Son zamanlarda en sık tanı koyduğum rahatsızlıkların başında diş sıkma yani bruksizm geliyor. Kişi bazen uykuda bazen de gün içerisinde farkında olarak veya olmayarak dişlerini sıkar. Peki belirtileri nedir, nasıl tedavi edilir ve görülme oranı neden çok arttı? Sizler için derledim.
#Neslihan DOLARHalk arasında ‘diş sıkma’, ‘diş gıcırdatma’ olarak bilinen ‘bruksizm’in yaygın görülen bir problem olduğunu söyleyen diş hekimi Gökhan Tunalıgil, bu sorunda sürenin ve sıklığın önem taşıdığını kaydetti. İzmir’de katıldığı bir programda bruksizm hakkında bilgiler veren Tunalıgil, “Diş sıkma eğer kısa süreli yaşanırsa büyük problem teşkil etmez. Ancak tedaviyle önlem alınmayacak şekilde uzun süre devam ederse büyük sorunlara neden olur. Dişlerin mine tabakasında kırılmalar, dişlerde sallanmalar, hatta diş kaybı yaşanabilir. Bu problemi önemsemeyen kişilerde diş kaybından sonra eklem bölgesinde ağrılar ve yüzde asimetriler de oluşabilir” dedi.
#1Halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma olarak da bilinen ‘Bruksizm’in sebeplerini ve zararlarını anlatan Dr. Büşra Doğan, “Düzenli olarak diş gıcırdatma gerçekleştiğinde dişler zarar görebilir ve diğer ağız sağlığı sorunları ortaya çıkabilir” dedi. Dr. Doğan, bruksizmin tedavi yöntemlerini de anlattı.
#Dr. Öğr. Üyesi Büşra Doğanİdeal bir yüz şekli kadın ve erkekler arasında farklılıklar gösterir. Yüz şeklinin belirlenmesinde en önemli detay çene ve jawline dediğimiz çene hattının belirgin olmasıdır. Erkeklerde kare yüz şekli güçlü bir ifade sağlarken, kadınlarda ince yüz şekli daha yumuşak ve estetik bir görünüm sağlamaktadır.
#DişBotoks, genellikle kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Ancak diş sıkma ve eklem rahatsızlıkları gibi önemli rahatsızların tedavisinde de tercih edilen bir yöntemdir. Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Çağdaş Çağlar Laçin, diş hekimliğinde botoks kullanımı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
#BotoksAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişBruksizm, uyurken ya da kaygılı / gergin olunan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma hareketleridir. Bu hareketler dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde ağrı, baş ve kas ağrısına sebep olabilir. Ayrıca diş sıkma sürekli yaşanan baş ağrısının da sebebi olabilir. Hatta bazı durumlarda sürekli yaşanan baş ağrısının nedeni de diş sıkma olabilir. Çene ekleminin hasar görmesi nedeniyle yüz asimetrisi, ağız hareketlerinde zorlanma, çene kilitlenmesi ve yüzün alt kısmında genişleme sorunları ortaya çıkabilir.
#Bruksizm NedirYapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye’deki nüfusun yüzde 50 ila 70’inin ‘Çene Eklem Rahatsızlığı’na sahip olduğu ortaya koyulurken bu rahatsızlığın en fazla kadınlarda görüldüğü ifade edildi. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Karaman, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Çene Eklem RahatsızlığıBirçok insan gün içerisinde ya da gece uyurken istemsizce gerek iş yoğunluğu, gerekse günlük yoğunluk gibi nedenlerle ciddi bir stres dalgası yaşayabiliyor. Bu stres, zaman zaman fizyolojiye yansıyor ve kişilerin istem dışı davranışlarında da belirgin bir artışa yol açabiliyor. Diş sıkma alışkanlığı da bu davranışlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Uz. Dr. Esma Geçkili, diş sıkma ve gıcırdatma ile ilgili bilgi verdi.
#Ağız SağlığıKaranlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve depresyona da eğilimimiz artıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza sebep olabiliyor. Birçoğumuz özellikle uyurken farkında olmadan dişlerimizi sıkar ve gıcırdatırız. Sürekli tekrarlanması durumunda çene ve dişler, sanıldığından daha fazla zarar görür. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş gıcırdatma olarak bildiğimiz bruksizmin zararlarını ve botoks enjeksiyonu ile tedavisini anlattı.
#Diş TedavisiKaranlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve depresyona da eğilimimiz artıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza sebep olabiliyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş gıcırdatma olarak bildiğimiz bruksizmin zararlarını ve botoks enjeksiyonu ile tedavisini anlattı…
#Ağız SağlığıYÜZ ve ağız bölgesinde bulunan tüm oluşumların hayati önem taşıdığını belirten Çene Eklemi Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Tınastepe, çene bölgesinde konuşma, çiğneme, yutkunma ve solunum gibi çok önemli fonksiyonların yapıldığının altını çizerek bu sistemde çene eklemi kaslarının, çiğneme kaslarının, dişlerin, tükürük bezlerinin, yanakların ve dilin bulunduğunu ve bu sistemin en önemli parçasının da çene eklemi olduğunu söyledi.
#Çene