği varsa süt üretimi de düşüyor. Bebeğin anne karnındayken annenin demir depolarını kullanması özellikle doğum sonrasında annelerde yoğun kansızlık etkileri oluşturabiliyor. Doğum sonrasında eğer herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ilk 6 ay her sabah haşlanmış yumurta veya omlet yiyebilirsiniz. Bunun yanında haftada 3-4 defa kırmızı eti de yemeklerinizde kullanmanız süt üretimini artıracaktır.

Haberin Devamı

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, maydanoz, semizotu, roka, tere, lahana, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını artıran özelliğe sahipler. Bu sebzeler ayrıca kalsiyum, demir, folat ve vitamin A içeriği bakımından zengin oldukları için sütün kalitesinin artmasına da katkıda bulunuyor. Çiğ olarak salatalarda kullanabileceğiniz gibi az bir suyla buharda pişirerek de tüketebilirsiniz. Pişme süresinin artması vitamin kayıplarını da artırdığı için sebzeleri ağzı kapalı olarak az suyla pişirmeye de özen göstermelisiniz.

Yağlı tohumlar: Yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler süt oluşumu için ihtiyaç duyulan seratoninin yapısına katılarak süt miktarının ve kalitesinin artırılmasında fayda sağlıyor. Ayrıca omega 3 açısından zengin olan ceviz, fındık ile badem gibi yağlı tohumlar bebeğin zeka gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de önemli rol üstleniyorlar. Emziren annelerin günlük 4 tam ceviz içi, 10 adet badem veya 10 adet fındık tüketmesinde fayda var.