TBMM'de çalışmaları devam eden Dijital Telif Yasası düzenlemesiyle ilgili Doç. Dr. Cahit Suluk, Türkiye’nin haberciyi ve haberin niteliğini korumak için zaman kaybetmeden bir uygulama yapması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Suluk, "Bu düzenlemenin yapılması zorunlu. Aksi halde haber sektörü göz göre göre yok oluyor. İçerik üretenler, üretemediklerinde 'misenformasyon' diye adlandırılan yalan yanlış bilgileri ve şirketlerin reklamvari bilgilerini haber diye topluma yutturacaklar. Avrupa'daki telif hukukçuları buna karşı çıkıyor. Buna rağmen AB bu konuda gerekli düzenlemeyi yaptı. Türkiye'de de düzenlemelerin yapılması zorunlu" ifadelerini kullandı.
#Dijital Telif YasasıGoogle, Kanada'da Çevrim İçi Haberler Yasası doğrultusunda, Kanada merkezli haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etti. Türkiye’de de ‘Dijital Telif Yasası’ ile ilgili çalışmalar start aldı. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sezercan Bektaş, yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli tüm aşamaları anlattı.
#Dijital TelifKanada'da çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı açıklandı. Türkiye’de henüz hayata geçmeyen ‘Dijital Telif Yasası’nın önemini Doç. Dr. Mustafa Bostancı tüm detaylarıyla anlattı. Bostancı, "Nüfusu yoğun bir şekilde dijitalleşmiş bir ülkenin bu alana ilişkin yasal düzenlemeler konusunda gerekli adımları atmakta gecikmemesi gerekiyor" dedi.
#GoogleDijital içerik üreticilerinin Google'a karşı verdiği mücadele sonrası Kanada'da telif hakları yasası için harekete geçildi. Böylelikle Google, Kanada'da her yıl dijital yayıncılar için yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapacak. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Murat Kırık, bu gelişmeyi değerlendirdi.
#Google15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 7 yıl geçti. Yedi yılda yapılan mücadeleyi, mücadelede gelinen durumu, yurtdışındaki FETÖ örgütü mensuplarına karşı atılacak adımları İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile konuştuk. İletişim Başkanı Altun, Hürriyet Gazetesi’ni ziyaret ederek, sorularımızı yanıtladı. Altun, “Ülkemiz darbe girişimi görünen fakat daha çok bir işgal girişimi olan bir saldırıyla karşı karşıya kaldı” dedi. FETÖ ile mücadelenin 15 Temmuz 2016’dan önce başladığına dikkati çeken Altun, “Bu eli kanlı örgüt 7 Şubat 2012’de Gezi kalkışmasında ve 17-25 Aralık’taki art niyetli girişimleriyle ne denli tehlikeli bir hale geldiğini göstermişti” ifadelerini kullandı. Ardından da şu değerlendirmeleri yaptı:
#Fahrettin AltunCUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, çevre kirliliği kadar bilgi kirliliğinin de toplumu tehdit ettiğine dikkat çekti. 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası'na vurgu yapan Oktay, "Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan dijital haber raporuna göre, Türkiye, dünyada en çok dezenformasyona maruz kalan ülke. İşte daha dün kahraman ordumuzun terör örgütü PKK/YPG'ye karşı kimyasal silah kullandığına dair alçakça bir iftira dolaşıma sokuldu. Mehmetçiğin terörle mücadelesine kara çalmaya çalışmak, terörden de beterdir ve asla kabul edilemez" dedi.
#İSTANBULGerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiren, İnternet medyasını süreli yayın kapsamına alan düzenlemeleri de içeren Dezenformasyonla Mücadele Yasası TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM üç aylık aranın ardından yeniden yasama çalışmalarına başladı. Bu gelişmenin ardından sosyal medya kullanıcıları ve gündemi yakından takip edenler Sosyal medya yasası nedir? Sosyal medya yasası ne zaman çıkacak? sorularının yanıtını araştırmaya koyuldu. İşte merak edilen o soruların cevapları…
#Sosyal Medya YasasıDezenformasyonla mücadele yasası TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam ediliyor. Bu yasa görüşülürken Meclis'te sık sık tansiyon yükseldi, gerilim arttı. Özellikle AK Parti ile CHP arasındaki yükselen gerilim dikkat çekiciydi. Muhalefet partilerinden dikkat çekici protestolar da vardı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Genel Kurul kürsüsüne geldi, cep telefonunu kürsüye koydu ve konuşmasını gerçekleştiriyordu. Erbay "Eğer yasa geçerse telefonlarınızı kırıp atabilirsiniz genç kardeşlerim" diye gençlere hitap ederken kürsüye koyduğu cep telefonunu yanında getirdiği çekiçle kırdı. Erbay, ardından çekiçle kırdığı cep telefonunu yere attı. O anlar Meclis'teki tansiyonu da yükseltti. Erbay'a ilk tepki MHP'den geldi: MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Meclis'e çekiçle girilebilir mi?" diye sordu. En azından uyarmanız gerekmez mi, halen bu çekiç Genel Kurul'da mı? ifadelerini kullandı.
#TBMMCumhurbaşkanı Erdoğan, Çekya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışına ilişkin gelen soruya "Pek pas vermekten de anlamaz ama farkında olmadan bize bir pas verdi. Bizim de golü atmamız lazım. Bilmiyor benim ömrümüm santraforlukla geçtiğini" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sen dürüstsen, o zaman gel bunu Anayasa’ya alalım ki bundan sonra kimse bu işin üzerinde oynayamasın" dedi. Erdoğan, Anastasiadis'e tepki göstererek "Siz hep bir yerden bir talimat alıyorsunuz. Bu talimatlarla falan zaten bu işler yürümez. Bunların ipiyle kuyuya inilmez. Aksi takdirde kuyuda kalırsın" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTBMM'nin ne zaman açılacağı yeni yasama yılı öncesi gündeme geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27'nci Dönem 6'ncı Yasama Yılı, yoğun gündem ile başlayacak. 17 Ekim'e kadar 2023 yılı bütçe kanunu teklifinin görüşüleceği Meclis'te "dezenformasyonla mücadele yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile uluslararası sözleşmelerin uygun bulunmasına dair kanun teklifleri masada olacak. Peki, Meclis ne zaman açılacak? İşte, gündeme gelecek olan konular.
#TBMMTBMM, 3 aylık aranın ardından çalışmalarına yeniden başlayacak. TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 6. Yasama Yılı için yarın saat 14.00'te toplanacak. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "27. Dönem 6'ncı yasama yılı 1 Ekim'de başlıyor. Meclisimiz 1 Ekim 2021 tarihinde başladığı 5'inci yasama yılını sonlandırmış ve tarihinde ilk defa 6'ncı yasama yılına başlamış olacak" dedi.
#TBMMAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun ilk gündem maddesinin kamuoyunda 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' olarak bilinen 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' olacağını söyledi.
#AK PartiDezenformasyonla Mücadele Yasası olarak adlandırılan yeni sosyal medya düzenlemesi, 1 Ekim’de açılacak TBMM’nin öncelikli gündeminde yer alıyor. Partilerin hukukçu kurmayları da, Meclis’te tezlerini savunabilmek amacıyla yazın dünya örneklerini masaya yatırdı. Hazırlanan komisyon raporunda İngiliz Black Mirror dizisinden internette aşk dolandırıcılığına kadar geniş örnekler yer aldı.
