Marmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi yeniden müsilaj felaketiyle karşı karşıya. 1 ay önce denizin 24 ile 10 metre aralığındaki derinlikte görülmeye başlanan müsilaj, şu an yüzeyin 5 metre altına kadar ulaştı ve denizi tamamen kaplamaya başladı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, bahar aylarında denizin yüzeyinde de müsilajı görmemizin mümkün olabileceğini belirterek, “Hem ekolojimiz hem de ekonomimiz zarar görecek acit önlem almamız gerekiyor” dedi.
#MüsilajTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğiyle birlikte mevsim normallerinin altında gerçekleşen yağışların, bölgedeki barajların doluluk oranını düşürdüğüne dikkat çekti. Tecer, "Su zengini ülke olmaktan çıktık, su stresi çeken ülke konumundayız. Çok uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. 10-15 sene sonra bu bölgede faaliyet gösteren, suyu çok tüketen sanayicilerin, sanayinin kapısına kilit vurma vakti gelecek demektir" dedi.
#TekirdağTürk ezgilerini ilk kez dünyaya tanıtan, caz müziği ve vurmalı çalgıların ustası kültür elçimiz Okay Temiz’le ritmin psikolojik ve fizyolojik tedavi edici gücünü konuşmak için bir araya geldik. Temiz’le Galata’daki ritim atölyesinde hem çaldık hem sohbet ettik.
#Okay TemizÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümlerinin ardından yapılan inceleme sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1,8 milyon TL para cezası uyguladı. Belediyeye ait 2 atık su arıtma tesisinin standardın üzerinde kirlilik içeren suyu İzmir Körfezi'ne deşarj ettiği belirlenirken, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
#İzmir KörfeziÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliği mercek altına aldı. Bakan Murat Kurum, konuyla ilgili toplantı düzenledi, Bakanlık yetkililerinden İzmir Körfezi’ndeki incelemeleri içeren raporları dinledi. Bakan Kurum, toplantı sonrası İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti’nin oluşturulması için talimat verdi. Alanında uzman bilim insanlarının katkı vereceği Bilim Kurulu ilk toplantısını bu hafta içinde İzmir’de yapacak. Toplantıya Bakan Kurum başkanlık edecek. Bakan Kurum ve Bilim Kurulu üyeleri balık ölümlerinin yaşandığı denizde de incelemelerde bulunacak.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıTekirdağ’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, 2019’dan bu yana toprak, çevre, hava ve suyu kirlettiği tespit edilen 1122 tesise toplam 191 milyon 917 bin 728 lira idari para cezası uyguladı, 240 firmanın faaliyetleri de durduruldu.
#TekirdağBir haftadır İzmir Hatay’da ailemin yanındayım. Hava 35-36 derece, hissedilense 40’ın üzerinde. Ancak kapı, baca sımsıkı kapalı. Dışarı çıkmayı bırakın, cam bile açamıyoruz. Çünkü neredeyse tüm şehir çok keskin şekilde ölü balık ve lağım kokuyor. Özellikle de Bayraklı, Karşıyaka civarı… Nefes almak mümkün değil. Buna ilaveten deniz kararmış durumda. Rengi siyaha döndü. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi körfezde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da inceleme başlattı. Peki ama bu balık ölümleri ve kararmanın nedeni ne? Ve dahası bir daha yaşanmaması için ne önlemler alınacak?
#Bayraklı SahiliTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Özellikle Marmara Denizi son 50'li yılda en çok ısınan, en çok sıcaklığı artan deniz konumunda. 1970'li yıllarda ortalama deniz suyu sıcaklığı Marmara Denizi'nde 15,3 iken bugün 17,8 santigrat derece civarına ulaşmış. Bu 2,5 santigrat derece artığı anlamına geliyor. Sıcaklıkların artması müsilajı yine tetikleyecektir" dedi.
#Prof. Dr. Lokman Hakan TecerTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde su sıcaklıklarının arttığını belirterek, "Özellikle Marmara Denizi son 50'li yılda en çok ısınan, en çok sıcaklığı artan deniz konumunda. 1970'li yıllarda ortalama deniz suyu sıcaklığı Marmara Denizi'nde 15,3 iken bugün 17,8 santigrat derece civarına ulaşmış. Bu 2,5 santigrat derece artığı anlamına geliyor. Sıcaklıkların artması müsilajı yine tetikleyecektir" dedi.
#TekirdağÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle Bozcaada Belediyesi’ne 1 milyon 161 bin lira idari para cezası uygulandığını ve adli süreç başlatıldığını açıkladı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıEdirne'nin tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Tunca Nehri'nin bir kısmı kurudu, bazı bölümleri yosunla kaplanıp, yeşile büründü. Meriç Nehri'nin ise debisi düştü. Çeltik üreticilerine Tunca'dan dönüşümlü su verildiğini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Meriç genelinde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız" dedi.
#EdirneEdirne'nin tarım alanlarının sulanmasında kullanılan Tunca Nehri'nin bir kısmı kurudu, bazı bölümleri yosunla kaplanıp, yeşile büründü. Meriç Nehri'nin ise debisi düştü. Çeltik üreticilerine Tunca'dan dönüşümlü su verildiğini söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Meriç genelinde de artık kritik seviyelere gelmiş durumdayız" dedi.
#EdirneÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Kirlilik yükünü azaltmadan müsilaj ve bazı tehditlerden kurtulma şansımız ne yazık ki yok. Çünkü müsilaj nihayetinde bir sonuç. Bizim amacımız suçlu aramak değil, amacımız Marmara Denizi’ni eski günlerine el birliğiyle kavuşturabilmek” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiTürkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Almanya’da düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi açıklamalar yaptı. Yetenekli bir kadroya sahip olduğumuzu kaydeden Hamit Altıntop, "Kendini daha iyi bilen, daha fazla süre alan oyuncu grubu genelde tarih yazıyor. Bu takımda tarih yazabilecek bir potansiyel kesinlikle var” dedi.
#Euro2024Son günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa Sarı