İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sahte aşı kartı düzenlediği öne sürülen hemşire R.K.'nın (51) ve bu iş için anlaşmaya vardığı öne sürülen 13 kişinin tutuksuz olarak yargılandığı davada karar çıktı. 2 kişinin beraatine karar veren mahkeme heyeti, R.K.'nın da aralarında bulunduğu 12 sanığa 2 ay 15 gün ve 1 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezaları verip, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
#Sahte Aşı KartıAşı kartı pek çok yerde gerekli hale gelirken, aşılarını tamamlamış kişiler aşı kartı nasıl alınır araştırmalarını sürdürüyor. E-Nabız üzerinde kolayca alınabilen aşı kartı, iş başvurularından yurt dışı seyahatlere kadar çeşitli alanlarda kullanılıyor. Peki, aşı kartı nasıl, nereden alınır? İşte, aşı kartı oluşturma ekranı detayları.
#Aşı Kartı Nasıl AlınırAşı kartının nasıl alındığı ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. 2. doz aşısı tamamlanmış vatandaşlar, e-Nabız üzerinden ‘COVID-19 Aşı Durumu’ menüsüne, ardından ‘COVID-19 Aşı Kartı’ sekmesine girerek aşı kimliklerine erişebiliyor. Aşı kimliğinde yer alan QR kod okutulduğunda e-Nabız sistemine bağlanarak kartın doğruluğu kontrol edilebiliyor.
#Aşı KartıAşı kartı nasıl oluşturulur sorusu, yapıldıkları aşının detaylarını görmek isteyen ve çıktı almak zorunda olan kişilerin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Aşı kartı, yetkili kişiler tarafından verilebilmektedir. Bunun dışında aşı kartı detayları E-Nabız ekranı aracılığıyla görüntülenebilmektedir. E-Devlet ile de giriş yapılabilen E-Nabız üzerinden aşı kartını görüntülemek ve indirmek için şu adımları takip etmek gerekmektedir;
#Koronavirüs AşısıAşı kartı (Aşı sertifikası), koronavirüs aşılanma sürecinin hızlanması ve ülkelerin turistlerde aşıya önem vermesiyle birlikte yeniden gündeme geldi. E-Nabız üzerinden vatandaşlar aşı olduklarına dair onayın olduğu dijital aşı kartı oluşturabiliyorlar. Peki aşı kartı nedir, nasıl alınır? İşte dijital aşı kartı alma ekranına dair detaylar…
#E-NabızAşı sertifikası, koronavirüste aşılarını yaptıran vatandaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından veriliyor. 2. doz aşısı tamamlanmış olanlar, e-Nabız üzerinden “COVID-19 Aşı Durumu” menüsüne, ardından “COVID-19 Aşı Kartı” sekmesine girerek aşı kimliklerini oluşturabiliyorlar. Konuya dair Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, sertifika konusunda Türkiye'nin öncelikli ülkelerden olduğunu bildirdi. Aşı sertifikası nasıl alınır, hangi ülkelerde hangi kurallar geçerli? gibi sorular bu açıklamaların ardından yeniden gündeme geldi. İşte, dijital aşı sertifikası alma ekranı ve konu hakkında bilgiler.
#Aşı KartıAşı sertifikası, koronavirüste aşılarını yaptıran vatandaşlara Sağlık Bakanlığı tarafından veriliyor. 2. doz aşısı tamamlanmış olanlar, e-Nabız üzerinden “COVID-19 Aşı Durumu” menüsüne, ardından “COVID-19 Aşı Kartı” sekmesine girerek aşı kimliklerini oluşturabiliyorlar. Konuya dair Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, sertifika konusunda Türkiye'nin öncelikli ülkelerden olduğunu bildirdi. Aşı sertifikası nasıl alınır, hangi ülkelerde hangi kurallar geçerli? gibi sorular bu açıklamaların ardından yeniden gündeme geldi. İşte, dijital aşı sertifikası alma ekranı ve konu hakkında bilgiler.
#Aşı Sertifikası NedirAşı kartı, Covid-19 sürecinde kişilere yapılan aşının niteliğini ve detaylarını belirtmektedir. Aşı kartında aynı zamanda, yapılan aşının tarihi ve doz detaylarının yer almaktadır. Aşı kartı, online bir şekilde e-Nabız ile HES uygulaması üzerinden oluşturulabileceği gibi, fiziki olarak da elde edilebilir. Peki, aşı kartı nasıl alınır? İşte, pek çok kişi tarafından merak edilen HES uygulaması ve e-Nabız ile online Covid-19 aşı kartı oluşturmak için detaylar…
#Covid-19 Aşı KartıTayland’a aldığı tek yönlü biletle büyülü bir maceraya atıldı. 22 yaşındayken çantasını sırtına takıp yollara düşen Nurgül Türk seyahat ettiği ülkelerde çalışarak kazandığı parayı bir sonraki serüveninde kullanıyor. Yaklaşık 4 yıldır dünyayı bu şekilde dolaşan Nurgül Türk’ten ilham veren hikâyesini dinledik.
#TaylandTrafik yoğunluğu ve özel otomobillerin neden olduğu çevre kirliliği dünyanın dört bir yanında şehirlerin başlıca sorunlarından. Doğal olarak yerel yöneticilerden şehir planlamacılarına tüm ilgililer, çözüm önerileri geliştirmek için çalışıyor. Bu önerilerden biri olan 15 dakikalık şehirler özellikle pandemiden sonra popülerliğini artırdı. Bu durum bazı komplo teorilerinin ortaya çıkışına da neden oldu. İşte ayrıntılar…
#15 Dakikalık ŞehirlerTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkNepal tüm gezginlerin hayali. Bu ülkeyi bu kadar özel yapan, kültürünün yanı sıra Himalayalar’ın en yüksek zirvelerine ve Everest’e sahip olması. Geçmişte Everest’in zirvesine tırmanmaya kalkan pek çok kişi ölünce sadece tecrübeli dağcılara çok yüksek ücretler karşılığında izin verilir olmuş. Benim gibi gezginler için Everest zirvesi bir hayal ama biz de Everest Base Camp yani Everest’in zirvesine giden buzulların başladığı son alana kadar olan zorlu yürüyüşü yapabiliyoruz. Yola çıkış kararımdan itibaren bu heyecanlı maceramı sizinle günbegün paylaşacağım.
#HürriyetHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkKoronavirüs (Kovid-19) dünyanın dört bir yanında can almaya devam ederken DSÖ'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Sağlık ajansının açıklaması kısa sürede dünya gündemine otururken Bill Gates'in geçtiğimiz dönemde öngördüğü senaryo yeniden tartışma konusu oldu.
#DSÖ“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Koronavirüs