Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 8. Olağan Toplantısı’nın konuğu olan Bilim Akademisi Üyesi, Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Antalya’yı depremde etkileyecek üç tane deprem zonu var. Kim yok diyorsa bu işi bilmiyordur. Bunların zamanı gelirse tehlikelidir. Birincisi Fethiye-Burdur fay zonu burada olabilecek bir deprem 100 kilometre çapındaki bir alana afet boyutunda zarar verebilir. İkincisi Beyşehir, üçüncüsü de Antalya’nın güneyinde yer alan Helen-Kıbrıs fay zonudur. Bu bahsettiğim üç zonda şu anda stres birikiyor" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürYerel seçimler öncesinde adaylara önemli uyarılarda bulunan deprem uzmanları, belediye başkanı adaylarının depremle ilgili plan ve programlarının önemine vurgu yaptı. Seçmenlere bilinçli olmaları çağrısında bulundular.
#İstanbulHer deprem sonrası Google’daki aramalar patlıyor; karot firmalarının, belediyelerin telefonları kilitleniyor. Ama konu gündemden düşünce bizim de aklımızdan çıkıveriyor. Beklenen büyük İstanbul depremine her geçen gün biraz daha yaklaşırken üstelik... Peki ama hasarlı, çürük binalarda oturanlar olduğu sürece depreme hazır olabilir miyiz?
#GazetehaberleriGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, 120 yıllık kayıtlara göre Türkiye'de her 6 yılda bir büyük deprem olduğunu belirterek, "Son 50 yıllık verilere baktığımızda Gediz depreminden Van depremine kadar 5 büyük deprem meydana gelmiş. Halbuki istatistiklere baktığımızda sayının 8-9'u bulması gerekiyor. Bu verilere bakarak büyük bir deprem olma olasılığının her geçen yıl yükseldiğini söyleyebiliriz" dedi.
#DepremBaşakşehir Belediyesi tarafından 2018’de açılan deprem simülasyon merkezinde İzmir depremi sonrası eğitimlere hız verildi. Merkeze gelenler bir saatlik afet bilinci eğitiminin ardından simülasyona geçerek, deprem anında neler yapmaları gerektiğini daha detaylı bir şekilde öğreniyor.
#Başakşehir BelediyesiJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman Pampalİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugüne kadar 7 milyon 365 bin 755 kişi tarafından indirilen Kadın Destek Uygulaması'ndan (KADES) 862 bin 207 asıllı ihbar alındığını bildirdi.
#Ali YerlikayaBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet Yılmazİstanbul Teknik Üniversitesi’nde 4 bloktan oluşan Vadi Erkek Öğrenci Yurtları’nın depreme karşı güçlendirme çalışmaları, öğrenciler için bir barınma sorununu beraberinde getirmişti. Sorunun çözümü için Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal’a tahsis edilen konut başta olmak üzere misafirhaneler ve bazı lojmanlar da öğrencilerin barınması için hazırlandı.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ın riskli bölgeleriyle ilgili yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda yürütülen bilimsel saha çalışmalar ışığında hazırlanan etüt raporunun sonucunu açıkladı. Bilimsel tespitlerle deprem üretme potansiyeli bulunmayan bölgelerin “önlemli alan” ilan edildiğini belirten Bakan Kurum, bu bölgelerde belirlenen tedbirler alınarak yerleşimin oluşturulabileceğini duyurdu.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. "İstanbul Boğazı'nda resmen çevre katliamı yaşanıyor. İBB'yi uyarıyorum, boğazda kaçak yapı yapılıyorsa durdurun, varsa hemen bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin" diyen Bakan Kurum, Vaniköy'de yıkımın tamamlandığını söyledi.
#Murat Kurum