Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda diyabet görülme sıklığı yüzde 13.7’ye ulaştığını belirten Öğr. Gör. Özlem Karagöl, "Sonuçlara göre 40-44 yaş grubundan itibaren nüfusun en az yüzde 10’u diyabetli ve bu veriler Türkiye’de diyabetin 1998 yılına göre yaklaşık olarak 5 yaş daha erken başladığını gösteriyor" dedi.
#Öğr. Gör. Özlem KaragölSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıGebelik hazırlığında, önceki genel sağlık durumu kadar, önceki gebelikten kaynaklı risklerin belirlenmesi ve kadınların bundan kaynaklı olarak gebelikte karşılaşabileceği olası sıkıntılar hakkında hazırlıklı olunmasının da gerekli olduğunu belirten Perinatoloji Uzmanı Doç.Dr.Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#HamilelikKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında, zorunlu olmayan diş tedavisi başvurularının ertelenmesi, muayene sırasında koruyucu ekipman kullanılması ve bekleme sırasında sosyal izolasyon kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
#Sağlık BakanlığıAdliyelerde devam eden binlerce dava dosyası, koranavirüs salgını nedeniyle sonuçlanmadan bekliyor. Salgın nedeniyle duruşmalara ara verilmesi, adli işlemleri olan vatandaşları meraklandırdı. Peki, mahkemeler ne zaman açılacak? Duruşmalar ne zaman başlayacak?
#Mahkemeler Ne Zaman Açılacak?Mart ayından bu yana ülkemizi de etkisi altına alan ve her gün yeni vaka sayısının arttığı yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbirler kapsamında duruşmalara bir süre ara verildi. Kendilerinin dahil olduğu adli süreçleri yakından takip eden vatandaşlar da duruşmaların yeniden başlayacağı tarihi sorguluyor. Peki, adliyeler ne zaman açılacak? Mahkemeler ne zaman başlayacak?
#Adliyeler Ne Zaman Açılacak?Yeni tip koronavirüsün Türkiye'de görülmesi sebebiyle yargı alanında hak kayıplarını önlemek amacıyla dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihbar, bildirim, ibraz, zaman aşımı ve hak düşürücü süreler de dahil olmak üzere tüm adli süreler ertelendi. Mahkeme ile işleri olan vatandaşlar duruşmaların ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki, duruşmalar ne zaman başlayacak? Mahkemeler ne zaman açılacak?
#Duruşmalar Ne Zaman Başlayacak?İstanbul Üniversitesi-Cerrahpașa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, koronavirüs hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla “sık sorulan sorular” kılavuzu hazırladı.
#KoronavirüsHer insan için görünüşünün olmazsa olmazı tabi ki saçlar. Saçın gürlüğü, genetik ve beslenme gibi faktörlere bağlı olsa da saç dökülmeleri oldukça sık görülebiliyor. Hormon değişimleri, stres, aşırı kilo kayıpları, sağlıksız diyetler, demir eksikliği gibi çevresel faktörler olsa da engellenemeyen kalıtsal dökülme dediğimiz durumlarda saç ekimleri kurtarıcı bir tedavi olabiliyor.
#ANKARAKulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erol Selimoğlu, yüzerken kulak tıkacı kullanılması, kulak kiri olarak bilinen serümenin temizleme çubuklarıyla temizlenmemesi hatta kulak kanalının saç kurutma makinesi ile kurutulması gibi basit önlemlerle dış kulak yolu iltihaplanmalarından korunabildiğini ifade etti.
#KulakKurban Bayramı’nın sıcak yaz günlerine rastlaması özellikle tatil bölgelerine olan talebi artıyor. Dolayısıyla hem daha fazla kişinin havuzları kullanması ve hem de mikropların sıcak ve nemli hava nedeniyle hızlı yayılması, enfeksiyon riskini beraberinde getiriyor.
#MikropGünümüzde 10 kişiden biri işitme kaybı sorunu yaşasa da Dünya Sağlık Örgütü, bu soruna yol açan faktörlerin yüzde 60′nın önlenebilir olduğuna dikkat çekiyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz ancak, günümüzde gürültü seviyesinin artması ve maruz kalınan sürenin uzamasının, kulağımızda ciddi ve geri dönüşü olmayan hasar oluşturabildiğini söylüyor.
#İşitme KaybıHavaların soğuduğu kış aylarında pek çok insanın açık alanlar yerine kapalı spor salonlarını tercih ettiğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "Egzersiz aletlerinde biriken mikroplar enfeksiyon hastalıklarının yayılmasında risk oluşturuyor" dedi.
#Enfeksiyon Riski Taşıyan BölgelerHala tam tedavisi bulunamasa da son ilaçlar 10 yıl öncesine göre bile çok etkili. Yıllarca günde 1 torba ilaç bitiren ve her an ölümün kıyısında yaşayan AIDS hastaları artık çok uzun yıllar virüsü taşısalar dahi hastalanmadan yaşayabiliyor, özel yöntemlerle çocuk sahibi olabiliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atahan Çağatay, HIV pozitif hastaların hala en büyük sıkıntıları toplumun bakış açısı ve damgalanma olduğunu belirtiyor.
#AIDSSağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine tuz ve şeker kullanımı ilgili genelge gönderdi. Bakan Mehmet Müezzinoğlu imzalı genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımı ile ilgili düzenleme yapılması istendi. Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması istenen genelgede yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması gerektiği bildirildi.