Deprem Fırtınası haberleri sayfasında Deprem Fırtınası hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 285 Deprem Fırtınası haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kahramanmaraş ve Hatay’ın ardından bu kez de Malatya’da 5,6'lık bir deprem meydana geldi. Türkiye günlerdir bir deprem fırtınasının etkisi altında. Peki bu artçı sarsıntıların nedeni ne ve daha ne kadar sürecek? AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar CNN TÜRK'e anlattı.
#Kahramanmaraşİzmir'de Seferihisar açıklarında meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede deprem fırtınası yaşandığını söyledi. Sözbilir, "Büyük deprem yaşandığı için ana şokun altında depremler olabilir. Tarihsel dönem depremlerine baktığımızda 1800'lü yılların sonuna doğru 6.2, 6.6, 6.8'lik depremler gerçekleşmiş burada. Ana şok gerçekleşmiş. Artçı şoklar kapsamında tekrardan büyük bir depremin gerçekleşmesi beklenmez" dedi.
#İzmirÇanakkale'de yaşanan depremler halkta tedirginlik yaratırken, uzmanların deprem fırtınası hakkındaki açıklamaları da dikkat çekiyor. Peki depremler yoğun yaşandığı şu günlerde, deprem fırtınası nedir, ne kadar sürebilir? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar
#DepremAFAD, Çanakkale'de saat 21.38'de 4.9 büyülüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin meydana geldiği bölgede 1953 yılında 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını belirten Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Bu Marmara Denizi içinde beklediğimiz büyük deprem değil. Güney kollara ilişkin bir deprem olduğunu tahmin ediyorum" dedi. Öte yandan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ise meydana gelen depremin İstanbul için herhangi bir tehlike oluşturmayacağını söyledi.
#ÇanakkaleCumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtlıyor. KKTC'deki yol gerilimiyle ilgili açıklama yapan Kılıç, "KKTC vatandaşlarının temel ihtiyaçları var. Suyun ulaşımı, sağlık hizmetlerinin ulaşımın engellenmesi söz konusu. Bu askeri değil, insani bir proje, Rumlar aksini diyor. BM'ye bunun bildirimi yapılmıştı. Rum kesiminin tutumu sonrası karşı karşıya gelindi. Bu asla askeri bir proje değil. Bu yol. Soydaşlarımın adadaki haklarını korumak konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Kılıç, "Uluslararası alandaki haklarımızı çiğnetmeyiz" diye konuştu.
#Akif Çağatay KılıçCumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtladı. KKTC'deki yol gerilimiyle ilgili açıklama yapan Kılıç, "KKTC vatandaşlarının temel ihtiyaçları var. Suyun ulaşımı, sağlık hizmetlerinin ulaşımın engellenmesi söz konusu. Bu askeri değil, insani bir proje, Rumlar aksini diyor. BM'ye bunun bildirimi yapılmıştı. Rum kesiminin tutumu sonrası karşı karşıya gelindi. Bu asla askeri bir proje değil. Bu yol. Soydaşlarımın adadaki haklarını korumak konusunda kararlıyız" ifadelerini kullandı. Kılıç, "Uluslararası alandaki haklarımızı çiğnetmeyiz" diye konuştu.
#Akif Çağatay Kılıçİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer, Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıma ve ölümlere yol açan deprem öncesi 18 Aralık 2022'de Kırıkhan'da 4.8 ve 15 Ocak 2023'te ise Sivrice'de 4.9 büyüklüğünde artçısı olmayan 2 öncü deprem gerçekleştiğini tespit ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Sümer, "Uzun yıllar enerji biriktiren fay, hem kuzeyden hem güneyden kırılacağı uzunluğu bize işaret etmiş. Ondan sonra da 6 Şubat'ta fay kırıldı" dedi.
#Doç. Dr. Ökmen Sümerİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer, Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıma ve ölümlere yol açan deprem öncesi 18 Aralık 2022'de Kırıkhan'da 4.8 ve 15 Ocak 2023'te ise Sivrice'de 4.9 büyüklüğünde artçısı olmayan 2 öncü deprem gerçekleştiğini tespit ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Sümer, "Uzun yıllar enerji biriktiren fay, hem kuzeyden hem güneyden kırılacağı uzunluğu bize işaret etmiş. Ondan sonra da 6 Şubat'ta fay kırıldı" dedi.
#KahramanmaraşTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#DepremCumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem bölgesinde 392 bin 350 konut ve 75 bin 681 köy evinden oluşan 468 bin 31 hane inşa etmeyi planlıyoruz. Yeni yerleşimleri, zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyen binalarda 3 oda 1 salon evlerle kuruyoruz. Yıkılan yerlerin zeminleri sıkıntılıysa oralarda asla yapılaşma olmayacak” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşuyor. 11 bin 400'ün üzerinde artçı sarsıntının gerçekleştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdadır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu millet inşallah vakit geliyor, 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vakit geliyor, bu millet inşallah 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 bin 400'ün üzerinde artçı sarsıntının gerçekleştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdadır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinde tamamıyla Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı'nda elektrik ve doğalgaz borçlarının 3 ay süreyle ertelendiğini açıkladı. Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Erdoğan şunları söyledi: İstanbul başta olmak üzere, ülke genelindeki kentsel dönüşüm projelerini birkaç yıl içinde bitirme sözünü veriyoruz.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından günlerdir süren artçı depremlere ilişkin "Olağanüstü bir durum yaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Tatar, bölgedeki deprem fırtınasının ne kadar süreceğine ilişkin soruya da yanıt verdi.
