Paylaş
Twitch, oyun oynarken canlı yayın yapanların bağış yoluyla gelir elde ettiği bir ortam... Geçen hafta çalıntı kartlarla elde edilen kara paraların bağış süsüyle aktarıldığı ve daha sonra aktaranlar ve yayıncılar arasında bölüşüldüğü ortaya çıktı. #temiztwitch etiketiyle Twitter’da trend olan olayın yankıları sürüyor... Bit paraların kullanıldığı hadise, kripto piyasaların kirli parayla olan ilişkisini gündeme getirdi.
Bitcoin, 2008’de paranın gerçekliğini doğrulamak için bir bankaya ve de hükümete ihtiyaç olmaması idealiyle Satoshi Nakamoto mahlaslı, kimliği saklı kişi veya grup tarafından icat edildi. Dolaşıma girdiği 2009’dan bugüne değeri 66 bin katına çıkan Bitcoin’in varoluş amacı aslında yatırım aracı olmak değil, dijital para birimi olmaktı. Bugünlere kolay geldiği söylenemez...
Paypal’ın kurucularından, eski CEO’su Bill Harris gibi isimler, Bitcoin’in insanlık tarihinin en büyük sahtekârlıklarından biri olduğunu, balonun er ya da geç patlayacağını iddia ediyor. Elon Musk gibi spekülatörlerse gelecekte kripto paraların piyasaya hâkim olmasını kaçınılmaz olarak nitelendiriyor.
BİTCOİN ÖNCE DE VARDI
Her durumda Bitcoin’den fazlasıyla faydalanan bir grup var: Siber suçlular. Aslında siber suçlulara Bitcoin’in gerçek sahipleri diyebiliriz... Çünkü telefon uygulamanızda Bitcoin alıp satmaya başlamadan çok önceleri, internetin karanlık tarafında Bitcoin ile derin ticaretler yapılıyordu... Bitcoin’in çalışma prensibini hatırlayalım: Tüm kripto paralara örnek olan Bitcoin, merkeziyetten muaf ve dijital ortamda aktarıldıkça var oluyor. Bu yapıya blok zinciri (blockchain) deniyor. Blockchain teknolojisinde veri her zaman belirli bir sıralama yaklaşımıyla kayıt altına alınıyor. Değiştirilemez olmasının nedeni bu. Basit bir örnekle açıklayalım: Beş tane karton etiketiniz ve uzun bir ipiniz olduğunu düşünün. Etiketlerden birinin üzerine adınızı yazarak imzalıyorsunuz ve bu etiketi ipe geçiriyorsunuz. Sonra bir arkadaşınız da aynısını yapıyor ve etiketini aynı ipe geçiriyor. Bu işlemi beş arkadaşınızın hepsi tekrarlıyor. Artık elinizde belirli bir sırayla ilerleyen, her birinin üstünde bir kişinin adı ve imzası olan etiketlerin düğümlendiği bir ipiniz var. Blockchain kayıt sisteminde isimlerimiz veriyi, etiketler blok adı verilen yapıları, ipse zamanın akışını temsil eder. Yüksek işlem hacimli bilgisayarlar bu sıralamayı kontrol ederek işlemlerin tekil olduğunu kanıtlar. Bunun karşılığında da sistemden küçük bir ödül alır. Buna da madencilik denir.
VERİ TACİRLERİ BURADA!
Formül basit: Şayet paranızın meşruiyetini sorgulayacak bir yapı yoksa yasal olmasına da gerek kalmaz. İşte bu sayede siber dünyanın suçluları, kripto paralarla muazzam bir serbestliğe kavuştular. Arama motorlarında çıkmayan gizli sitelerden oluşan derin internet; fidye yazılımcıları, hacker’lar, sahte ve çalıntı kimlik tacirleriyle veri tacirlerine geniş ‘kariyer’ imkânları sunuyor. Kara para aklama, hepsinin buluştuğu ortak nokta... Yüklü rüşvet alanlar, büyük vergi kaçıranlar da aralarına ekleniyor. Dışarıdaki sıcak parayı Bitcoin âlemine sokmak, Bitcoin’le para aklamanın ilk adımı. Gündemdeki Twitch vakası, bit parayı platform olarak kullansa da aslında bir danışıklı dövüş oyunu olduğu için nispeten ilkel bir metot. Gelin gerçek siber suçluların kripto paralarını aklamak için kullandığı 5 popüler yönteme bakalım:
Harmanlama: Paranın tek bir işlem kaydı olan bin birim yerine bin tane işlem kaydı olan birer birime dönüşmesi...
Değişim: Belli miktarda Bitcoin, aracı kurumlar vasıtasıyla farklı kripto para brimlerine dönüştürülüyor ve komisyon karşılığı az az iade ediliyor.
Hazine adamlar: ABD’de son dönemde popüler olan, ilginç bir yöntem. Derin internetten ulaşılan kişi, Bitcoin değerince nakit parayı komisyon karşılığı gizli bir yere bırakıyor. Nakde hızlı yoldan ulaşmak ve araya banka sokmak istemeyenlerin tercihi.
Hediye kartları: Dijital mağazaların hediye kartları ve bakiye yüklenmiş ön ödemeli kartlar, kripto dünyasında parayı fiziki alım gücüne dönüştürmek için kullanılan alternatiflerden...
Bitcoin ATM’leri: Dünyada 1000’den fazla Bitcoin ATM’si var. Nakit yatırıp Bitcoin alabiliyorsunuz. Daha sonra Bitcoin’leri aklamak kolaylaşıyor.
Paylaş