Bursa Karacabey’deki Ovakorusu Ayı Barınağı’nın 24 yıldır ağırladığı dört önemli misafiri var: Roger, Persie, Ahmet ve Şaban. Onlar Türkiye’de bir dönem yaygın olan sokakta ayı oynatma geleneğinin son kurbanları. Merkezdeki 70 ayı ile birlikte rehabilite ediliyorlar. Merkezin en eski dört misafiri uzun yıllar ‘dans’ olarak kabul edilen işkencelerin izlerini taşıyor.
#HtvhaberYıl sonu özetinin son halkası yerli albümler bölümüyle karşınızdayım. Sene boyu çıkan albümlere bakınca farkettim ki aslında bu sene gerçekten de üretimler anlamında yoğun bir seneymiş. Albüm çıkışları teklilere kıyasla elbette daha az ama yine de bu yoğun trafikten bir dinleyici olarak ben çok mutluyum. 2023’ün de en az 2022 kadar üretimlerle dolu olmasını diliyor, yazının derinliklerine doğru yol alıyorum.
#2022’Nin Yerli AlbümleriİZMİR'in Basmane Semti'ndeki Faik Paşa Mahallesi'nde oturan 65 yaşındaki Servet Karaçalı ve eşi 51 yaşındaki Vasfiye Karaçalı, torunları 3 yaşındaki Atahan, Elif Azca, Toprak ve 8 yaşındaki Atakan için oturdukları tek katlı eski evlerinin bahçesini oyuncaklarla süsleyerek, adeta oyun parkına çevirdi.
#İzmirHollanda’da ayılar için özel bir orman var. Dünyanın farklı ülkelerinde eziyet gören hayvanlar buraya getiriliyor, hayatlarının sonuna kadar doğal ortamda yaşamalarına olanak veriliyor. Almanya, İsveç, Rusya, Gürcistan ve İspanya’dan ayıların arasında ikisi Türkiye’den. Kör edilen, burunları delinen Bora ve Köroğlu, ayı oynatıcılarının elinden kurtarılmış. Bora’nın yüzü estetik ameliyatla toparlanmış.
Sokaklarda dans ederken kurtarılarak önce tedavileri yapılan ardından da Karacabey'deki Yaşam Merkezi'ne yerleştirilen ayılar Hayvanları Koruma Dernekleri arasında tartışma yarattı. İngiliz merkezli dernek ayıların özgür bırakılması ve doğaya salınması konusunda ısrar ederken Almanya merkezli dernek ise insan eliyle beslenmeye alışan ayıların doğada yaşama şansı bulunmadığını savunuyor.