Geçen hafta dijital yayıncılık portalı Twitch’in Türkiye sitesinde bir kara para skandalı ortaya çıktı. Bu olayda para aklamaya video oyunu yayını yapanlar zemin sağlıyordu. Aslında oldukça basit bir yöntem. Sanal paranın ‘asıl sahibi’ suçlular ve rüşvetten vergi kaçırmaya nerelerde, nasıl kullanılıyor bakalım...
#TwitchSıradışı biçimde tanıştığımız ve yine şaşırtıcı bir yoldan yaşantımıza giren ‘deepfake’, yapay zekâyla bir portre fotoğrafının hareketlendirilip istenen biçimde konuşturulması anlamına geliyor. Video görüntüleri de bu yöntemle manipüle edilebiliyor. Şimdiye kadar bir ‘tekno-şaka’ olan deepfake, şimdilerde birbirine zıt iki uçtan gerçek hayata karışıyor: İş dünyası ve siber suçlar...
#Yazarİnternette mavi balina belası çocukları intihara sürüklüyor ama en az onun kadar tehlikeli olan başka tuzaklar var. Sanal alemin köpekbalıkları çocukları hedef alıp tehditle, şantajla istismar ediyor. Kimileri de çocukları ya uyuşturucuya ya da kumara alıştırıyor.
#İnternetÇocukları etkisi altına alarak intihara kadar sürükleyen oyun görünümlü kötü niyetli yazılımlar dün TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nda ele alındı. Komisyonu bilgilendiren psikologlar ‘Mavi Balina’, ‘Mariam’ ve ‘Momo’ gibi kötü niyetli yazılımların kişide adrenalin seviyesini arttırarak merak ve korku oluşturduğu için bağımlılığa neden olduğuna dikkat çekiyor.
#GazetehaberleriAvrupa, ABD ve Kanada'dan kolluk kuvvetleri, derin internet (dark web) üzerinden yasadışı mal satan ve alanlara yönelik operasyon düzenledi.Antivirüs yazılım kuruluşu ESET’in edindiği bilgiye göre ‘SaboTor’ adı verilen bu uluslararası operasyon sonucunda 61 kişi tutuklandı ve 6.2 milyon Euro para ele geçirildi.
#EsetAlmanya'da Berrin T. ile erkek arkadaşı Christian L., oğullarını iki yıl boyu 'derin internet' üzerinden pedofillere satmak suçundan hüküm giydi. Soruşturmayı yürüten yetkililer, bugüne kadar gördükleri en korkunç çocuk istismarı dosyasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.
#Çocuk İstismarıAvrupa Polis Teşkilatı Europol, Avrupa Birliği genelindeki güvenlik güçlerinin katılımıyla özel bir “Derin İnternet Araştırmaları Ekibi“ kurdu. Teşkilata bağlı Avrupa Siber Suç Merkezi (EC3) bünyesinde yer alan yeni ekip, yasa dışı yeraltı ekonomisine karşı mücadele verecek.
#EuropolSon dönemin gözdesi Bitcoin'in kullanıcıları her geçen gün artıyor. Dünyada yatırım aracı olarak henüz yasalarla tam desteklenmeyen Bitcoin, Web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan uyuşturucu, silah kaçakçılığı, kara para gibi kanunsuz alışverişler için de kullanılıyor. Peki 3 Ocak 2009'da hayata geçirilen ancak son yıllarda popülerliği artan Bitcoin nedir?
#Bitcoin NedirNevşehir Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Ahiler Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde 'Uyuşturucu ile Mücadelede Medyanın Rolü' sempozyumunda, “uyuşturucu ve medya” panelinde konuşan sosyal medya uzmanı Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, derin ve kirli internet olarak tabir edilen Dark Net, Deep Web, Dirty Web gibi uygulamaların yanısıra Twitter ve Facebook gibi popüler sosyal ağlardan da rahatlıkla uyuşturucu satıldığını söyledi. Eraslan, "Geleneksel medya uyuşturucunun zararlarını anlatırken, yeni medya bunun satışını yapmaktadır" dedi.
#NevşehirEdirne’de babası Prof. Dr. H.S.’nin evindeki bilgisayarlardan ’çocuk pornosu’ video ve fotoğrafları indirdiği iddiasıyla hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan A.A.S.’nin yargılanmasına devam edildi. Mahkemede A.A.S.’nin babası H.S. tanık olarak dinlenirken, "Eve gittiğimizde 4 kişi vardı, polislerden biri elinde kamera ile kayıt yapıyordu, ben eve girince beni çekmeye başladı. Ben de kendilerine olayın ne olduğunu sordum, mahkeme kararını verdiler, ben de şoktan şoka girdim" dedi.
#EdirneAlmanya’da uzun süredir koalisyon hükümeti içinde yaşanan anlaşmazlıklar ve ekonomik alandaki zorluklar, ülke siyasetinde yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Daha önce de üzerinde spekülasyonlar yapılan erken seçim iddiaları daha da net şekilde dillendirilmeye başlandı.
#Almanyaİstanbul’da geçen ay nişanlanan R.D. (25) adlı kadın, sosyal medya üzerinden çeyiz paketi almak isterken 56 bin TL dolandırıldı. Polis merkezine gidip şikayetçi olan R.D., “Vicdanen nasıl rahat ettiklerini bilmiyorum. Sadece bu şekilde dolandırıldığım için biraz üzgünüm. Giden para olsun o önemli değil ama o hayal kırıklığı insanı üzüyor. Yakalanmalarını istiyorum" dedi.
#İstanbulİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilayDijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDeri, göz ve saçta ‘melanin’ pigmentinin eksikliğinden dolayı sarı saçlı, beyaz tenli, renkli ancak ileri derecede bozuk gözleriyle toplumda dikkat çeken albinizmli kişilerden biri Ayşenur Sena Tarakçı. ‘Pigmentsiz İnsan’ ismiyle sosyal medyada ürettiği içeriklerle ayrımcılığa karşı mücadele eden Tarakçı aynı zamanda bir ‘fark yaratan’.
#Albinizm