Doğayla bütünleşmek, yazın sıcağından uzak ama renkleriyle iç içe kamp yapmak, kafa dinlemek için bu mevsimde biraz yukarılara çıkmak yeterli. Sosyal mesafenin gözetildiği en güzel tatil seçeneği olarak doğayla baş başa tatiller için Türkiye’nin her köşesinden ‘yerden yüksek’ adresleri derledik.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağları, Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi. Dünyaca tanınan tırmanış bölgesinin ve Türkiye’nin en derin dördüncü mağarasının kurtulması için uzun süredir uğraş veren sporcular, çok önemli bir zafere imza attı.
#DEDEGÖL DağlarıYaşadığımız coğrafyada ilk oluşan dağ bloğu olan Dedegöl Dağları ve Anamas bloğu cennet tanımını fazlasıyla hak ediyor. Ancak bu muhteşem bölge şu anda mermer ocağı olma riskiyle karşı karşıya. Bölgeye acilen milli park statüsü verilmesi talebiyle düzenlenen Doğa Sporları Festivali’nden bildiriyoruz.
#Dedegöl DağlarıTürkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesi üzerine harekete geçen doğaseverler festival düzenliyor. 27 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Kuzukulağı Yaylası’nda çeşitli aktivitelerle bölgenin SİT alanı veya milli park statüsüne alınması talep edilecek.
#Kuzukulağı YaylasıSonbaharda aslında doğa hiç de durgun değildir. Ormanlar, dağlar, vadiler yedi rengin tonlarıyla bezenir; güneş, en güzel yüzünü sergiler. Yola çıkmanın, doğanın görsel şöleninin peşine düşmenin tam zamanı. İşte size muhteşem manzaralar sunan 10 farklı sonbahar rotası. Bu güzellikler yılın başka hiçbir döneminde tekrarlanmıyor.
Bahar geldi… Yüzlerce milyon yıldır tekrarlanan yenilenme ve var olma döngüsü tekrar başladı. Doğa hızlı bir şekilde canlanıyor, yaşam yenileniyor... Çiçekler en güzel renkleriyle ortaya çıkıyor, kelebekler baharın tadını çıkarmak için çiçekten çiçeğe konuyor. Bize çok romantik görünen bu görüntülerin perde arkasında bir var olma savaşı var elbette.
Yürüyüşçülerin, doğaseverlerin dört gözle beklediği bahar nihayet kapımızı çaldı. Avrupa’nın en büyük botanik bahçesi Türkiye çiçeklendi. Geçen yıla oranla daha sıcak bir bahar yaşıyoruz. Şimdi kapalı kış mekanlarını terk edip açık havaya çıkmanın zamanı. Hafta sonlarını yürüyüşle değerlendirebilir, cennete dönüşen kırlarda, yaylalarda, hatta şehirlerde keşfe çıkabilirsiniz. Atlas Dergisi’nden Yıldırım Güngör, Hürriyet Seyahat okurları için farklı ilgi alanlarına yönelik sekiz rotayı yazdı ve fotoğrafladı.
‘Geçkin Gezgin’ lakaplı A. Rüştü Hatipoğlu 70 yaşında bir dağcı. Hayatının son 12 yılını tırmanışlarla geçirmiş... Kendisine “Hiç yorulmuyor musunuz” diye sorduğumuzda “Uzun süre aynı yerde olmak beni hem ruhen hem de fiziksel olarak çürütüyor” diyor. Yakında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağış toplamak için yine Everest’e tırmanacak. Hazırlıklarını tamamlayan Hatipoğlu ile konuştuk.
#HürriyetUyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte gündeme gelen isimlerden biri de Serdar Kılıç oldu. Doğadaki İnsan programıyla tanınan Serdar Kılıç, Ekin Koç, Buğra Gülsoy, Hatice Şendil, Gürkan Uygun, Leyla Lydia Tuğutlu, Sevda Erginci, Mehmet Özgür, Cemal Toktaş'ın oyuncu kadrosunda bulunduğu dizinin ilk bölümünde Sultan Alparslan karakterini canlandırdı. Peki, Uyanış Büyük Selçuklu’da Sultan Alparslan’ı canlandıran Serdar Kılıç kimdir?
#Uyanış Büyük Selçuklu’Da Sultan AlparslanYılın en görkemli meteor yağmuru olan ‘Perseid’ geçen salı günü başladı ve 20 Ağustos’a kadar da sürecek... Şehirlerin ışık kirliliğinden uzak, gökyüzünün bulutsuz ve berrak olduğu yerleri tercih ederek bu görsel şöleni izleyebilirsiniz. Alanlarında uzman isimlere gökyüzü olaylarını izleyebileceğimiz en güzel noktaları sorduk.
#SeyahatIsparta’yı bir cümlede anlatmak gerekse, Türkiye’nin çiçek bahçesi derim. Gülün ve lavantanın başkenti olan şehre yaz gelince, renkler ve kokular saklandıkları yerden çıkıp dört bir yana saçılıyor. Pembesinden sarısına güller, morla yeşili birbirine karıştıran lavanta tarlaları, insana doğanın pozitif enerjisini yüklüyor. Yaz başında yapılan gül hasadı ile sonuna doğru yapılan lavanta hasadı, hem bir festival havası hem de turizm hareketliliği kazandırıyor. Gül ve lavantadan yapılan ürünler, el emeği göz nuru geleneksel üretimin inci taneleri olarak öne çıkıyor. Peki şehre sadece çiçek dermeye mi gidilir? Tabii ki hayır! Buyurun Isparta’yı birlikte gezelim.
#Isparta