“Tablet, bilgisayar, telefon gibi ‘ekran’ özelliği gösteren teknolojik ürünler, sınırlı sayıda duyuya hitap ederler” diyen Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Kln. Psk. Emel Güler, bu durumun çocukların algı kabiliyetlerini sınırladığını söyledi.
#Telefonİkinci dönem ne zaman başlayacak sorusu, karnelerin alınmasına sayılı gün kala pek çok vatandaşın araştırdığı konular arasında yer almaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2. dönem tarihi hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar internet üzerinden detayları araştırıyor. Peki, MEB takvimine göre ikinci dönem ne zaman başlayacak? İşte, okullar ne zaman açılacak sorusunun cevabı
#Okullar Ne Zaman AçılacakEğitim-öğretim döneminin ilk yarısı bitiyor. Miniklerin karne heyecanı da, tatil beklentisiyle birlikte başladı. Günümüzde öğretim kademelerindeki öğrenciler, okul başarılarına göre değerlendirildiği için “akademik başarı” kavramı öğrencilerin yaşamlarında önemli bir rol oynuyor.
#Çocuk“Sağlıklı bir bebek dünyaya getirerek, onun her yönüyle sağlıklı bir gelişim seyri içerisinde büyümesini izlemek annelerin en büyük arzusudur. Şüphesiz annelik stresli ve zor bir süreçtir. Bu yönüyle engelli bir çocuğa sahip olan annenin anneliği daha da zordur’’ diyen Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Klnk. Psk. Emel Güler, Down Sendromu ile ilgili önemli tavsiyeler ve açıklamalarda bulundu.
#Down SendromuAnnelerin en büyük istekleri genelde; çocuklarının başarılı, özgüvenli, akıllı, yaratıcı olması gibi şeylerdir. Tüm bunları isteyen anneler kendileri için ise “mükemmel, sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu anne” olma gibi hedefler belirler. Ancak günlük yaşamın getirdiği zorunluluklar nedeniyle ideal çocuk yetiştirme sorumluluğu, bazen sekteye uğrayabilir.
#DisiplinHafta sonu yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giren ve kötü geçtiğini düşünen bir öğrencinin ikinci oturum için geldiği okulda intihara kalkışması, aileleri kendi çocuklarının da durumundan endişe etmeye sevk etti. Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Tuba Yıldırım Üstünel; öğrencilerin yüksek kaygı yaşamalarının nedenlerini sıraladı, ailelere konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#YksÖnce bilgisayarlar hayatımızı kapladı sonra tabletler, cep telefonları hatta akıllı gözlükler ve saatler. Her şey elektronik, her şey bilgisayarlı. Çocuklar neredeyse elektronik cihazlar ile bir uzuvları gibi görecek kadar çok meşgul oluyorlar. Bir yandan çocukların gelişimini etkilediği, hatta nörolojik rahatsızlıkları bile tetiklediği söylenirken, diğer taraftan teknolojiden uzak tutmanın da zararlı olabileceği söyleniyor.
#Teknoloji“Anne ben nasıl oldum?” Bu soruyu anne-babanıza sormuş muydunuz? Ne yanıt aldığınızı hatırlıyor musunuz? Uzmanlara göre ise sağlıklı bir cinsel yaşam için çocuklukta edinilen bilgiler kritik önemde. Ancak Türkiye’de tablo hiç de iç açıcı değil.
#Çocuklara Cinselliği AnlatmakTürkiye’ de son verilere göre 22 milyon çocuk var. 15 bini aşkın psikoloji mezunu var. 15 bin psikoloji mezunun hepsini psikolog olarak bilinse de kanunen uzman olarak tanımlanmıyorlar. Yasalara göre psikoloji mezunu birisinin psikolog olarak tanımlanması için yüksek lisans yapması ve bir yıl vaka incelemesi yapması şart.