Zamana, zamanın yıpratıcı gücüne hiçbir şey direnemez. Her şey eskir. Her şey bozuşur, paslanır. Neticede her şey yaşlanır. Yaşlanma ise sadece bedenle sınırlı kalmaz. Onunla birlikte ruh da nasibini alır. Ancak ruh istisnalar bir yana bırakılırsa yaşlandıkça daha bir güçlenip olgunlaşır. Diğer taraftan bu doğal süreç önlenemese bile “yavaşlatılamaz”, en azından “kontrollü bir yıkım süreci” haline getirilemez de değildir. Bilimi, aklı ve bize bağışlanan doğal yeteneklerimizi iyi kullanabilirsek bu bozuşmayı bir hayli yavaşlatabiliriz. Nasıl mı? Buyurun…
#Osman MüftüoğluKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiSon yıllarda mühim bir sağlık sorunu haline gelen meme kanserine karşı artık çok daha fazla uyanık olmak zorundayız. Çünkü meme kanseri, sanıldığı üzere sadece 40 yaş üstü kadınları değil, 20’li, 30’lu yaşlardaki genç kadınları ve hatta erkekleri de etkileyebiliyor.
#Buğra BuyrukçuSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis Yılmazİçinde bulunduğumuz 21’inci yüzyıl insanlığa daha uzun ve sağlıklı bir ömür getirdi. Ancak bununla birlikte yaşlı hastalıkları da artış gösterdi. En yaygın yaşlılık hastalıklarından biri olan katarakta karşı uyaran uzmanlar, yaz aylarında gözleri güneşten korumanın önemine dikkat çekti.
#GÜNEŞLifli gıdalar, sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından. Ancak lifli gıda tüketimi bazı kişilerde şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kramplar ile kabızlık ya da ishal gibi şikâyetlere yol açabiliyor. Peki bunu önlemek için ne yapılabilir? Lifli gıdalarla beslenmenin "kitabını yazan" uzman anlattı...
#Lifli Gıdalar3 yaşından beri şiddetli mide ağrıları yaşayan, 17 yaşındayken gastroparezi ve Pan-bağırsak hareket bozukluğu teşhisi konulan 25 yaşındaki Liv Rose, sekiz yıldır bir şey yiyip içemiyor ve kalbinden besleniyor.
#GastropareziBugün meydana gelen dolunayın etkileri mart ayına kadar sürecek. Yaşadığımız mekânları ve duygu dünyamızı düzenlemek, toparlamak, temizlemek isteyeceğiz. Sağlıklı beslenmek, detoks yapmak için harekete geçebiliriz. Bu arada hem kendimizi hem de çevremizdeki insanları çok eleştirebiliriz, dikkatli olalım.
#DolunayYaz aylarında seyahatlerimiz arttı ve artık neredeyse hiçbirimiz maske takmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 3 Ağustos’ta tüm dünyada 1 milyondan fazla yeni COVID-19 vakası görüldüğünü duyurdu. İngiltere ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılan EG.5.1 veya eris adıyla bilinen yeni bir varyanttan bahsediliyor. Hepimizin aklındaysa şu soru var: Tekrar aşı olacak mıyız olmayacak mıyız?
#Covid-19Kişisel gücümüz ve cesaretimiz artıyor. Bu dönemi kendimizi keşfetmek, korkularımızla yüzleşmek için kullanabiliriz. Venüs’ün çekici kılan gücü üzerimizde. Arkadaşlarla eğlenmek ve flört etmek için önümüzde harika birkaç gün var. Para konusunda da şanslıyız.
#Dinçer GÜNEREğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlıkİstanbul'da yapılan denetimlerde bazı marketlerde sucuğun et yerine ottan üretilerek satıldığı ortaya çıktı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini belirterek "Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti" dedi.
#Sucuk