Birkaç yıl önce Washington Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin eski ABD Başkanı Barack Obama’nın yüzünün dijital ortamda taklit edildiği bir videoyla gündeme gelen “deepfake” teknolojisi, son yılların en çok konuşulan konularından biri oldu. Yapay zekâ yardımıyla bir kişinin görüntüsünün ve sesinin dijital ortamda oluşturulmasına imkân veren “deepfake” teknolojisi sunabileceği imkânların yanında bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. İşte deepfake hakkında detaylar
#Deepfake Ne DemekCHP'nin Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal'ın 'DEM Parti sözleri' tartışmaları da beraberinde getirmişti. Gazeteci Fatih Portakal, Köksal'ın bu çıkışı için Kılıçdaroğlu'nun talimat verdiğini iddia etmişti. Portakal'ın iddialarına Kılıçdaroğlu "Ağız dolusu iftira atmak bırak gazeteciliği, insanlık değildir. Kepazeliktir! Çukurluktur" demişti. Fatih Portakal'dan da Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine yanıt geldi. Portakal "Kale bile almıyorum sizi. Aynı sözleri de aynen iade ediyorum size. Ve entrikacı siyasetçi diyorum size. Nerden sonra biliyor musunuz? 14 Mayıs'tan sonra o siyasette çevirdiğiniz entrikalardan dolayı" ifadelerini kullandı.
#Kemal KılıçdaroğluMerriam-Webster yılın sözcüğünü seçti. Amerika'nın en eski sözlüğüne göre "Authentic" 2023'ün en iyi kelimesi olarak listeleniyor. Merriam-Webster, bu yıl çevrimiçi aramalarda "önemli bir artış" gördüğünü söyledi. Sözlük yayıncısı, ilginin "AI [yapay zeka], ünlü kültürü, kimlik ve sosyal medya hakkındaki hikayeler ve konuşmalardan kaynaklandığını" söyledi.
#AuthenticPek çok yeni teknoloji gibi yapay zeka da kötü amaçlı kişilerin kullandığı bir araca dönüşmüş durumda. Yapay zeka ile üretilen gerçekçi görüntüler ve sesler, dolandırıcıların yeni silahı haline geldi. Peki hangi durumlar riskli? Dolandırıcıların hedefi olduğundan şüphelenenler ne yapabilir? Yapay zeka ile klonlanan sesi anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Bu soruları ve daha fazlasını Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile mercek altına aldık.
#TeknolojiHabersiz çekilen fotoğraf ve videolar bir süredir kadınların kâbusuna dönüşmüş durumda… Özellikle toplu taşımada sık sık böyle olaylar yaşanıyor. Peki fotoğrafının çekildiğini anlayan ya da bunu sonradan öğrenen kişi ne yapmalı, hangi yolları izlemeli? İzinsiz çekilen görüntüler sosyal medya ya da internet sitelerinde hangi amaçlarla kullanılabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İzinsiz Fotoğraf ÇekimiGeçtiğimiz Mart ayında Zelensky'nin ağzından montajlanan ve uzun süre bilgi kirliliğine yol açan "Teslim oluyoruz" temalı deepfake videosu, dijital teknolojinin manipülasyona alet edilmesinin son örneği oldu. Siyasal iletişim uzmanlarını kara kara düşündüren 'deepfake' videoları uzmanlara sorduk: Neler oluyor?
#ZelenskiElon Musk henüz resmen Twitter'ın sahibi olmasa da içerik moderasyon politikalarına dair vaatlerini yerine getirmek için çoktan harekete geçti. Bu politikaları belirleyen üst düzey Twitter yöneticilerini tweet'leriyle topa tutan Musk, endişelerin ne kadar yerinde olduğunu da ilk günden göstermiş oldu. Peki 2014'te yaşanan bir olayın ardından getirilen moderasyon kurallarına neden ihtiyaç var?
#TwitterYakışıklı, yetenekli, iki çocuk babası... Şimdi kendi yapım şirketi Han Medya’yı da kurdu. Tolgahan Sayışman’la hem başrolünde olduğu hem de yapımcılığını üstlendiği, bu hafta vizyona giren ‘Aynasız Haluk’ isimli yeni filmini konuşmak için buluştuk. Sohbet sırasında konu konuyu açınca sıra oyuncunun bilinmeyenlerine de geldi. Eşi Almeda ve ailesi ona neden ‘Arush’ (Ayı) diyor? Hong Kong’da normal et sanıp yediği şey neydi? Hep yakışıklı mıydı?
#Tolgahan SayışmanSıradışı biçimde tanıştığımız ve yine şaşırtıcı bir yoldan yaşantımıza giren ‘deepfake’, yapay zekâyla bir portre fotoğrafının hareketlendirilip istenen biçimde konuşturulması anlamına geliyor. Video görüntüleri de bu yöntemle manipüle edilebiliyor. Şimdiye kadar bir ‘tekno-şaka’ olan deepfake, şimdilerde birbirine zıt iki uçtan gerçek hayata karışıyor: İş dünyası ve siber suçlar...
#YazarGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan ve pek çok açı-dan Dünyamızı değiştiren yapay zekâ (Artificial Intelligence- AI), sürekli olarak gelişiyor. Küresel yapay zeka pazarının 2028 yılına kadar yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor (yani bu yıla kıyasla 10 katlık bir artıştan söz etmekteyiz). Mart ayında yayınlanan, Stanford Üniversitesi İnsan Odaklı Yapay Zekâ Araştırması sonuçlarını analiz ederken, “yapay zekanın araştırma fazından gerçek hayatta kullanılmak üzere ticarileşme statüsüne” geçtiğini belirtmiştim.
#Ergi ŞenerPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#PandemiDr. Şebnem Özdemir ile Eylül ayında Sn. Birol Güven’in Gelecek Geliyor Programı’na konuk olduğumda tanıştım. Öncesinde de özellikle veri bilimi ve yapay zeka odaklı çalışmalarını takip ediyordum. Şebnem Hoca, İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı’nı yürütüyor ve aynı zamanda Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Lab’ında araştırma işbirlikçisi olarak çalışmalarına devam ediyor. Futuristler Derneği Başkan Yardımcısı da olan Dr. Özdemir, ülkemizde özellikle yapay zekanın gelişimi, uygulama alanları ve geleceğin meslekleri odağında öncü çalışmalar gerçekleştiren akademisyenlerin de başında geliyor.
#Ergi Şener