Uzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiGünümüzde göz lazer tedavileri çok yaygın olarak uygulanıyor… Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozuklukları lazer ile başarıyla tedavi ediliyor. Bu hafta göz lazer tedavileri ile ilgili İnternet arama motorlarında en çok sorulan soruları derledim ve cevapladım.
#Göz Lazer TedavisiGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarMiyopi, uzağı görememeye yol açan bir göz kusurudur. Miyop olan insan sayısı endişe verici bir hızla artıyor… 2000 yılında dünya nüfusunun yaklaşık %25'i miyoptu. Araştırmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun kabaca yarısının miyop olacağını gösteriyor… Miyopi genellikle çocuklukta başlar ve 18-21 yaşa dek ilerler.
#MiyopiKaldırımın ortasına park eden araçlar, sarı çizgilerin yıpranmış olması, trafik ışıklarında yayalara yönelik yapılan seslendirmenin çalışmaması, engelli asansörlerinin engeli bulunmayan insanlar tarafından kullanılıyor olması gibi birçok konu, engellilerin erişebilirliği önündeki en büyük sorun. Engelli vatandaşların istediği ise kentlerin erişilebilir olması.
#Dünya Engelliler Günüİnternetin gelecek versiyonu olarak tanımlanan “metavers” son günlerde sıkça konuşuluyor ve merak ediliyor. “Sanal evren” veya “evren ötesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz metavers’e, VR (virtual reality, sanal gerçeklik) gözlüklerle giriliyor. VR gözlükler; ekranın sınırlayıcılığı olmaksızın, gerçek boyutlarında ve 3 boyutlu sanal bir çevre deneyimi sağlıyor. VR gözlükler, 2 göze hafifçe farklı görüntüler sunarak, derinlik hissi sağlıyor. Ayrıca, aşağı-yukarı ve yanlara baktığınızda görüntüyü önünüzde kaydırıyorlar.
#VR GözlükŞampiyonlar Ligi'ndeki temsilcimiz Beşiktaş, grubunda oynadığı 5 maçı da kaybetti. Siyah-Beyazlıların yenildiği müsabakalardan biri de deplasmanda oynadıkları Ajax mücadelesiydi. Kartal'ı 2-0 mağlup eden Ajax, Beşiktaş'tan ilginç bir talepte bulundu.
#BeşiktaşGöz yorgunluğu en çok karşılaşılan göz hastalıklarından bir tanesidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kişide göz yorgunluğu ortaya çıkabilir. Göz yorgunluğu için uzman göz doktorları tarafından önerilen bir takım bitkisel çözüm yöntemleri de bulunmaktadır. Göz yorgunluğu şikayeti yaşayan kişiler göz yorgunluğuna nelerin iyi geldiğini araştırmaktadırlar. Peki, göz yorgunluğuna ne iyi gelir? Göz yorgunluğu neden olur? Göz yorgunluğuna ne yapmak gerekir tüm detayları ile derledik.
#Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir Neden Olur?Yaklaşık 23 yıldır Bağdat Caddesi’nde Şaşkınbakkal’da hizmet veren Boyner, bu mağazayı kapatarak Bağdat Caddesi’nde Erenköy’de hizmet vermeye başladı. 5 katlı, 5 bin metrekare kapalı alana sahip yeni mağaza ile ilgili Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, “Yeni mağazamızı sürdürülebilir bir deneyim mağazası konsepti ve geleceğin deneyim mağazacılığı örneği olarak konumlandırdık” dedi.
#Bağdat CaddesiTürk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, THK Uçak İmalat AŞ tarafından üretilen iki kişilik yerli sivil uçağın test ve sertifikasyon çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirterek, "Uçağımızın seri üretimi için alıcı bekliyoruz." dedi.
#Türk Hava KurumuAkıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkTelefon, tablet ve bilgisayar kullanımını takiben gözlerde oluşan kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, kuruluk, sulanma, odaklanma problemi, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi şikâyetler dijital göz yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Dijital göz yorgunluğunun bir nedeninin odaklanma yorgunluğu olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Bulut, “Sürekli olarak ekrana odaklanarak gözlerinizi yorma riskinizi azaltmak için en az 20 dakikada bir bilgisayarınızdan başka bir yere bakın ve en az 20 saniye uzaktaki bir nesneye bakın. Uzağa bakmak, yorgunluğu azaltmak için göz içindeki odaklanma kasını gevşetir” dedi.
#Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan BulutOsiloskop kullandığımız tüm elektrikli aletlerin elektriksel değerlerini ölçmeye yarayan bir alettir. Bütün elektriksel değerleri ölçmek için özellikle bu amaçla kullanılan pek çok materyal bulunur. Osiloskop aleti de bu ekipmanlardan birisidir. Sizler için osiloskop nedir ve nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Osiloskop Nedir?Kış aylarında havanın soğumasıyla, uzun süre boyunca kapalı ortamlarda kalıyoruz. Kaloriferli ve klimalı bu ortamlar, ısı ve düşük nem yüzünden gözlerimizin kurumasına yol açıyor. Açık havada ise rüzgar yüzünden gözlerimiz kuruyor. Ayrıca kış aylarında hava kirliliği fazlalaşıyor ve havadaki bu kimyasallar gözyaşında eriyerek göz yüzeyini kurutuyor.
#Göz Kuruluğu