Tuzla, Haliç olabilir!

Güncelleme Tarihi:

Tuzla, Haliç olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gemilerin kaçak atıklarını çoğunlukla Tuzla açıklarında boşalttığını söyleyen Büyükşehir Çevre Koruma Dairesi Başkanı Öztürk ’’Dikkat edilmezse yeni bir Haliç doğabilir’’ dedi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk, 1988'den bugüne, Marmara ve İstanbul Boğazı sularını kirleten 586 gemiye, toplam 7 milyon dolar (Yaklaşık 4.6 trilyon lira) tutarında para cezası uygulandığını açıkladı.

Öztürk, Avrupa kıyılarında uygulanan ağır para cezaları nedeni ile deniz kirliliği konusunda çok dikkatli olan yabancı bandıralı gemilerin, kıyılarımızda aynı hassasiyeti göstermediklerini öne sürdü. Son 6 yılda, denetimlerin 24 saat süreyle yapılması sonucu toplam 393 gemiye, yaklaşık 4 milyon dolar (Yaklaşık 2.6 trilyon lira) tutarında para cezası uygulandığını anlatan Öztürk, bunlardan 303’ünün yabancı bandıralı gemiler olduğunu söyledi. Yakalananların başında Malta, Ukrayna, Honduras, Bahama ve Rusya bandıralı gemilerin geldiğini, bunları St. Vincent, Panama, Suriye, Kamboçya, Danimarka, Yunanistan, İsviçre, İngiltere, Hindistan, Bulgaristan, Lübnan ve Belize bandıralı gemilerin izlediğini belirtti.

Gemilerin en çok raspa, boya, yağ, kirli balast, sintine, katı atık, çöp ve pis su ile denizlerimizi kirlettiklerini anlatan Öztürk, özellikle Tuzla açıklarında kirliliğe neden olduklarına dikkat çekti. ‘‘Dikkat edilmezse, gelecekte Tuzla da, yeni bir Haliç olabilir’’ dedi.

Belediye, Turgut Reis, Burak Reis, Sadabad adlı üç süratli tekneyle 24 saat, Boğaz’ın Karadeniz çıkışı ile Marmara’da Çatalca’dan Tuzla’ya kadar olan tüm sahilleri denetliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!