Halluks valgus, ayak başparmağının yana doğru eğilerek diğer parmaklara yaklaşması ve eklemde şekil bozukluğu oluşturması durumudur. Bu deformite genellikle ayak başparmağı ekleminin dış tarafında bir kemik çıkıntısı (bunyon) ile karakterizedir. Kadınlarda daha sık görülen bu patoloji, estetik kaygılara neden olmanın yanı sıra ağrı ve günlük yaşamda zorluklara yol açar.
#Ayak SağlığıYanağında sertlik ve ağrı şikayetiyle Kastamonu’da diş hekimine giden Erol Tekin’e (55) önce apse olduğu düşünülüp antibiyotik tedavisi verildi. Tedaviye rağmen ağrı ve sertlik geçmeyince bu kez Akyazı’daki oğlunun diş hekimine gitti. Sol üst dişi de sallanmaya başlayan Tekin’e yapılan biyopsi sonucu, yanağındaki kitlenin nadir bir kanser türü olduğu anlaşıldı. Çok tehlikeli bir bölgede tümörü olduğu anlaşılınca rotayı İstanbul’a çeviren Erol Tekin, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Apuhan tarafından acilen ameliyata alındı. Sol göz altından boynuna kadar uzanan bölge, tümörden temizlendi. Prof. Dr. Apuhan, “Çok sinsi ilerleyen bir tümör. 1 ay daha geç kalsaydı sol gözünü de almak zorunda kalacaktık" dedi.
#Diş AğrısıFazla kilolar, hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş, hatta aşırı topuklu ya da babet ayakkabılar giymek… Günümüzde gerek sağlıksız yaşam tarzı, gerekse ilerleyen yaş gibi etkenlerle erişkin skolyozu giderek yaygınlaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, erişkin skolyozu hakkında en sık sorulan 6 soruyu yanıtladı, kaçınılması gereken 4 hatayı sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Erişkin SkolyozVücudun sağlıklı bir şekilde kalabilmesi adına kabul görülen D vitamininin vücutta yer almaması, D vitamini eksikliği olduğu anlamına gelir. D vitaminini ve vücuttaki eksikliğinin belirtilerini bilmeniz, buna göre neler yapmanız gerektiğini, merak edilenleri sizlere tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBir kemiğe uygulanan kuvvet, kemiğin taşıyabileceğinden daha güçlü olduğunda, kemik kırığı meydana gelir. Bu, kemiğin yapısını ve gücünü bozar ve ağrıya, fonksiyon kaybına ve bazen bölge çevresinde kanamaya, yaralanmaya neden olur. Peki, kemiğin kırıldığı nasıl anlaşılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kırık Nasıl Anlaşılır?Parmakların aniden kilitlenmesi ve kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan “tetik parmak”, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık. Neyse ki bebeklerde dahi görülebilen bu hastalığın tedavisi var. Tetik parmak hastalığını Avrupa Ortopedi Cerrahisi’nin kurucularından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu ile konuştuk.
#İzmirParmakların aniden kilitlenmesi ve kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan “tetik parmak”, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık. Neyse ki bebeklerde dahi görülebilen bu hastalığın tedavisi var. Tetik parmak hastalığını Avrupa Ortopedi Cerrahisi’nin kurucularından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu ile konuştuk.
#İzmirBoy kısalığı; hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu problemi yaşayan ve tedavi olmak isteyen kişiler için farklı tedavi yöntemleri vardır. Boyu, tıbbi kriterler içerisinde değerlendirildiğinde kısa olmayan ancak boyu ile ilgili estetik kaygılar güden, daha uzun boylu olmak isteyen kişiler olabilir. Bu kişiler; boyları hakkındaki düşüncelerinden dolayı özgüven eksikliği hissedebilir ve boylarını uzatmak isteyebilirler. Medicana Avcılar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman boy uzatma ameliyatı hakkında konuştu.
