Güncelleme Tarihi:
Tetik parmak, el parmağında takılma ve kasılma ile seyreden ağrılı bir hastalık. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu, hastalığın hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebildiğini söyledi. Dr. Mutlu, tetik parmağın yetişkinlerde görülen tipi hakkında şunları anlattı: “Tetik parmak hastalığı genellikle 45 yaş üzerinde görülür. Kollajen doku hastalığı ile birlikte olduğunda, sıklıkla orta ve yüzük parmakta ortaya çıkar. Parmak kapatıldığında takılır ve kapalı kalır. Açılmaya çalışıldığında ani olarak ve ağrılı bir şekilde düzleşir. Bu hareket tetik hareketine benzetildiği için bu hastalığa ‘tetik parmak’ ismi verilmiştir. Parmağın kapatılmasını sağlayan fleksör tendon dediğimiz kirişlerin üzerinde yatay bantlar vardır. Tendonda kısmi kalınlaşma meydana gelir. Tendonun pulley denilen yatay bantların altında sıkışması sonrasında tetik parmak hastalığı denilen durum meydana gelir. Tetik parmak hastalığı tüm parmaklarda ortaya çıkabilir.”
ÖNCE İLAÇ TEDAVİSİ
Op. Dr. Harun Mutlu, tedavinin ilk aşamasında atel ve ilaç kullanıldığını belirtti: “Başlangıç tedavisi, istirahat ateli ve ilaç ile yapılır. Geçmezse, tendon ile pulley arasına steroid enjeksiyonu yapılabilir. Konservatif tedavi yöntemleriyle geçmeyen takılmalarda, cerrahi olarak tendon üzerindeki pulley denilen bandın gevşetilmesiyle kalıcı olarak tedavi edilir. Bu işlem kapalı veya açık cerrahi olarak yapılabilir. İşlem sırasında parmağın duyusunu sağlayan sinirleri korumak gerekir.”
DOĞUMSAL BİR DEFORMİTE DEĞİL
Dr. Mutlu, bebeklerde görülen tetik parmak hastalığı hakkında da şunları söyledi: “Bebeklerde başparmağın takılı kalmasıyla görülür. Doğumsal bir deformite değildir, çoğunlukla ilk 2 yaş içinde meydana gelir. Yüzde 25 hastada iki taraflı görülebilir. Eğer parmak uzun süreli takılı kalırsa eklemde deformiteye yol açar. Bu nedenle atelleme tedavisi çok başarılı değildir. Erken dönemde cerrahi olarak gevşetme ameliyatı ile kalıcı tedavi yapılır.”