İngiltere Rhys Williams adında kelebek hastalığından mustarip bu genci konuşuyor. Hastalığı yüzünden vücudunun tamamına yakını yaralarla kaplı olan bu genç için umutlar tükenmiş durumda. Doktorlar gencin birkaç günlük ömrü kaldığını söylerken Williams'ın ise durumu kritik.
#Kelebek Cilt HastalığıTürkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden sevindiren bir haber geldi. 2 yılı aşkın sürede 11 bin koronavirüs hastasının tedavi edildiği hastanede, koronavirüs hastası kalmaması nedeniyle COVID-19 servis ile yoğun bakım pandemi alanları kapatıldı.
#VirüsTürkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2 yılı aşkın sürede 11 bin koronavirüs hastası tedavi edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı duyuruda "Türkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Covid-19 servis ve yoğun bakım alanları artık ihtiyaç kalmadığı için kapatıldı" ifadelerini kullandı.
#AnkaraKoronavirüs salgını sürecinde lokomotif görevi üstlenen ve hastalığın pik yaptığı dönemde 1000'den fazla Covid-19 hastası bulunan Ankara Şehir Hastanesi'nde 30'u yoğun bakımda olmak üzere toplam 120 kişi kaldı.
#KoronavirüsTürkiye’de ilk kez COVID-19 hastası bir gebeye, geçen ekim ayında, yapay kalp akciğer cihazı ECMO altındayken sezaryenle doğum yaptırıldı. Bu sayede literatüre de giren Nida Pelit, kızı Mihra’yı 47 günlükken, ilk kez kucağına aldı. 5.5 ay hastanede tedavi gören Nida Pelit, iyileştikten sonra kucağında bebeğiyle onu hayata bağlayan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ekibine duygu dolu bir bayram ziyaretinde bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, 'post Covid' sendromuna dikkat çekti. Covid-19'dan 12 hafta sonra bile şikayetlerin devam etmesi olarak bilinen 'post Covid' sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlarda ise yüzde 80'lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1'inde rastlanıldığını söyledi.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı verilerine göre, aşılamada yüzde 64,3 ile turuncu listede yer alan Diyarbakır’daki Covid-19 servisinde, 4'ü yoğun bakımda olmak üzere 10 hasta kaldı. Vaka sayılarının düşmesiyle kentte Covid-19 hastalarına hizmet veren tek yer olarak kalan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin başhekimi Doç. Dr. Muhammet Asena, diğer kliniklerde normale döndüklerini belirtip, "187 yoğun bakım vakası olan dönemlerden 4 yoğun bakım hastası olan döneme geçtik. Şu an 1 klinik, koronavirüs hizmeti veriyor" dedi.
#DiyarbakırCovid-19 iki yıldır dünyayı kasıp kavuruyor ama ilginç bir şekilde herkesi aynı şekilde hasta etmiyor. Bazıları "Ağır bir grip gibi geçirdim" derken günlerce solunum cihazına bağlı halde yoğun bakımda yatan Covid hastalarını da biliyoruz. Peki bu iki grup arasındaki fark ne? Neden bazıları Covid'i diğerlerinden çok daha hafif atlatıyor? İşte cevabı...
#COVID-19Yeni varyantlarının etkisini tüm dünyada göstermeye devam ettiği COVID-19 salgınında yeni belirtiler ortaya çıktı. Covid-19 virüsü taşıyan kişilerde ses kısıklığı, seste çatallaşma, boğuk ses gibi belirtilerin gözlemlenmesiyle birlikte, koronada ses kısıklığı olur mu sorusu gündeme geldi. Koronavirüs'te ses kısıklığı belirtileri konusunda henüz kesin sonuçlar elde edilmemekle birlikte araştırmalar bu konuda fikir edinmemize yardımcı oluyor. Peki koronada ses kısıklığı olur mu, ne zaman olur? İşte koronavirüs'te ses kısıklığı hakkında merak edilen bilgiler...
#Koronada Ses KısıklığıHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 23 ilde 44 merkezde yapılan, salgının ilk 1 yılını kapsayan araştırmada 9 bin Covid-19 hastası çocuk tespit edildiğini, bunlardan 375'inin yoğun bakımda yattığını ve 44'ünün hayatını kaybettiğini söyledi. Ceyhan, "Koronavirüs çocuklarda da ölüme yol açabilen, yoğun bakıma yatmaya neden olabilen bir tablo oluşturuyor. Bu yüzden çocukların korunması lazım. ABD'de 12 yaş altının aşılanması için ruhsat verildi. Bana sorarsanız Türkiye'nin de acilen bu uygulamaya ihtiyacı var. Salgının bitmesi için çocukların aşılanması lazım" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanAşılıların karantinaya girip girmeyeceği soruları, 'Covid-19 temaslı takibinde yapılan değişiklik ardından gündem oldu. Sağlık Bakanlığı 'Covid-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi Rehberi'nde değişiklik yaptı. Buna göre tam aşılı temaslının HES kodu ilk 5 gün riskli sayılmayacak. Peki, aşılılar karantinaya girecek mi?
#AşıTemaslı karantina süresi için bakanlıktan açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı 'Covid-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi'nde temaslı takip algoritmasında değişiklik yapıldı. En önemli değişiklik tam aşılı temaslıların izolasyonunda yapıldı. Buna göre ikinci doz aşısının üzerinden 14 gün geçen ve Covid-19 hastası ile temas eden vatandaşın HES kodu ilk 5 gün riskli sayılmayacak. Aşılı ve temaslı olan vatandaş 5'inci gün PCR testi verecek, sonucu negatif çıkarsa izolasyon uygulanmayacak. Test sonucu pozitif çıkarsa 5'nci günden itibaren 9 günlük izolasyon süreci başlayacak ve 14 günü tamamlayacak. 5'inci gün test vermeyen aşılı temaslıların ise HES kodu riskli sayılacak ve kalan 9 günü izolasyonda geçirerek, 14 günü tamamlayacak
#Temaslı KarantinaSağlık Bakanlığı 'Covid-19 Temaslı Takibi Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi Rehberi'nde değişiklik yaptı. Buna göre tam aşılı temaslının HES kodu ilk 5 gün riskli sayılmayacak, 5'inci gün PCR testi negatif çıkarsa izolasyon uygulanmayacak.
#Sağlık BakanlığıResmi ve özel tüm okul ve eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalığa ait raporu olanlar yüz yüze eğitimde mazeretli sayılacak. Öğrencilerin mazeret belgelerini okul müdürlerine iletmeleri yeterli olacak.
#Kronik Rahatsızlık