İzmir Foça’da kaynağı henüz belirlenemeyen petrol kirliliğine ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. Açıklamada, kirliliğin 2 bin 500 metrelik sahil şeridini etkilediği ve sızıntının kaynağının helikopter desteği ile de tespit edilme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
#İzmirDünya için zaman daralıyor. Plastik istilası, denizleri, deniz canlılarını ve insan sağlığını tehdit eden boyutları çoktan aştı. Denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik bulunduğu tahmin ediliyor. Plastik istilası böyle devam ederse 2025’te denizlerde 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik, 2050’de ise balıktan çok plastik olacak. Marmara Denizi’ndeki her 10 çöpün 1 tanesi plastik, her 7 plastiğin 4 tanesi de kara kökenli. Karadeniz daha da kötü durumda. Karadeniz’deki her 10 çöpün 5 tanesi plastik, her 5 plastiğin yüzde 50’si yabancı gemiler kaynaklı. Türkiye, 31 Aralık 2019’a kadar plastik poşet kullanımını yılda kişi başına 90’a düşürmeyi hedefliyor.
#PlastikTürk karasuları ve iç sularını kirleten her türlü gemi ve deniz aracı için ilgililerine 5 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Liman başkanı, liman idari sahasında sahipsiz, terk edilmiş, atıl haldeki hacizli gemi veya deniz aracı üzerinde inceleme yaparak, risk tespit edilmesi durumunda geminin başka yere nakledilmesini sağlayacak.
#Türk Kara SularıRus hukukçu Maslov, Türkiye’nin boğazları Rus gemilerine kapatabileceğini iddia etti. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre bunu yapabilmek mümkün değil. Fakat 2872 sayılı Çevre Kanunu çevreyi birçok kez kirleten gemilerin boğazlardan geçişinin engellenmesini kapsıyor. Fakat kanunun uygulanması uzak ihtimal olarak yorumlanıyor.
#BoğazlarMUĞLA'da mavi yolculuğun en önemli ayaklarından Göcek ve Dalaman koylarına getirilen bir dizi yasak, 1 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), hazırladığı 26 maddelik yönetmelik ile esasları belirledi. Kurum Başkan Vekili Ahmet Özyanık “Göcek ve Dalaman koyları dünyanın çok daha önemseyeceği bir yer haline gelecek” dedi.