BEYİN ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özgür Özdemir, kış mevsiminde gribal enfeksiyonlarda yeterli sıvı alınmaması ve aşırı soğuk havaya maruz kalınmasıyla ortaya çıkan kandaki pıhtılaşma bozukluğunun yol açtığı inme ve felç gibi hastalıkların, Covid-19 hastalarında 7,5 kat arttığını söyledi.
#Prof. Dr. Özgür ÖzdemirKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Covid-19 vaka sayısındaki artışa dikkati çekerek, hastane acil servisine başvuran 100 hastadan 50'sinin pozitif olduğunu açıkladı. Şu anda hastanede yatan 7 hasta olduğunu söyleyen Özkan, "Almanya sonbaharda maske kullanımına başlayacak. Biz de sonbahara doğru en azından kapalı alanlarda maske takacakmışız gibi duruyor" dedi.
#ANTALYAZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, hastalık belirtisini kendisinde gören kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri gerektiğini belirterek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında" dedi.
#Hande AydemirZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, hastalık belirtisini kendisinde gören kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri gerektiğini belirterek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüste yazın sönümlenme beklenirken vakaların son haftalarda artışa geçmesi alarma neden oldu. Bilim insanları, bireysel önlemlere dikkat çekerek, ‘kapalı mekânlarda maskeden vazgeçilmemesini’ önerdiler. Son verilere göre günlük vaka sayısı 8 bine ulaştı. 3 haftada vakalar 5 kat arttı.
#Covid-19Koronavirüs salgını sürecinde lokomotif görevi üstlenen ve hastalığın pik yaptığı dönemde 1000'den fazla Covid-19 hastası bulunan Ankara Şehir Hastanesi'nde 30'u yoğun bakımda olmak üzere toplam 120 kişi kaldı.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından koronavirüs sürecine ilişkin iyi haberleri duyurdu. Bakan Koca, Türkiye'de yoğun bakımında koronavirüs hastası olmayan hastanelerin sayısını açıkladı.
#KoronavirüsPCR testi, koronavirüs enfeksiyonunu tespit etmek için altın standart olarak kabul ediliyor. Omicron'un çoğu ülkede baskın varyant olmasıyla birlikte hızlı antijen testlerinin de yaygın kullanımı başladı. İşte evlerde de kullanılan söz konusu testlerle ilgili tüm detaylar...
#KoronavirüsTüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 hızlı yayılan yeni varyantlarıyla tehdit oluşturmaya devam ediyor. Eğitimden, sosyal hayata her konuda insanları etkileyen virüs sportif aktiviteleri de etkisi altına alıyor. "Covid-19 geçirdikten ne kadar süre sonra rutin antrenman düzenine geçilmeli?" sorusu ise hastalığı geçirenlerin aklındaki sorulardan sadece biri. Biz de uzmanlarla spor ve omicron hakkında tüm merak edilenleri konuştuk.
#COVID-19Omicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#Omicron18 yıl aradan sonra bir alzheimer ilacı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı. Bu gelişmeyi nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’yla konuştuk. “Bilimsel veriler yetersiz. İlacı şu an hastalarıma önermem” diyen Sarıkaya, alzheimer hastası ve yakınları için tavsiyeler de verdi: “Hastalar güne nasıl başlarlarsa, günün kalanı da o şekilde devam eder. Onları mutlu bir haberle uyandırmayı deneyin.”
#Alzheimerİnsan başına kötü bir şey geldiğinde, bir tek kendisinin sınandığını düşünüyor ama gerçek öyle değil. Biliyorum ki herkesin sınavı başka. Birbirimize destek olmak, güç vermek önemli. Tüm bu süreçte öğrendiğim bir şey daha var. Genetik yatkınlık dışında, ne kadar inkâr etsek de kanseri sinir, stres, endişe, kaygı, sağlıksız beslenme-uyku, ölçüsüz sigara-alkol tüketimi, hava kirliliği gibi ‘kendi hatalarımız’ ile biraz da biz besliyoruz. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ diyerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz ama farkına varmamız gereken bir şey daha var; o da yaşam biçimimiz ve kalitesi...
#KanserSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 355 bin 317 Kovid-19 testi yapıldı, 22 bin 687 kişinin testi pozitif çıktı, 198 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, yoğun bakımda yatan hastaların aşısız ya da eksik aşılı olduğunu belirterek, "Türkiye’nin her yerinde yoğun bakımda yatan Covid-19 hastaları var. Bunların önemli bir bölümünün hiç aşı yaptırmamış veya aşıları eksik kişiler olması tesadüf değil. Aşılı kişilerin hastalığı büyük oranda hafif geçirmesi de tesadüf değil. Geride kalan 10 ayın sonuçlarına güvenin" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 355 bin 317 Kovid-19 testi yapıldı, 22 bin 687 kişinin testi pozitif çıktı, 198 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, yoğun bakımda yatan hastaların aşısız ya da eksik aşılı olduğunu belirterek, "Türkiye’nin her yerinde yoğun bakımda yatan Covid-19 hastaları var. Bunların önemli bir bölümünün hiç aşı yaptırmamış veya aşıları eksik kişiler olması tesadüf değil. Aşılı kişilerin hastalığı büyük oranda hafif geçirmesi de tesadüf değil. Geride kalan 10 ayın sonuçlarına güvenin" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Dünyanın dört bir yanından Covid-19 aşısını reddeden ve ardından trajik bir biçimde yaşamını yitiren insanların haberleri gelmeye devam ediyor. Bu kez virüs bir ailenin hem annesini hem babasını iki hafta arayla hayattan kopardı. Annenin ölüm döşeğindeki son dileği dört çocuğunun aşılanmasıydı...
#COVID-1918 yıl aradan sonra bir alzheimer ilacı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay aldı. Bu gelişmeyi nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya’yla konuştuk. “Bilimsel veriler yetersiz. İlacı şu an hastalarıma önermem” diyen Sarıkaya, alzheimer hastası ve yakınları için tavsiyeler de verdi: “Hastalar güne nasıl başlarlarsa, günün kalanı da o şekilde devam eder. Onları mutlu bir haberle uyandırmayı deneyin.”
#Sevda SarıkayaKoronavirüs(Covid-19) yoğun bakımında görevli hemşire Çiğdem Berfin Çetinkaya (23) bir ay arayla 2 kez koronavirüse yakalandı. 7 gün yoğun bakımda tedavi görerek, hastalığı yenen ve yeniden göreve başlayan Çetinkaya, şartlar oluştuğunda aşı olmak istediğini söyledi. Çetinkaya ayrıca, ' İkinci kez pozitif oldum fakat bu sefer yoğun bakımda takip edildim. Hastalığım ağır seyretti.Sabah konuştuğumuz hastaları akşam kaybettiğimiz oluyordu. Bir anda kötüleşiyorlar. Covid-19 böyle bir hastalık ve ben de o an kendimi sanki o halde olacakmışım gibi hissettim. Zaten hastaneye yattığımda ilk 2 gün sürekli ağladım. Çok üzüldüm. Hiç düşünmüyordum orada yatacağımı.' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüs(Covid-19) yoğun bakımında görevli hemşire Çiğdem Berfin Çetinkaya (23) bir ay arayla 2 kez koronavirüse yakalandı. Tedavi sürecini anlatan Çetinkaya, ' İkinci kez pozitif oldum fakat bu sefer yoğun bakımda takip edildim. Hastalığım ağır seyretti.Sabah konuştuğumuz hastaları akşam kaybettiğimiz oluyordu. Bir anda kötüleşiyorlar. Covid-19 böyle bir hastalık ve ben de o an kendimi sanki o halde olacakmışım gibi hissettim. Zaten hastaneye yattığımda ilk 2 gün sürekli ağladım. Çok üzüldüm. Hiç düşünmüyordum orada yatacağımı.' ifadelerini kullandı.
#AnkaraAltı ülkede yapılan bir araştırmaya göre bitkisel beslenenlerin COVID-19’u ağır geçirme riski yüzde 73, pesketaryenlerinse yüzde 59 daha düşük. Dr. Suat Erus: “Bu bir sürpriz değil, bizi iyileştiren ilaçlar da bitkilerden yapılıyor sonuçta.”
#GazetehaberleriMultipl skleroz ya da kısaca MS, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ve kadınlarda üç kat daha fazla görülen bir hastalık. Puslu görme, çift görme, kuvvetsizlik, uyuşma ve dengesizlik gibi 24 saati geçen şikayetler MS ataklarından kaynaklabiliyor. Her hastalıkta olduğu gibi MS’te de erken tedavi ile olası hasar ve engelliliğin önüne geçilebiliyor.
#RocheKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte geçen hafta 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Hekstra