#SağlıkAnne karnında fetusun gelişim sürecinde kalıtımsal hastalık, radyasyona maruz kalma ve anne rahminde şekil bozukluğu gibi pek çok nedenden dolayı bebeğin fiziki görüntüsünde ve yapısında meydana gelen sorunlarla anomali ortaya çıkar. Anomali nedir? Tüm detayları ile derledik.
#Anomali Nedir?Vücutta sağlığı etkileyen birbirinden farklı hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıkların nedenleri ve belirtileri fark edildiğinde doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir. Özellikle de omurgayı etkileyen hastalıkların erken belirlenmesi de çok önem taşımaktadır. Ankilozan Spondilit nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ankilozan Spondilit Nedir?Tek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#EklemTek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#Romatoloji UzmanıBOY kısalığının hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini belirten Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman, boy uzatma ameliyat için ideal zamanın 20 yaş sonrası olduğunu belirtti.
#Op. Dr. Muzaffer Gökhan KahramanAyak sağlığı her mevsim önemli olmakla birlikte yaz aylarında daha çok görünür hale gelen ayakların bakımı daha da önem kazanıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sıklıkla çıplak ayaklarla giyilen sert tabanlı terlikler, sandaletler, topuklu ayakkabıların ayaklarda çatlamalara, kuruluklara, nasırlara sebep olabildiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Ayrıca eğer ayaklarda mantar, siğil gibi bulaşıcı enfeksiyonlar varsa, iyi temizlenemeyen ve havalandırılamayan ayakkabılardan tekrar tekrar bulaş olabiliyor” açıklamasında bulundu.
#SağlıkGeceleri uykudan uyandıran ve hareket kısıtlığına neden olan artrit, ileri dönemlerde hastaların gündelik işlerini yapabilmelerine de engel olabilir. Özellikle sigara içen ve sıkça enfeksiyona maruz kalan kişilerde daha sık görülen artrit hastalığında tedavi kişiye özel planlanmalı.
#ArtritGöğüs estetiği, en sık tercih edilen estetik operasyonlar arasında yer alıyor. Çok sık tercih edilmesine rağmen bu operasyonla ilgili pek çok merak edilen soru bulunuyor. Merak edilenlerin başında da operasyon sonrası süreç yer alıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, göğüs estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Göğüs EstetiğiDoğum sonrası hemen her kadının vücudunda bazı sorunlar meydana gelebiliyor. Annelik dönemi ile birlikte estetik kaygıları bir süre göz ardı eden kadınların yoğun olarak kalça bel basen karın göğüs ve genital bölgelerde problem yaşadığını belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Doğum SonrasıHer kadın güzel görünmek ve kendini iyi hissetmek ister. Bunun için hanımlar yüksek topuklu uçları dar gösterişli ayakkabılar giymeyi severler. Ancak bunun bedeli çoğu kez kas iskelet sisteminin bir çok bölgesinde kalıcı ve geriye dönüşümsüz hasarlar olarak karşımıza çıkar.
#Topuklu AyakkabıParmakların hareketi esnasında yaşanan ağrılı takılma ve parmakların kasılması ‘tetik parmak hastalığı’ olarak nitelendirilir. Peki, tetik parmak hastalığı neden olur? Tetik parmak hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Tetik parmak tedavi edilmezse ne olur? İşte merak edilenler…
#Tetik ParmakHamilelik sonrası estetik yaptırılır mı? Hamilelik sonrası en sık hangi estetik operasyonlar yaptırılıyor? Doğum sonrası estetik operasyonlarda nelere dikkat edilmeli? Hamilelik sonrası en sık yapılan estetik operasyonları hakkında merak edilenleri anlatan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, yeni annelere uyarılarda bulundu.
#EstetikAyakta görülen şekil bozukluklarının birçoğunun ayakkabı seçiminden kaynaklandığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özyazgan, kadınların yüzde 40’ında halluks valgus görüldüğünü söyledi.
#Halluks Valgus