MEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait örgün eğitim istatistiklerini yayınladı. Verilere göre Türkiye’deki okul sayısı 75 bin 647 oldu. Bir önceki yıl bu rakam 75 bin 19’du. Okul öncesi ve ortaöğretimdeki öğrenci sayısında ise düşüş var. Liseden mezun olan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon azaldı...
#ÜniversiteCumhuriyetimizin yüzyılındaki durumunu ortaya koyabilmek için ilk yıllarındaki bakış açısının ortaya koyulmasında yarar var. Ülkenin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 15-21 Temmuz 1921 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen eğitimle ilgili bir kongrenin toplanması, eğitim sürecinin toplumsal yapıyı biçimlendirmesinin temeli olan vatandaş yetiştirme anlayışının göstergesi olarak değerlendirilmeli. Kongre’de Atatürk; mevcut eğitim sisteminin eski devrin batıl inançlarıyla ve doğuştan sahip olunan özelliklerle hiç ilgisi olmayan yabancı fikirlerle, doğudan ve batıdan gelebilen tüm etkilerle oluşturulduğunu vurgulayarak, öğretmenlerin geleceği inşa edecek kültür savaşçıları olarak ele alınması gerektiğini, eğitimin bilimsel ve milli olması gerektiğine dikkat çekmişti.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Böylece adaylar için uzun soluklu maraton sonra ermiş oldu. Ancak bu süreci mutlulukla tamamlayanların yanı sıra hayal kırıklığıyla sonlandıranlar da var.
#Konuk YazarÖğrencilerin üniversite tercihlerinde farklı beklentiler ve özellikler devreye girebiliyor. Ailenin içerisinde bulunduğu durum, öğrencinin ailesinin yanında bir yerde öğrenimini sürdürüp sürdürmemesi, arkadaş grupları, bir yükseköğrenim kurumuna devam eden arkadaşlarının etkileşimi sonucunda oluşan öyküler, görsel ve yazılı medyadan etkilenmeler, kendi gerçekliğinin farkında olamama gibi etmenler tercihlerin belirlenmesinde önemli rol oynayabiliyor.
#Konuk YazarÖğrencilerin pasif alıcı yerine aktif öğrenci olarak düşünülmesi gerekir. Bu düşüncenin temelinde ise öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif rol alması yatar. Öğrencinin aktif olması için bilgiyi keşfetmesi, öğrendiğini anlamlandırarak uygulamaya dönüştürmesi gerekir.
#Konuk YazarÖzellikle pandemiden sonra yaygınlaşan online sınavlarda alınan tüm önlemlere rağmen kopyanın önüne geçmek pek mümkün olmuyor, art arda organize kopya girişimleri tespit ediliyor. Peki online sınavda kopya nasıl engellenir, bunun bir yolu var mı? İşte uzmanların görüşleri...
#Milli Eğitim BakanlığıAçık Öğretim Lisesi’nin 1’inci dönem sınavları 9 Aralık’ta çevrimiçi yapılmaya başlandı. 20 Aralık’a kadar erişime açık olan sınavlara 11 gün boyunca istenilen zamanda girilebiliyor. Bu durumdan faydalanan öğrenciler de soruları ortaklaşa çözdükleri inanılmaz bir kopya sistemi geliştirmiş. İşte detayları...
#Açık Öğretim LisesiEğitim dünyası bugünlerde kariyer eğitimi ve kariyer sınavıyla ilgili iki konuyu tartışıyor. Bunlardan ilki eğitim içeriklerinin çok fazla ve online derslerin takibinin zor olması. İkincisi ise kariyer basamaklarında yükselmek için sınava girmenin gerekli olup olmadığı. Eğitimcilere sınavı sorduk...
#Uzman ÖğretmenResmi Gazete’de yayımlanan kararla özel okullarda sınıf mevcudunun üst sınırı 24’ten 30’a çıkarıldı. TÖZOK Başkanı Öztürk, “Düşük mevcutlar maliyetleri kurtarmıyordu, karar sevindirici” dedi. Ancak eğitimciler ideal sınıf mevcudunun 24 olması gerektiği görüşünde...
#Özel OkulLise ve üniversiteye girişte yapılan merkezi sınavlara hazırlık bazı öğrenciler için yıllar önce başlayabiliyor. Son zamanlarda bu hazırlığın başlangıcının ilkokul 1’inci sınıf kademesine kadar gittiği bazı örnekler var. Bazı eğitimciler merkezi sınavlarda uygulanan test sistemine alışmaları için çocuklara okuma yazma öğrenir öğrenmez bu konuda eğitim vermeye başlıyor.
#TestLise ve üniversiteye girişte yapılan merkezi sınavlara hazırlık bazı öğrenciler için yıllar önce başlayabiliyor. Son zamanlarda bu hazırlığın başlangıcının ilkokul 1’inci sınıfa kadar gittiği örnekler bile var. Çocukların çok erken yaşta test çözerek alıştırma yapmaya başlamaları velilerin sosyal medya üzerinden tepki göstermelerine neden oluyor.
#EğitimHer alanda kullanılan ‘performans’ ve ‘kalite’ kavramları üretim sektörünün vazgeçilmez ifadeleri arasında. Ancak MEB’in taslak yönetmeliğinde ‘performans’ın ne olduğuyla ilgili kavramsal bir tanımın olmadığı dikkat çekiyor. Ayrıca öğrenciden, öğrenci velisinden alınacak bilgileri öğretmeni değerlendirme amacıyla değil ona sunulacak veri kümesi olarak değerlendirmek daha yararlı olacaktır.
#ÖĞRETMENMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) aracılığıyla eğitim fakültelerine görüş almak için gönderilen ‘Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmelik Taslağı’ ile ilgili tartışmalar sürüyor. Eğitimciler, taslak uygulanırsa okullarda birçok sorunun ortaya çıkacağını savunuyor. Bunlardan bazıları öğretmenler arasında rekabet ve çatışma, eğitimin ikinci plana atılması, okuldaki huzur ve barışın yok olması şeklinde sıralanıyor.
#Gazetehaberleri‘Havlu heraketi’yle gündeme gelen özel beach’lerdeki şezlong ücretleri el yakarken, Hürriyet halk plajlarındaki ‘tarife'yi araştırdı. Bodrum’da 83 halk plajından 80’inde şezlong ve şemsiye ücreti alınmıyor. Kuşadası’nda da 401 bin 12 metrekarelik plajda ücret talep edilmiyor. Çeşme’deki halk plajlarına giriş ücretsiz ancak şezlong ve şemsiye 200 TL.
#Halk PlajlarıHürriyet yazarı Fırat Aydınus, TFF'nin davetiyle medya mensuplarıyla birlikte Riva'ya yaptığı ziyarette TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu ve TFF Başkanvekili Mustafa Eröğüt'ün yaptığı açıklamalardan izlenimlerini ve planlanan devrim niteliğindeki projeleri kaleme aldı.
#Süper LigDortmund Fenerbahçeliler Derneği’nde geçen hafta sonu yapılan olağan kongreyle dördüncü kez başkan seçilen İsmail Çelik, “Yeni dernek lokalimizle Fenerbahçe ailemizi büyütüyoruz. Özellikle çevremizdeki gençleri derneğe kazandırmak için büyük bir çaba harcıyoruz” dedi.
#Fenerbahçe