Günümüzde sosyal medya platformları işe alım noktasında büyük rol oynuyor. LinkedIn, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlardan adayların dijital ayak izini inceleyen İK uzmanları, şirket politikasına uygun personeli seçerken, gördüğü en ufak olumsuzlukta ise eleme yoluna gidiyor.
#Arzu KurumHavayolu yolculuğunda pasaport, vize, yurtdışına çıkış harç pulu gibi birçok şeyi göstermek gerçek bir yük haline geldi. Kolay doğrulanamayan belgeler, kontrol yapanların yolculara kuşkulu bakışları ve uzayıp giden kuyruklar havayolu yolculuğunu zaman zaman işkenceye çeviriyor. Yakın gelecekte uygulanması beklenen dijital seyahat sayesinde ise akıllı telefona yüklenecek bir dijital kimlikle tüm işlemlerden geçilebilecek.
#PasaportAlmanya, vatandaşlarının kimlik doğrulama işlemlerini akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirmelerine olanak tanıyacak yeni bir dijital cüzdan sistemi geliştiriyor. Federal hükümet, ‘EUDI-Wallet’ adı verilen bu dijital kimlik cüzdanının geliştirilmesi için harekete geçti. Sistem, sadece kimlik doğrulama değil, aynı zamanda banka kartları, uçuş kartları ve hatta konser biletlerinin saklanmasını da sağlayacak.
#ALMANYAÖdeme teknolojisi şirketi Visa’nın yaptığı bir araştırma, dijital kimlik, tüketicilerin satıcı olarak öne çıkması, yapılandırılabilir hizmetlerin çoğalması, gömülü finans ve yapay zekayı ödemelerin geleceğini şekillendiren başlıca trendler olarak ortaya koydu. Araştırmaya göre ayrıca “Fijital” olarak adlandırılan fiziksel dijital ödemeler de günlük işlemlerimizin ayrılmaz bir parçası haline gelecek.
#Dijital ÖdemeTürkiye önceki gün Meclis’ten geçen Kripto Varlıklar Yasası ile dijital varlıklar sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı. Yasanın kabul edilmesiyle kripto borsalarına 3 aylık geçiş süreci tanınırken, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılarına üç yıldan beş yıla kadar hapis ve para cezaları verilecek. Türkiye’de coin ve token transferinde MASAK kuralları uygulanacak. Uzmanlar, blokzinciri teknolojisinin Türkiye için yeni fırsatlara kapı açabileceğini söylüyor.
#Kripto Varlıklar YasasıKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikCharGPT ile dünyayı altüst eden OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın kurucusu olduğu kripto para Worldcoin ve Tools for Humanity pek çok ülkede resmen faaliyete geçti. Kurucular dünyayı değiştirmeyi vadediyor ancak sistemin işleyişi özellikle kişisel verilerin gizliliği konusunda çok ciddi endişelere yol açıyor. Hem projeye hem de tartışmalara biraz daha yakından baktık...
#WorldcoinCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Dijital Türkiye 2023 1. Toplantısı'nda konuştu. Oktay, "e-Devlette yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriş sistemini 'dijital kimliği' getiriyoruz. e-cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriş sistemi ile vatandaşlarımız blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlete girebilecek." ifadelerini kullandı.
#E-DevletCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Dijital Türkiye 2023 1. Toplantısı'nda konuştu. Oktay, "e-Devlette yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriş sistemini 'dijital kimliği' getiriyoruz. e-cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriş sistemi ile vatandaşlarımız blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlete girebilecek." ifadelerini kullandı.
#Fuat Oktayİstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz, "İstanbul olarak yaklaşık 220 bin kedi, 103 bin köpeğin çipleme ve kayıt işlemini bitirdik. Yoğun talep var. Son günlerde daha fazla yoğunlaştığı için, mikroçip ve karne ihtiyacı doğduğundan, bazı bölgelerde bitmiş olabilir" diye konuştu.
#ÇipGeçtiğimiz hafta gerçekleşen Global Marketing Summit etkinliğinde Me-taverse özel oturumuna katılarak, giyilebilir teknolojiler tasarımcıları dostlarım Ezra Çetin Soyay, Tuba Çetin ve Ava isminde yeni nesil bir dijital asistan ile birlikte bir panelde yer aldım. Oturumun moderasyonunu gerçekleştiren, EzraTuba’nın tasarladığı yapay zeka destekli duygusal bir ava-tar olan Ava, “human touch, high tech” (ileri teknolojiye, insan dokunuşu) yaklaşımıyla geliştirilmiş ve ilerleyen dönemde dijital asistanlar ile olan iletişimimizi ve ilişkimizi değiştirmeye aday bir avatardı. Bu oturum sıra-sında edindiğim izlenim ile panel sırasında şunları paylaştım: “Önümüzdeki yıl, bu etkinliği bir metaverse ortamında, üç boyutlu avatarlarımız ile gerçekleştireceğimize olan inancım daha da arttı”…
#Ergi ŞenerMoeda Loyalty Points (MDA) coin, genellikle Ethereum platformunda faaliyet gösteren bir kripto para çeşididir. Bu platform sayesinde kullanıcılar ise, dünyanın her bölgesinden, yerel toplulukların gelişimini önemli ölçüde destekleyen teknik bir ağ tarafından seçilen projelere ve girişimlere güvenli ve şeffaf katkılar da sağlayabiliyor. MDA coin nedir? Hangi borsalardan alınır tüm detayları ile sizler için derledik.
#MDA CoinBebeği için ürettiği ek gıda ürünlerini sosyal medyada paylaşan Çiğdem Ardıç yoğun ilgi gördü. Birçok çalışan anne ‘Bizim için yapar mısın?’ diye sorunca ‘Aşçı Anne’ markası doğdu. Kimyager Ardıç’ın özel formüllerle ürettiği katkısız bebek gıda ürünleri bugün e-ticaretle 81 ile yollanıyor. Yurtdışına satışa hazırlanan Ardıç, “Hedefimiz dünya markası olmak” dedi.
#KOBİMilyonlarca doları bulan dijital eserlerin satışlarının yapıldığı NFT’yi (non-fungible tokens / eşsiz token), Ankara Üniversitesi derslerine ekledi. 2021-2022 yılı bahar döneminde verilecek ‘NFT’ye Giriş’in ilk dersi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen tanıtım töreniyle yapıldı.
#NFT2017’de stratejisini çizen OYAK ataklarını sürdürüyor. Üç yıl içinde, değeri 1 milyar dolar ve üstü girişimleri ifade eden 3 unicorn çıkarmayı hedefleyen OYAK, Avustralyalı lider dijital kimlik doğrulama şirketi OCR Labs’a yatırım yaptı. OYAK’ın hedefi, 2026’da 53 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen kimlik doğrulama sektörünün önemli bir oyuncusu olmak.
#OYAKGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#Teknoloji