#Dezenformasyonla Mücadele YasasıAB'nin şubat ayından itibaren yürürlüğe koyduğu yeni kurallar, kullanıcı güvenliğini artırma hedefiyle tüm çevrim içi platformlar için ağır yükümlülükler getirdi. İhlal durumunda yıllık cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşacak X, Google, Apple ve Microsoft gibi dijital devler, işleyişlerinde birçok değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
#ABGoogle'ın Kanada’da dijital yayıncılara 74 milyon dolar telif ödemesi yapacağının duyurulmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. Doç. Dr. Kenan Duman, “Google, 2022 yılında 60 milyar dolar net gelir elde etti. Böyle devasa bir şirketin gelirinin bir bölümünü içerik üreticilerine vermesi gerekli” diyerek Dijital Telif Yasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleCHP'de genel başkan seçilen Özgür Özel, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde toplanan basın meslek örgütü temsilcilerine destek verdi. Özel, "Eğer bugün Anayasa Mahkemesi bu yasanın iptal edilmesiyle ilgili adımı atmayacak olursa yarından itibaren geçen hafta Tolga Şardan'a yapılanlar tüm gazetecilere yapılacak. Hepimiz biliyoruz ki bu bir sansür yasasıdır. Bu, gerçek bilginin yayılmasına engel olmak için işleyecek bir yasa olsaydı Türkiye şu anda dünyanın en büyük dezenformasyon cennetlerinden biri olmazdı" dedi.
#CHPThe Economist dergisinin enerji kriziyle ilgili hazırladığı ‘Donmuş durumda’ başlıklı kapağında kullandığı Avrupa haritasına Türkiye’yi de dahil etmesi eleştirildi. Dezenformasyonla Mücadele Koordinatörü Kardaş, “Türkiye’yi hep Avrupa’nın dışında ama krizlerde Avrupa içinde gösteriyorsunuz” diye tepki gösterdi.
#The EconomistSosyal medya yasası maddelerine ilişkin araştırmalar, hız kazandı. Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak da tanımlanan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması dair kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında sosyal medyada yanıltıcı bilgi vererek yanlış bilgileri yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Peki sosyal medya yasası nedir, neleri kapsıyor?
#Sosyal Medya YasasıİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yolsuzlukların olmadığı bir Türkiye’yi, biz hallederiz. Onun hazırlığı içindeyiz” dediğini belirterek, “Şimdi bizzat buradan, arkadaşlarıma talimat veriyorum. Yolsuzlukla mücadele için, yasa tekliflerimizi, bir bir Meclis’e getireceğiz. Madem yolsuzluğu halletmeye niyetlisin, o zaman, ne kadar samimisin görelim. Buyur o zaman, hodri meydan. Çöz de görelim” çağrısında bulundu.
#Meral AkşenerTBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 6. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle saat 14.00'te toplandı. Meclis Başkanı Şentop, yasama yılının açılışı dolayısıyla Meclis Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Meclis Başkanı Şentop, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, "Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde sahip olduğu bütün hak ve menfaatlerini her zaman ve her yolla korumak ve savunmak konusunda kararlıdır. Kıbrıs adasında, iki farklı halk ve iki farklı devlet bulunduğu gerçeğinden hareket eden bir yaklaşımla, Türkiye, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yaklaşımını desteklemektedir" dedi.
#TBMMCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'da gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonunda medya mensuplarıyla söyleşi gerçekleştirdi. NATO Zirvesi'nin Türkiye için büyük bir diplomatik zafer olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki süreç özellikle İsveç ve Finlandiya’ya aittir. Herhangi bir yanlışları vesaire olduğu zaman zaten kapı gibi belgeler elde, oradan gereğini yaparız" dedi. Erdoğan, teröristlerin iadesine ilişkin "3-4 teröristi gönderdiler ama yeterli değil" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin ise "Kendisine çeki düzen versin, Türkiye'yi beklesin" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'ye yeni operasyonla ilgili "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) cuma günü tatile gireceğini belirterek, "Ek bütçe, torba teklif, bedelli askerlik düzenlemesi, öğrenci affı, 3600 ek gösterge, bunların hepsinin 1 Temmuz Cuma gününe kadar tamamlanması planlanıyor. Bunun için dezenformasyon ile mücadele teklifini Ekim Ayı'na bırakmak durumunda kaldık" dedi.
#Dezenformasyon