Resmî Gazetede yayımlanan yeni Denklik Yönetmeliğine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki kurumlardan alınan öğrenim belgesi ve diplomaların denklik işlemlerinde yeni kriterler belirledi.
#MEB’Den Denklik DüzenlemesiYükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri’ne ‘bestecilik’ ana sanat dalı eklendi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#Konservatuvarlara‘Bestecilik’ Dalı EklendiMilli Eğitim Bakanlığı EBA ders çizelgesinde değişiklik yaptı. İlkokul, ortaokul ve lise için tek çizelge hazırlandı. Öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde ikiye bölünen ders programında, öğrencilerin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00-16.00 saat aralığından yararlanması hedeflendi. Dikkat çeken detaylardan biri ise canlı ders esnasında öğrencilerin kameralarının kapalı kalacak olması.
#Milli EğitimMilli Eğitim Bakanlığı EBA ders çizelgesinde değişiklik yaptı. İlkokul, ortaokul ve lise için tek çizelge hazırlandı. Öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde ikiye bölünen ders programında, öğrencilerin sokağa çıkma yasağının olmadığı 13.00-16.00 saat aralığından yararlanması hedeflendi. Dikkat çeken detaylardan biri ise canlı ders esnasında öğrencilerin kameralarının kapalı kalacak olması.
#EBAResmi Gazete'de yayımlanan 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre, MEB tarafından, pandemi süreci ve gelişecek yeni durumlara göre, öğrenci devamı takip edilerek devamsızlık raporu hazırlanacak. Türkçe ve matematik derslerinden temel düzeydeki kazanımları yeterli düzeyde edinemeyen üçüncü sınıf öğrencilerine ilkokullarda yetiştirme programı kapsamında eğitim verilecek. 4, 8 ve 10’uncu sınıf düzeylerindeki öğrencilerin, üst düzey zihinsel becerileri ve kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri ABİDE araştırması kapsamında belirlenecek. EBA'nın etkin kullanımının sağlanması amacıyla sisteme eklenen ders destek materyallerinin ve uygulamaların sayısı arttırılacak. Yükseköğretimde, meslek icra yetkisi veren hukuk, sağlık ve mühendislik alanlarının asgari başarı puan şartı artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.
#EğitimMEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 21 Eylül'de başlayacak yüz yüze eğitim uygulamasıyla ilgili özel eğitim öğrencilerine yönelik teknik detayları içeren yazıyı il milli eğitim müdürlüklerine gönderdi. Okullarda her bir şubede bulunan öğrencilerden, okulun fiziki şartları ve öğrenci yoğunluğu dikkate alınarak, gruplar oluşturulacak. Bu gruplardan ilki pazartesi-salı, ikincisi ise perşembe ve cuma günleri yüz yüze eğitim öğretim yapacak. Öğretmen tarafından yüz yüze eğitim verilen grubun dersine, o gün yüz yüze eğitim almayan diğer grubun öğrencileri de uzaktan/canlı olarak katılabilecek. Çarşamba günleri tüm gruplar uzaktan/canlı eğitime devam edecek. Ders süreleri 30 dakikaya azaltılarak öğrencilerin en geç 12.30'da okuldan ayrılmaları sağlanacak, Kovid-19 ile mücadele kapsamında okullardaki öğle yemeği uygulamasına ara verilecek. Yüz yüze eğitime ara verilen çarşamba günleri okullarda dezenfekte çalışması yapılacak.
#Özel EğitimTelafi eğitimi ne zaman başlayacak? Uzaktan eğitim sistemi devam ederken, telafi eğitimiyle ilgili bilgiler gündeme geldi. Milyonlarca öğrenci ve veli uzaktan eğitim sisteminin biteceği ve telafi eğitimin başlayacağı tarihi sorgularken Milli Eğitim Bakanlığı detayları paylaştı. Buna göre, yüz yüze telafi eğitimleri üç hafta sürecek ve ders yılında destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu devam edecek. İşte, ayrıntılar...
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan son dakika açıklamasında ‘15 Ağustos 2020 olarak belirtilen tarih özel okulların yüz yüze telafi eğitimine başlayabilecekleri en erken tarih olarak belirlenmiştir. Bu takvim doğrultusunda her bir özel öğretim kurumu, öğrencilerinin gereksinimlerini dikkate alarak “en az üç hafta” olacak şekilde, yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminin başlangıç tarihini ve süresini kendisi belirleyecektir’ ifadeleri kullanıldı.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortaokullarda bazı derslerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin, "Amaç ders isimlerini değiştirmek değil, ilgiyi artırmak. Öğrencilerin doğa bilimlerine olan ilgilerini uyandırmak ve ileride alacakları, fizik, kimya ve biyoloji derslerine temel oluşturmak amacıyla böyle bir düzenlemeye gidildi" dedi.
#DersMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortaokullarda bazı derslerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin, "Amaç ders isimlerini değiştirmek değil, ilgiyi artırmak. Öğrencilerin doğa bilimlerine olan ilgilerini uyandırmak ve ileride alacakları, fizik, kimya ve biyoloji derslerine temel oluşturmak amacıyla böyle bir düzenlemeye gidildi" dedi.
#Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2035’lere kadar hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğuna yönelik çalışmaları tamamladıklarını açıkladı. Eğitim fakültelerinin yeniden şekilleneceğini söyleyen Selçuk, kontenjan sınırlamasına gidilebileceği mesajını da vererek, “Öğretmenlik sınavını kazananlara MEB’in ücretsiz olarak formasyon vermesi önemli” dedi.
#GazetehaberleriGelecek hafta uyum eğitimi başlıyor. Tüm okullar da 9 Eylül’de ders başı yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet’e yeni eğitim yılı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Kayıtlar sırasında zorla bağışın mevzuata, eğitim bilimine, psikolojiye aykırı olduğunu, buna müsaade etmeyeceklerini söyleyen Selçuk, finansal sıkıntılarla kapanan özel okullar konusunda çalışma yürüttüklerini söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıGelecek hafta uyum eğitimi başlıyor. Tüm okullar da 9 Eylül’de ders başı yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet’e yeni eğitim yılı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Kayıtlar sırasında zorla bağışın mevzuata, eğitim bilimine, psikolojiye aykırı olduğunu, buna müsaade etmeyeceklerini söyleyen Selçuk, finansal sıkıntılarla kapanan özel okullar konusunda çalışma yürüttüklerini söyledi.
#YazarMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, lise öğrencilerinin hayatını önemli ölçüde değiştirecek olan yeni projelerini açıkladı. “Zamanın ruhu bizden başka bir şey yapmamızı istiyor” diyen Selçuk’un açıkladığı yeni sisteme göre ders saatleri azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 olan akademik ders sayısı 8’e, 12’nci sınıflarda 12-15 olan ders sayısı da 7’ye indirilecek. Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmek için haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanacak. Bakan Ziya Selçuk’un açıkladığı değişilikler 2020 yılının eylül ayından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. Fen, imam hatip, sosyal bilimler ve meslek liseleri de bu omurgada yapılandırılacak. Bakan Selçuk’un, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda açıkladığı yeniliklerin detayları şöyle:
#Milli Eğitim BakanıMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i açıkladı. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yapılacak yeniliklerin detaylarını dün İstanbul’da açıkladı. Buna göre, liselerde ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıflarda 10’a, 11’inci sınıflarda 10’a, 12’nci sınıflarda ise 7’ye indirilecek. Öğrenciler ortak derslerin dışındakileri kendileri seçecek. Ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı için çalışılıyor. Bu modelde ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacak.
#Milli Eğitim BakanıMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i bugün açıklayacak. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#YazarlarMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Şartları elverişsiz okullarda erken çocukluk eğitimi alan çocukların beslenme ihtiyacı karşılanacak, ailelere materyal desteği sağlanacak. Liselerde alan seçimi 9'uncu sınıfta başlatılacak, 12'nci sınıf ise pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak. Gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla İngilizce eğitiminde 2'nci sınıflardan başlayarak kademeli olarak yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Nitelikli yabancı dil eğitimi için 'Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi' oluşturulacak.
#2023 Eğitim VizyonuMEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun ilköğretim kurumları haftalık ders çizelgesinde yaptığı değişikliğe göre ortaokulda seçmeli dersler arasında bulunan ‘Hukuk ve Adalet’ dersi 6 ve 7’nci sınıflarla birlikte 8’lerde de okutulacak. Ayrıca ortaokulda seçmeli dersler arasındaki ‘Kent Kültürü’nün adı da ‘Şehrimiz ...’ olarak değiştirildi.
#Ders Çizelgesi"Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yürürlüğe girdi. Kanunla, öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumların iş yeri açma ve çalışma ruhsatı Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilecek, mevzuata aykırılık tespit edilirse bakanlıkça kapatılabilecek. Çıraklık eğitimi zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor. Başkalarının özgün fikirlerini, eserlerini atıf yapmadan kendi eseri gibi gösterenler, üniversite öğretim üyeliği mesleğinden çıkarılacak. Eğitim ve öğretim faaliyetlerini yapan ancak bu kanuna uygun kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerleri kuran veya işletenlere, asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valiliklerce kapatılacak.
#Resmi GazeteMilli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Böylece eğitim alanına önemli değişiklikler getirilirken, akademisyen kökenli milletvekillerine istedikleri üniversiteye dönüş hakkı ve emeklilik aylığıyla birlikte çifte maaş ödenmesine ilişkin madde ise geri çekildi.
#TBMM