Bayramiç beyazı, sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir tür nektarin. Erik büyüklüğünde, içi beyaz ve sarı-yeşil kabuğu pürüzsüz. Aroması da kayısı, şeftali, erik karışımını hatırlatıyor; yani benzersiz. Başka bir yerde ekilip hasat edildiğinde beyazlığı da tadı da aynı olmuyor. Bunun sebebi de Kaz Dağları’nın oksijeni ve bitki örtüsü... Endemik bir genotip olduğu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili ile de belgelendi. Zamanı geçmeden bu aromatik meyveyi sofranıza şef Nur Aktı Yıldırım’ın tarifleriyle taşıyın.
#Bayramiç BeyazlarıTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirTüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, maymun çiçeği virüsüyle ilgili televizyon kanallarında aşı karşıtlarına yönelik söylemleri nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin, "Kendisi hakkında yanıltıcı bilgiyle insanları korku ve paniğe sevk etmekten suç duyurusunda bulunduk. Seninle yargıda da görüşeceğiz Mehmet efendi. Bu milleti böyle hizaya getiremezsiniz" dedi.
#Mehmet CeyhanEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuCinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen HPV’nin yeni çıkan teknolojilerle birlikte artık evlerde yapılabilen testlerle tespit edilebildiğini söyleyen Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek test hakkında bilgiler verdi.
#1Kavurucu sıcakların bunaltıcı etkilerinden biraz olsun kurtulabilmek için soluğu deniz ve havuzlarda alıyoruz. Ancak yüzdüğünüzde kulağınıza kaçan su, size yaz aylarını zehir edebilecek tarzda bir hastalığa davetiye çıkartabiliyor. Bu hastalık, üstelik şiddetli ağrı ile seyretmesinin yanı sıra tedavi edilmediği zaman duyma sorunlarına bile yol açabiliyor.
#Kulak EnfeksiyonuA101 aktüel 16 Mayıs 2024 bugün raflarda yerini aldı. A101 aktüel bu hafta da geniş ürün yelpazesiyle dikkat çekiyor. A101 aktüel ürünler kataloğu, perşembe günleri yayınlanıyor ve gıda ürünlerinden elektronik eşyalara, ev gereçlerinden tekstil ürünlerine kadar birçok farklı kategoride ürünü raflarına ve a101 online sitesine taşıyor. A101 aktüel 16 mayıs 2024 kataloğu içerisinde; Volta VSM Elektrikli Motorlu Bisiklet 15.490 TL, Fantom Carbon Dikey Süpürge 1.299 TL, Kiwi Gazlı Barbekü 3.999 TL, Siboplu Kartuş Ocak + Kartuş Seti 230 gr 279 TL, Turbo Kamp Ocağı 169 TL, 20 Jant Bisiklet 2.499 TL, Triathlon Uzaktan Kumandalı Koşu ve Yürüyüş Bandı 5.599 TL, Ayarlanabilir Barfiks Çubuğu 249 TL, 26 Jant Çift Amortisörlü Bisiklet 3.799 TL' den satışa sunulacak. Peki, a101 16 Mayıs 2024 kataloğu tamamı...
#A101 16 Mayıs 2024 KataloğuJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiDünyanın dört bir yanı hızla ısınıyor. Ancak Sibirya'daki ısınmanın hızı dünyanın geri kalanının iki katı. Bunun sonucunda bölgede asırlardır donuk olan topraklar eriyor ve dünyanın tamamını ilgilendiren tehlikeler ortaya çıkıyor. İşte ayrıntılar...
#PermafrostHer sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiAralık boyunca pasta dükkânları rengârenk, ışıl ışıldı... Rahatlıkla bu ayın temasına uygun kurabiyeler, pastalar, süslemeler bulabiliriz ancak yine de el emeğiyle hazırlanmışı gibisi yok. İster pişirip hediyelik götürmek, ister sofraya koymak için olsun, Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan bol çikolatalı özel bir yılbaşı pastası ve vazgeçilmeyen klasik zencefilli kurabiye tariflerini aldık.
#Yeni YılKimimiz ince bellide klasik usulden şaşmıyor, kimimiz sağlık deposu bitki karışımlarına yöneliyor. Tercihlerimiz farklı olsa da kültürümüzde çay olmadan kahvaltının, keklerin, poğaçaların tadını çıkarmak imkânsız. Dünya Çay Günü olarak kutlanan 15 Aralık’ı fırsat bildik, yazarlarımız Ebru Erke’den doğru demleme tekniklerini, Berrin Yiğit’ten faydalarını öğrendik.
#ÇayEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#Tatlı