Denizlerde görülen ve bazı virüslerle bakterileri kendisine çekebilen deniz salyası nedir, neden oluşur merak ediliyor. Daha çok Akdeniz sularında sıklıkla görülen deniz salyası bir örtü olarak yayılabiliyor. İşte deniz salyası nedenleri ve merak edilen bilgiler...
#Deniz SalyasıMusilaj nedir ve nasıl oluşur sorusu gündemde yer alan haberlerle merak konusu olmaya devam ediyor. Marmara Denizi'nde görülen Deniz salyası (Musilaj) kötü koku ve görüntü kirliliği dolayısıyla İstanbul ve çevresini tehdit ediyor. İnsan sağlığı için tehdit oluşturan Musilaj temizleme seferberliğini başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eş zamanlı temizlik çalışmaları yapacak. Uzmanlar ise Musilajın insan sağlığındaki etkilerine değinerek temastan kaçınılması uyarısında bulundu. Peki, deniz salyası insana zarar verir mi? Musilaj neden oluşur? İşte, o konularla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#MusilajSon günlerde İstanbul’da yeniden müsilaj oluşumu başladığı görüldü. Marmara Denizi’nde 2020 yıllarında en üst seviyede görülen müsilaj Türkiye’nin gündeminde yer almış önlenmesi için çalışmalar başlatılmıştı. Müsilaj, denizlerde yaşayan mikroorganizmaların (özellikle fitoplanktonların) aşırı büyümesi sonucunda oluşan, deniz yüzeyinde veya su sütununda görülen, jelatinimsi ve yapışkan bir maddeye verilen isimdir. Halk arasında "deniz salyası" olarak da bilinir. Peki Müsilaj nedir, neden oluşur, neye sebep olur?
#MüsilajMüsilaj nedenleri ve neden oluştuğu, Marmara Denizi'nde yeniden görülmesinin ardından gündeme geldi. Kadıköy ve Tuzla açıklarındaki görüntülerde müsilajın her geçen dakika arttığı görüldü. Marmara'da hızla yayılmaya başlayan deniz salyası yani müsilaj deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini arttırıyor. Denizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasından balıkçıların avlanmasına kadar birçok sorun teşkil eden müsilaj son günlerde yeniden ortaya çıktı. Peki, müsilaj nedir, neden oluşur? İşte, müsilaj nedenleri hakkında ayrıntılar.
#MüsilajGeçtiğimiz yıl Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj görüntüleri, yoğun önlemlerin ardından etkisini kaybetmişti. Ancak Maltepe sahilinde yeniden gözlemlenen müsilaj tedirginlik yarattı. Peki, müsilaj nedir, neden olur, zararlı mı? İşte müsilaj (deniz salyası) hakkında bilgiler...
#MüsilajMarmara'nın kâbusu olan müsilajı araştırmak için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün araştırma gemisi 'Bilim-2' bir aydır çalışma yapıyordu. Çalışmayı yürüten ekipten Doç. Dr. Mustafa Yücel'den sevindirici açıklama geldi. "En önemli bulgu, müsilaj ilk 30 metreye sıkışmış durumda'' diyen Yücel, ''Üremesinin, büyümesinin biraz durduğunu görüyoruz. Biz açıkçası yaz içerisinde daha duracağını öngörüyoruz" diye konuştu. İstanbul'daki müsilaj durumuyla ilgili de bilgiler veren Mustafa Yücel, ''Kuzey kısmının açıkçası büyük bir risk altında olduğunu görmedik. Boğaz'da ve İstanbul çevresinde bir risk söz konusu değil ama açıkta devam ediyor müsilaj'' ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziDeniz salyası son günlerde Marmara Denizi genelinde oluşturduğu olumsuz durum dolayısıyla pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Müsilaj olarak da anılan deniz salyası, deniz canlıları ile birlikte insan sağlığı için de olumsuz bir durum oluşturuyor. Peki, deniz salyası zararlı mı, neden ve nasıl oluşur? İşte, deniz salyası hakkında uzmanların görüşü
#Deniz SalyasıMarmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası (müsilaj) nedeniyle Tekirdağlı balıkçılar günlerdir denize açılıp, avlanamıyor. Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, deniz salyasına Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve deniz suyu sıcaklığının neden olduğunu belirterek, "Bu dönemler deniz suyu sıcaklıklarının biraz artmış olması da bu sorunu ortaya çıkarıyor" dedi.
#Haber