En güzel gülüşler için sağlıklı dişlere ihtiyacımız vardır. Dişlerimiz zaman içerisinde kemik yapısı ve dış etkenlerden dolayı sağlamlığını yitirebilir. Böyle durumlarda diş kaplama yöntemlerine başvururuz. Peki ama en sağlıklı kaplama diş nasıl yapılır? Hangi diş kaplama çeşitlerinden yararlanabiliriz. İşte uzmanından diş kaplama ile ilgili öneriler...
#Diş KaplamaGebze Teknopark’ta bulunan ve bir mühendislik ile Ar-Ge şirketi olan Arma Dental, 2005 yılından bu yana CAD/CAM teknolojisini yoğun bir şekilde kullanarak protez diş tasarımı yapmakta ve diş protez kalıpları üretiyor. Klinik - laboratuvar ilişkisini de idealize eden şirket, final estetik sonucunu tüm detaylarıyla yaşatan mock-up aşamasıyla tedavi kabul oranlarını yukarı taşıyor ve final restorasyon için iyi bir referans sunuyor. Armaera Genel Müdürü A. Mekki Kutlu diş hekimliğinin değişiminden teknolojinin diş operasyonlarına olan yansımasını Hürriyet'e anlattı.
#DişAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıPandemi süreci, hayatımızda birçok şeyin değişmesine neden oldu. Hastalıkla ilgili kaygılarımız artarken içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik durum nedeni ile stres kat sayımızda ciddi oranda arttı. Buna bağlı olarak pandemi döneminde diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma şikâyeti ile kliniklere başvuran hasta sayısında artış oldu.
#Şenol KALYONCUDünyada, ’imparatorların çayı’ olarak bilinen, Türkiye'de ise ’beyaz iksir’ adıyla kilosu 4 bin TL’yi bulan fiyatlardan satılan beyaz çay, bağışıklığı güçlendiren özelliğiyle pandemide yok sattı. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, pandemi sürecinde stokların tükendiğini söyledi.
#ÇaykurTeknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodontik tedavi yöntemlerinde yeni yaklaşımlardan birisi olan 'telsiz ortodontinin' modern bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bahar Pehlevan, "Telsiz ortodonti tedavisi, üç boyutlu bilgisayar teknolojisi ile kişiye özel olarak tasarlanan ve dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Bahar PehlevanCep telefonu ve “selfie” hayatımıza gireli, yüzümüzün yakın çekim görüntülerine aşina olduk. Bu yüzden, içinde yaşadığımız “estetik ve imaj çağında”, yüzümüzün ve gülüşümüzün güzelliği eskiye nazaran çok daha önemli oldu. Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya, ortodontik tedaviler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Ortodontik TedaviDişlerde görülen renklenmelerin, istenilen estetik görüntüye uymadığı için hastalar üzerinde psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkilere neden olabiliyor. Birçok kişi bu konuyla ilgili diş beyazlatma tedavisine başvururken, uzmanlar tedavinin bir diş hekimi kontrolünde yapılması gerektiği konusunda uyarıyor.
#Diş BeyazlatmaDiş beyazlatma olarak bilinen ‘bleaching’ tedavisinin, diş yapısını korumaya öncelik veren bir tedavi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç Bal, “Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Beyazlatma tedavisi, yan etkilerin gelişebileceği riski de göz önünde bulundurularak mutlaka diş hekimlerinin kontrolünde uygulanmalıdır'' dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aytaç BalSon dönemde estetik algının artması, teknolojinin gelişmesi diş hekimliğinde de birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Metal destekli protezler yerini daha doğal bir görünüm sunan zirkonyum diş kaplamalarına bırakmaya başlamıştır. Diş Hekimi Mehmet Arda Yalıç, zirkonyum diş kaplamaları ve uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#ZirkonyumBireysel güzellik konu olunca diş estetiği, güzel bir gülüş olmazsa olmazdır. Bu durum son yıllarda modern, teknolojik, restoratif uygulamaların kullanıldığı gülüş tasarımını ortaya çıkarmıştır. Dr. Dt. Aysun Coşkun Keşoğlu, gülüş tasarımında porselen ve kompozit lamineler ile zirkonyum uygulamalarını sizler için anlattı.
#Diş EstetiğiGüzel ve estetik gülüşlerin sırrı, inci gibi dizili dişlerdir. Dişlerdeki çapraşıklıklar, yer fazlalıkları ve konum bozuklukları kusursuz gülüşleri gölgeler. Estetik olmayan görüntünün yanı sıra diş eti ve çevre dokulara da zarar vererek çene eklemini de olumsuz yönde etkileyen sorunlara karşı çözüm ortodontik tedavidir.
#Ortodontik TedaviOrtodonti (telsiz diş düzeltme) tedavisi çapraşık dişleri düzeltmek için uygulanan bir yöntemdir. Şeffaf plaklarla (aligner) ortalama 6 ila 8 ay süren bir tedaviyle çapraşık dişler ve diş eti tedavileri kombine bir şekilde düzeltilebilmektedir. Görünüm olarak kişiyi rahatsız eden diş teli kullanımına gerek olmadan kişiye özel şeffaf plaklarla dişler düzgün hale getirilebilmektedir.
#Ortodontik Tedavi