Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiHepsiburada, 2024 yılının ilk altı ayında en çok satılan kitaplarını duyurdu. 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 200 bin farklı kitap, 4 milyon adet satıldı. Hepsiburada’da sırasıyla en çok Çocuk, Eğitim, Edebiyat, Kişisel Gelişim ve Araştırma - İnceleme kategorilerindeki kitaplar ilgi gördü.
#Sponsorlu İçerikZamansız Şehrin Çocukları çocuk kitaplarından tanıdığımız üç yazar bir araya geldi, İstanbul’un üç dönemini yazdı. Almıla Aydın, Bizans dönemi İstanbul’unu; Nilay Yılmaz, Osmanlı döneminin İstanbul’unu; Seda Öğretir ise Cumhuriyet döneminin günümüz İstanbul’unu yazdı ve ortaya ‘Zamansız Şehrin Çocukları’ kitabı çıktı. Hikâye Zeytinburnu Mozaik Müzesi’nde geçiyor. Çünkü İstanbul’un sur dışındaki en büyük yekpare mozaiği orada… Bu kitabı okuyanlar, mekâna giderek, öykünün geçtiği yerleri dolaşabiliyor, hikâye kahramanlarını hayal edebiliyor. Kitabın yazarlarıyla bir araya geldik, Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Zamansız Şehrin Çocukları’nı konuştuk.
#Ömür KurtOyuncak seçimi çocuğun gelişimi için çok önemlidir. “Barbie” filmi, bu oyuncakları yeniden tartışmaya açtı. Uzun yıllar boyunca ‘mükemmel kadın’ imajı yaratan Barbie oyuncaklarına eleştiriler üzerine sosyal hayatta karşılaşabileceğimiz oyuncaklar da eklenmişti ama eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Kimine göre 2 saatlik film bir ‘oyuncak reklamı’, kimine göreyse pembe renklerle boyalı cinsiyetçi bir yapım. Bir anda büyük bir ‘Barbie akımı’ başladı. Peki, renkler ve Barbie oyuncakları bize ne söylüyor? Uzmanlara sorduk.
#Ömür KurtYaz geldi; plajlarda, restoranlarda çocuk çığlıkları baş gösterdi. Pek çok kişi çocukların gürültüsünden sık sık rahatsız oluyor ve bunu dile getiriyor. Gizem’le Melis ne yapılması gerektiği konusunda pek anlaşamıyor ama sonuçta saygı ve sevgi noktasında buluşuyorlar…
#Çocukİstanbul’un zaman makinesi Rahmi M. Koç Müzesi, zengin koleksiyonunu yeniden bir kitaba taşıdı. Müzenin büyüleyici atmosferi ve koleksiyonundaki binlerce objenin çeşitliliğine kapsamlı bir bakış sunan ‘Rahmi M. Koç Müzeleri–İstanbul’ isimli 639 sayfalık kitap, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’tan çıktı. Müzenin kurucusu Rahmi M. Koç ile yapılan bir röportajın da yer aldığı kitap üç bölümden oluşuyor. Dünya endüstriyel mirasına ilişkin bilgi ve görsellerle zenginleşen kitap, kıymetli isimlerin kaleme aldığı yazılar ile tarihsel bir kaynak niteliği de taşıyor.
#Rahmi Koç‘Ankara Miras Kültür Elçileri Programı’nda şimdiye kadar toplam 150 çocuk eğitim alarak başkentin birer ‘kültür elçisi’ oldu. Programın beşincisi düzenlenirken ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Bu programlarla çocuklarımızın yaşadıkları kente sahip çıkmalarını istiyoruz” dedi.
#Ankara Miras Kültür Elçileri ProgramıRusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya SavaşıHollywood’un en ünlü ve sevilen oyuncularından biriyle evli olan Hilaria Baldwin, yaşadığı zor günlerin ardından kırmızı halıda verdiği görüntüyle bir kez daha herkesi büyüledi. Kurdukları yedi çocuklu, kocaman aileyi anlatan Hilaria, düşük yaptığında hissettiği korkunç duyguları ve kocası film çekimleri sırasında görüntü yönetmenini yanlışlıkla vurup öldürdükten sonra yaşadıkları zor günleri anlattı.
#Alec BaldwinMimari harikası binaları, dünyaca ünlü müzeleri ve şehrin tamamına yayılmış kitapçılarıyla Avrupa’nın en ilgi çekici şehirlerinden biri Münih. Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler nereler, çocuklar en çok hangi müzeleri görmek ister veya yemek için hangi restoranlara gidilmeli? Tatilinizi planlarken önerilerimize göz atarak nokta atışı yapabilirsiniz.
#SeyahatKültür ve Turizm Bakanlığı'nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali 1 Ekimde başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 72 ayrı mekânda, 5.000’e yakın sanatçı ve 160 açık hava etkinliği, 12 bale-opera-dans, 107 çocuk etkinliği, 125 konser, 49 sergi, 68 söyleşi, 47 tiyatrodan oluşan toplam 568 etkinlik yer alıyor.
#Başkent Kültür Yolu FestivaliŞu sıralar Bodrum ve Çeşme’de olmak havalı görünse de İstanbul’da kalanların da yapabileceği bir dolu aktivite, keşfedebileceği birçok mekân var. Üstelik hangisini seçeceğiz diye uğraşmaya da gerek yok. Şehrin tadını en iyi çıkaranlar favorilerini bizim için sıraladı.
#SAVAŞ ÖZBEYOğluma bebekliğinden beri tüm milli bayramların önemini anlatıyoruz. Daha önce 30 Ağustos için yaptığımız Ankara turunu yazmıştım. Bu sefer de Cumhuriyetimizin 98’inci yaşını kutlarken tüm çocuklarımız tarihi yerinde görerek öğrensin diye daha kapsamlı bir ‘29 Ekim turu’ yapıp duraklarını paylaştım.
#Hürriyet