Diş hekimi korkusu, ek hastalıklar ya da lokal anestezinin yetersiz kalması gibi nedenlerden ötürü cerrahi girişimlerin yapılamadığı durumlarda, “sedasyon” veya “genel anestezi” ile de diş tedavilerini aksatmadan yaptırmak mümkün. Peki tüm bu anestezi uygulamaları nedir ve nasıl uygulanır? Bu konuda merak edilenleri TOBB ETÜ Hastanesi’nin anestezi doktorlarından Uz. Dr. Merve Bayraktaroğlu’na sordum ve şu yanıtları aldım:
#DİŞSedasyon sözcüğü günlük yaşamda pek kullanılan bir kelime değildir. Fakat televizyonlarda, kitap ve dergilerde sedasyon sözcüğü ile karşılaşmak mümkünüdür. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sedasyon sözcüğüne bu alanlarda da denk gelmek olanaklıdır. Sedasyon sözcüğünün neyi ifade ettiği, sedasyon kavramının ne olduğu da bu sebeple çok merak edilmektedir. İşte sizler için sedasyon konusu hakkında ilgiyle okuyacağınız bilgileri derledik. Sedasyon nedir ve nasıl yapılır? Sedasyon ile anestezi arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sedasyon Nedir?Koronavirüs pandemisiyle beraber diş tedavilerine karşı korku da artış gösterdi. Diş Hekimi Uzm. Dr. Nurgül Demir, özellikle diş hekimi korkusu olan, bulantı refleksi gösteren ve özel gereksinimli bireylerin sedasyon yöntemiyle tedavi edilebileceğini söyledi. Demir, “Sedasyon, diş tedavileri esnasında ortaya çıkabilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını ortadan kaldırmak amacıyla derin uyku olarak da adlandırılan işlemin adıdır. Özellikle çocuklarda uyutularak yapılan tedaviler ile dişçi koltuğu korkusu son bulabilir” dedi.
#SedasyonÇoğu yetişkinde olan diş hekimi korkusu, çocuklarda daha sık görülüyor. Bu korku önemli ölçüde ağız sağlığını etkiler. Yapılacak işlem ne olursa olsun, tedavi için koltuğa oturmak bile insanlara yetiyor. Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan ve düzgün yönetilmezse yetişkinlik döneminde de peşinizi bırakmayan bir fobi haline gelir. İşte bu teknikler diş hekimi korkusuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
#Çocuk Diş HekimiBebeklik çağından itibaren çocukların ağız diş sağlığı ve çene yüz bölgesi gelişimi mutlaka takip edilmeli. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Peki, süt dişleri neden bu kadar önemlidir? Uzman Diş Hekimi Sara Köprülü konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇocukDiş hekimi korkusu (dentofobi) her yaştan insanda görülebilen bir fobi türüdür. Diş hekimi korkusu kişinin gerekli olan diş bakımını yaptırmasına engel olacak kadar şiddetli olabilir. Diş ağrısı son aşamaya gelecek hatta dişi kaybetmeye neden olacak kadar gecikmelere neden olabilir.
#Diş HekimiAnkara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy, diş hekimliği fakültesi sayısının 92’ye çıktığına dikkat çekti ve “Son 10 yıldır diş hekimliği eğitimi alanında insan gücü planlaması ilkeleriyle uyuşmayan şekilde birbiri ardına fakülteler açıldı ve öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yapıldı. Öğrenciler yeterli öğretim elemanı olmadan eğitim aldı” dedi.
#DişModern hayatın getirdiği en büyük sorunlardan bir tanesi de stres. Özellikle ebeveynlerin çocuklardan beklediği başarı onları küçük yaşlardan itibaren strese sokuyor. Stresin yarattığı gerginlik çocukların bedenlerine, nefeslerine ve zihinlerine yansıyor. İşte tam da bu noktada ‘çocuk yogası’ imdada yetişiyor. Çocuk Yogası Eğitmeni Hikmet Gürbüz tüm çocuklara yoga yapmalarını öneriyor.
#YogaGünümüzde eksik dişlerin yerine konacak protez diş uygulamalarında kullanılan çok değişik materyal ve çeşitli yöntemler var. Dental implantların doğal diş yapısına en uygun alternatif olduğunu vurgulayan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yılmaz, implant uygulamasının genellikle muayenehane koşullarında ve lokal anestezi altında yapılabilir olmasının da önemli bir avantaj sağladığına dikkat çekti.
#İmplant DişKULA DEVLET HASTANESİ DİŞ HEKİMİ ENVER KURAY ERTEN, DİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARI ARASINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ. DİŞ TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMEDİĞİ ZAMAN AĞIZDA BAKTERİLERİN ÜREYEREK, PLAK OLUŞUMU VE İLTİHAPLANMAYA NEDEN OLABİLECEĞİNİ İFADE EDEN ERTEN, "BU DURUMDA DA SAĞLIĞIMIZ DA TEHLİKEYE GİRMİŞ OLUR." DEDİ.