Bu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.
#VeganTürkiye’nin ilk ve tek vegan festivali Didim VegFest’in 4’üncüsü geçen hafta sonu düzenlendi. Biz de Vegan Kasap olarak oradaydık, katılımcılara ürünlerimizi sunduk. Çok sevilen bitkisel kıymalı gözlememizi ve yan standımızda sunulan balsız lokmayı sizler de evinizde deneyin.
#Lokma TatlısıBinlerce yıllık tapınağın gölgesindeki sokakta, bir aşağı bir yukarı yürüyen kalabalığın içinde uzaktan bile dikkat çekiyordu. Bir şemsiye ile güneşten korunduğu yuvarlak bir masanın üzerinde rengarenk sabunlar, sarılı pembeli şişeler içinde farklı renklerde el yapımı yağlar, bakım malzemeleri.
#Didim Vegfest 2019Binlerce yıldır ayakta duran Didim Apollon Tapınağı'nın gün görmüş sütunları bir kez daha ilginç bir festivale ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelip aslında bir turizm cenneti olan bu kente hak ettiği hareketliliği kazandıran binlerce kişi Vegan Festivali'nde buluştu.
#Didim VegfestTürkiye'nin tek Vegan festivali, insanlık tarihinde doğa bilimleri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Tales’in şehri Didim’de 20-23 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. ilki geçen yıl düzenlenen festival, dünyada her geçen gün giderek takipçileri artan vegan beslenmeyi yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
#Didim VegfestBaharın habercisi olan yerel festivallerin zamanı geldi. Otlu yemekler, yöresel tadımlıklar, konserler ve sergilerle adeta panayır yerine dönen sokaklar, meraklıları için geri sayımda... Bu yıl da birbirinden renkli festivaller sizi bekliyor. Gerekli hazırlığınızı yapın ve kendinizi eğlenceye bırakın... İşte size birkaç öneri...
#FestivallerBÜYÜKÇEKMECE’de Albatros Parkı diye bilinen 30 dönümlük arazinin satıldığını duyuran dünkü ‘Albatros satıldı, çünkü Araplar rezidans istiyor” başlıklı yazımız büyük yankı uyandırdı. Hürriyet İnternet yazıyı uzun süre manşette tuttu. CHP 3. bölge milletvekili Dr. Ali Şeker, “Bu araziyi satmak çocuklarımıza ihanettir” açıklamasını yaptı.
#Yalçın BayerVegan sayısının hızla arttığı Türkiye’de girişimcilere de yeni bir kapı açıldı. 2017 yılında Didim’de düzenlenen Türkiye’nin ilk vegan festivaline ürünlerini gönderen Remzi Eyüpoğlu, bir anda lüks restoranların dikkatini çekti. Soyadan ürettiği vegan sucuk ve salamlarla öne çıkan Everfresh markası şimdi ihracata hazırlanıyor. İsveçli firma ile masaya oturan Eyüpoğlu, İstanbul’daki üretim tesisini de büyütmeyi planlıyor.
#GazetehaberleriVegan yaşam tarzı, Türkiye’de ve dünyada giderek daha fazla sayıda insanın seçtiği bir yol. İnternet arama motoru google’a “Vegan nedir” diye sorduğunuzda size 4 milyor 340 bin Türkçe içerik sunuyor. Karşınıza bilimsel makalelerden vegan tariflere kadar ucu bucağı olmayan bir derya çıkıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde vegan ürünleri bulmak artık çok daha kolay. Vegan restoranların sayısı çoğaldı, köfteciler bile mönülerinde vegan lezzetlere yer vermeye başladı. Veganlığa geçenlerin motivasyonu farklı farklı. Kimi daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için, kimi hayvan haklarını önemsediğinden, kimiyse iklim ve çevre duyarlılığından dolayı hayvansal ürün tüketimini bırakıyor. Çünkü hayvancılık ve yan ürünlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımı, dünyadaki tüm sera gazı emisyonunun yüzde 51’ini oluşturuyor. Alternatif bir yaşam biçimi olarak anılan veganizm, anaakım olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin ilk vegan şehri olan Didim’de her yıl yüzbinlerce insan vegan festivalinde bir araya geliyor. Uluslararası İstanbul Vegfest, 8-9 Eylül’de Life Park’ta düzenlenecek. Bir haber de Bodrum’da vegan restoran açan sanatçı Zeynep Casalini’den geldi. Verdiği bir röportajda “Vegan beslenerek sağlığıma kavuştum” diyordu. Dünden bugüne vegan yaşam tarzını masaya yatırdık, son eğilimleri araştırdık, olan biteni doktor, diyetisyen ve aramızdan veganlarla konuştuk...
#VeganDört gün önce, 21 Mart’ta gün ve gece eşitlendi; artık önümüz gittikçe erken ağaran günler ve uzadıkça uzayan akşamüstleri. Sokağa çıkmak, seyahat etmek, keşfedip ilham almak için daha çok vaktimiz, daha müsait bir iklim ama asıl önemlisi yaşam dolu bir doğa ve cıvıl cıvıl insanlar var. Sadece tabiat ve toplum mu? Sinemadan tiyatroya, müzik dünyasından festivallere kadar her şey canlanıyor ve göz alıcı renklere bürünüyor... Peki şunu yoksa bunu mu giymeli, acaba evi nasıl dekore etmeli, önce kimi seyretmeli, nasıl kokteyl içmeli? Bunca alternatif içinden hangisine, nasıl karar vermeli? İşte bunlar da baharın tatlı ikilemleri...
#Viyana