Mekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele alan ve sese, ışığa, kente odaklan Taksim Sanat’taki ‘Boşlukta Mevcut’ sergisinin küratörü Derya Yücel, “Bir tür ‘mekansız mekan’ yaratarak, galeriyi karanlık, sessiz ve dingin bir alan haline dönüştürdük” diyor.
#Derya YücelBihter Sabanoğlu’nun İstanbul’daki Bizans mirasına günümüzden baktığı ‘Şüpheli Şeylerin Keşfi’ romanını kapağa taşınan çizimiyle yorumlayan sanatçı Çınar Eslek, kitabı bir de okur gözüyle değerlendirdi: “Bana kalırsa en enteresan kısım, tarihe ve şehre alternatif bakış açıları önermesi.”
#Bihter SabanoğluArt Unlimited dergisinde 2017’den bu yana yayımlanan ve görsel sanatçılar ile yazar, şair, sinemacı gibi farklı mesleklerden isimleri bir araya getiren ‘Ak-sayanlar’ başlıklı yazı dizisi, Galeri x-ist işbirliğiyle, editör Merve Akar Akgün ve sanatçı Çınar Eslek tarafından aynı isimli etkileyici bir sergiye dönüştürüldü. ‘İkili çalışma’ya alternatif bir yaklaşım getiren ‘Ak-sayanlar’ sergisinde Neriman Polat & Sema Kaygusuz, Kirkor Sahakoğlu & Tayfun Pirselimoğlu, Orhan Cem Çetin-Kemal Özen & Şebnem İşigüzel, Pınar Öğrenci & Fırat Demir, Murat Palta & Gülfem Pamuk, Ece Eldek & Emin Alper, Ferhat Özgür & Süreyyya Evren bir araya geliyor. Sergiyi Eslek ve Akgün’le konuştuk.
#Art Unlimited‘Koyaanisqatsi’ ressam Çınar Eslek’in Tophane’deki Pg Art Gallery’de açtığı yeni sergisinin adı. Serginin başlığı, Godfrey Reggio’nun yönetmenliğini yaptığı, Philip Glass’ın müziklerini bestelediği 1982 tarihli ‘Koyaanisqatsi’ filminden geliyor ve bu atıf, yitip giden şeylerin seyrine dalmış bir bireyin sinematografik bakışını vurguluyor. Hopi Kızılderililerinin diline ait olan ‘koyaanisqatsi’ kelimesi, “kontrolden çıkmış hayat”, “dengesiz hayat” gibi anlamlar içeriyor.
6-26 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Encounters: Turkish Contemporary Art in Korea (Karşılaşmalar: Türk Çağdaş Sanatı Kore'de”) sergisi Türk çağdaş sanatını Uzakdoğu'nun kültür ve finans merkezlerinden biri olan Seul'de tanıtmayı ve Güney Kore'de Türkiye çağdaş sanat alanında pazar yaratmayı amaçlıyor.
Fransa'daki Türkiye Mevsimi etkinlikleri kapsamında geliştirilen ve görsel sanatlar alanında çalışan Türk sanatçılara Paris'te tahsis edilen bir atölyede yaşama, üretme, özel atölyelerden yararlanma ve yapıtlarını sergileme fırsatı sunan “Türkiye Atölyesi”nin Ocak-Nisan 2011 dönemine başvurular 14 Kasım'a kadar kabul edilecek.