#DepremKahramanmaraş ve Hatay’ın ardından bu kez de Malatya’da 5,6'lık bir deprem meydana geldi. Türkiye günlerdir bir deprem fırtınasının etkisi altında. Peki bu artçı sarsıntıların nedeni ne ve daha ne kadar sürecek? AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar CNN TÜRK'e anlattı.
#KahramanmaraşProf. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk ekranlarında art arda meydana gelen depremlerin ne anlama geldiği sorusuna yanıt verdi. Prof. Dr. Ersoy "Hatay kısmında özellikle ben doğrusu 7'den büyük deprem beklemiyorum. Bundan sonra yaşanacaklar artçı depremler olması gerekir diye düşünüyorum. 7.6 büyüklüğündeki Elbistan depreminden sonra komşu alanlara yeni gerilimler yüklemiş olabilir. Aslında şu daha dikkate değer bir durum, Türkiye bir deprem ülkesi. Her an büyük deprem oluşturabilecek fay zonumuz var zaten" ifadelerini kullandı.
#Şükrü Ersoyİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, artçı sarsıntılarla ilgili "Elazığ depremini düşündüğümüzde 2 yıl önce olan depremin sonra artçıları devam ediyor. Bu şu anlama geliyor, bu daha büyük bir deprem en az 2 yıl bu şekilde artçı yaşayacağız. Ama ne olacak, araları uzayacak, büyüklüğü aşağı düşecek. Ama en az 2 yıl sürer" dedi. Sözbilir, "Hatay'da bir büyük deprem daha olacak" iddialarıyla ilgili de "Zannetmiyorum, burada öyle büyüklükte bir fay yok. Antakya fayının kuzey kısmı kırıldı, güney kısmı kırılmadıysa 6 civarında, artçı gibi bir deprem beklenebilir. 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. Öyle bir fay yok burada" dedi.
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, artçı sarsıntılarla ilgili "Elazığ depremini düşündüğümüzde 2 yıl önce olan depremin sonra artçıları devam ediyor. Bu şu anlama geliyor, bu daha büyük bir deprem en az 2 yıl bu şekilde artçı yaşayacağız. Ama ne olacak, araları uzayacak, büyüklüğü aşağı düşecek. Ama en az 2 yıl sürer" dedi. Sözbilir, "Hatay'da bir büyük deprem daha olacak" iddialarıyla ilgili de "Zannetmiyorum, burada öyle büyüklükte bir fay yok. Antakya fayının kuzey kısmı kırıldı, güney kısmı kırılmadıysa 6 civarında, artçı gibi bir deprem beklenebilir. 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyorum. Öyle bir fay yok burada" dedi.
#DepremTürkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#KahramanmaraşJeofizik Uzmanı Prof. Dr. Martin Mai, CNN TÜRK ekranlarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Prof. Dr. Mai, Maraş'taki ikinci büyük depremin sıradışı bir durum olduğunu belirtip, "Çok kötü bir tesadüf" dedi. Beklenen İstanbul depremi hakkında da konuşan Prof. Dr Mai, "Bu yaşanacak eninde sonunda. Santim santim hareket edecek plakalar, yeterince baskı oluştuğunda bu deprem olacak. Tam olarak ne zaman olacak bunu bilmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.
#DepremUzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı...
#KahramanmaraşProf. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'deki son deprem ve artçılara ilişkin, "Buca fayı ile Kısıkköy fayı arasındaki 4 fay parçası birlikte çalışarak, bu depremlere neden oluyor. Bu bölgede biriken stres boşalıncaya kadar deprem fırtınası devam edecektir" dedi.
#İzmirİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son 1 aydır Yunanistan'ın başkenti Atina ve Aydın'ın Kuşadası ilçesinde meydana gelen depremlere dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Yunanistan tarafından 7 civarında bir deprem olursa, bizim tarafta tsunami meydana gelebilir" dedi.
#Depremİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 yıl önceki 6.6'lık yıkıcı depremin, Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının’ aktif hale geçerek Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Buca'daki 4.9'luk sarsıntı sonrası bölgede bir deprem fırtınası yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Yani bu çiçek yapısının içerisindeki birçok fay, deprem fırtınasına neden oluyor. Bu fayların 5.5 ve üstü yıkıcı deprem üretme kapasitesi yok. Panik yapacak bir durum yok" dedi.
#Hasan Sözbilirİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 yıl önceki 6.6'lık yıkıcı depremin, Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının’ aktif hale geçerek Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Buca'daki 4.9'luk sarsıntı sonrası bölgede bir deprem fırtınası yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Yani bu çiçek yapısının içerisindeki birçok fay, deprem fırtınasına neden oluyor. Bu fayların 5.5 ve üstü yıkıcı deprem üretme kapasitesi yok. Panik yapacak bir durum yok" dedi.
#İzmirAFAD'ın verilerine göre saat 12:59'da merkez üssü Kuşadası Körfezi olan 3.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir, Aydın ve çevre illerde hissedildi. Kuşadası Körfezi'nde saat 13:12'de 3.1, 13:27'de 4.1, 13:29'da 4, 13:57'de ise 3.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
#Deprem