Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'ne bağlı Genel Anestezi Ünitesi ve Yataklı Servisi'nde iki yılda 4 binden fazla hastaya hizmet verildi.
SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde temel diş hekimliği tedavilerinden; diş çekimi, dolgu ve kök kanal tedavileriyle protetik tedaviler sunuluyor. Fakülte, üst düzey tedavilere de imkan sağlayan ileri teknik cihazlar ile hizmet veriyor. Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yer alan Genel Anestezi Ünitesi ve Yataklı Servisi hakkında bilgi veren Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, 2014 yılı nisan ayında kurulan 8 yatak ve 1 ameliyat salonu ile faaliyete başlayan ünitenin, hasta taleplerini karşılamak üzere 2015 yılının eylül ayında revize edildiğini söyledi. Yapılan ilavelerle ünitenin yatak kapasitesinin 13'e, ameliyat salonunun da 2'ye çıkarıldığını aktaran Baykul, çocuk hastalar için ayrı bir ameliyat salonu oluşturulduğunu kaydetti.
İleri teknolojiye sahip, çağdaş ekipmanlarla yeniden düzenlenen serviste sedasyon birimi ve uyandırma ünitesinin de hizmet verdiğini vurgulayan Baykul, SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Genel Anestezi Ünitesi ve Yataklı Servisi'nde 2015 yılında 1996, 2016 yılının 10 aylık dönemde ise 2 bin 170 hastanın tedavi edildiğini aktardı. Baykul, "Servisimizde sadece Isparta ve çevre illerden değil, tedavi ettiğimiz hastalardan ve internet üzerinden hizmetlerimizi öğrenen Muğla'dan Şırnak, Hatay ve Bingöl'e kadar toplam 64 ilden hasta kabul ettik. Ünitemizde, lokal anestezi altında diş hekimliği tedavilerinin yapılamayacağı 'mental duyarlı' hastaları, birden fazla lokal anestezi seansını tek seansa indiren ve hasta konforunu arttıran çoklu implant uygulamaları, ağız- diş ve çene cerrahisini ilgilendiren üst düzey ameliyatları, aynı zamanda diş hekimi korkusu 'dental fobi' olan hastaların dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi gibi tüm tedavilerini korkularla yüzleşmesine gerek kalmadan genel anestezi altında gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi anestezi uzmanı Dr. Hatice Akpınar da engelli hasta grupları ve sistemik hastalığı olan hasta gruplarının yanı sıra sadece korktuğu ya da bulantı refleksi nedeniyle bu işlemi yaptıramayan hastalara güvenli bir şekilde anestezi verilip işlemin kolaylıkla yapılmasını sağlayan 'videolaringoskopi cihazı' hakkında bilgi verdi. Bu cihaz sayesinde genel anestezi altındaki hastaların soluk borusuna yerleştirilmesi gereken tüpü güvenli ve kolay şekilde yerleştirebildiklerini anlatan Dr. Akpınar, şöyle dedi:
"Türkiye'nin başka yerlerinde de kullanılan ve Isparta'da yalnızca Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bulunan bu teknolojiyi, bize verdiği kolaylık sayesinde klasik enstrümanlarımızın yanında kullanıyoruz. Bu cihaz sayesinde hastalarımıza daha güvenli bir hizmet vermiş oluyoruz. Anesteziden artık korkmalarına ve çekinmelerine gerek kalmıyor."
FOTOĞRAFLI