Filmler insanların eğlenmeleri ve güzel vakit geçirmeleri için kurgulanan ya da gerçek hayattan uyarlanan beyaz perdeye yansıtılan senaryolardır. Sinemaseverler için tasarlanan filmler en hoş vakit geçirme aktivitelerinden bir tanesidir. Özellikle bazı filmler kişilere kendimi çok daha iyi hissettirir. Bu bilimler içinde dans etmeyi seven dansa ilgisi olan dansla ufak da olsa bir geçmişi olan kişiler dans filmlerini izlemeyi daha çok severler. Peki, böyle kişilerin izleyecekleri en iyi dans filmleri hangileridir? Merak edenler için dans filmleri ile ilgili detayları derledik.
#Dans FilmleriDünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye’den soloist dansçılar, 29-31 Haziran tarihlerinde bu yıl ilki düzenlenecek olan ‘Çağdaş Dans Festivali’nde buluşuyor. CerModern tarafından düzenlenen festivalde dansçılar, tek kişilik performanslarla sanatseverlerin karşısına çıkacak.
#Soloist DansçılarSinema ve dans disiplinlerinin işbirliğinin ürünü olan dans filmi hakkında farkındalık yaratmak, yeni filmler üreten sanatçılar için platform oluşturmak ve dans filmi meraklılarının tüm dünyadan en güncel örneklere erişimlerini sağlamak için kurulan ‘SinemaDansAnkara Festivali’, bu yıl 4’üncü kez düzenlenecek.
#Sinemadansankara FestivaliAnkara Goethe Enstitüsü ve Ankara Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile Ankara Goethe Enstitüsü salonunda 6 ve 7 Ekim tarihlerinde, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden modern dans tiyatrosunun eşsiz isimlerinde dansçı ve koreograf Pina Bausch’un filmleri gösterilecek. Özellikle 2010 yapımı Dans Rüyaları adlı film Pina Bauschun son röportajını ve son film çekimlerini içeriyor.
Türkiye’nin ilk dans filmleri festivali Dans Kamera İstanbul, 26 Nisan’da The Cost Of Living filmiyle Fransız Kültür Merkezi’nde başlıyor. 4 Mayıs’a kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki sinemalarda, film ve dans okullarında atölye çalışmaları, sunumlar, gösterimler gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin ilk dans filmleri festivali Dans Kamera İstanbul, 26 Nisan’da The Cost Of Living filmiyle Fransız Kültür Merkezi’nde başlıyor. 4 Mayıs’a kadar İstanbul Beyoğlu’ndaki sinemalarda, film ve dans okullarında atölye çalışmaları, sunumlar, gösterimler gerçekleştirilecek.
‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ ilk yerli operamız ‘Özsoy’un mucizevi bir zaman diliminde (26 gün) yazılma, bestelenme ve sahneye konma sürecini anlatıyor. Yağız Alp Akaydın imzasını taşıyan filmde ana karakter Ahmed Adnan Saygun’u Salih Bademci, Atatürk’ü Ertan Saban, Münir Hayri Egeli’yi Ahmet Rıfat Şungar, Nimet Vahid’i Birce Akalay ve Zeki Üngör’ü de Okan Yalabık canlandırmış.
#Uğur Vardan2024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni büyük tartışmalara yol açtı. Sporcu kafilelerinin Seine Nehri üstünde teknelerle geçit yaptığı parkurda sahnelenen gösteriler, dünyayı 2’ye böldü. Öyle ki, aynı yayın kuruluşu içinde eleştirenler de oldu, övenler de. İspanyol Marca gazetesinde hem “Tarihin en iyi gösterisi” denildi hem de “Saygısız ve rezil” ifadeleri kullanıldı. Özellikle de ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosunun canlandırıldığı sahnede LGBTQ mesajlarına ve Katoliklere hedef alan imgelere yer verilmesi çok büyük tepki çekti.
#Paris2024Bir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya Koçyiğit