Nefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Güneş ışınları insan sağlığı üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir. Güneşin ışığı, vücudumuzda D vitamini sentezini sağlar ve ruh halimizi iyileştirebilir. Ancak aşırı güneşe maruz kalma, cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
#SağlıkPolikliniğimize gelen hastalarımızın aklına takılan bir çok soru oluyor. Zaman içinde onlara verdiğim cevapları toplayıp paylaşmayı seviyorum ve yararlı olduğuna da inanıyorum. İşte bu yazıda da onların en çok sorduğu 10 soruya verdiğim cevabı sizinle paylaşmak istedim.
#Lazer TedavisiLateks alerjisi, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta günümüzde uluslararası bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Lateks alerjisi, direkt yüzey teması ya da solunum yolu ile olabiliyor. Lateks alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lateks AlerjisiYaz aylarında cilt hastalıklarında artış görüldüğünü belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Behram Danış, "Sıcaklık, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor." dedi.
#Cilt Hastalıklarıİlk izlenimin ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Karşımızdaki insanın bizimle ilgili fark ettiği ilk şeyler yüzümüz ve gülümsememiz oluyor. Dolayısıyla ilk görüşte akılda kalıcı olabilmek için sağlıklı bir görünüşe sahip olmak önemli bir faktör.
#HavuçCilt kızarıklığı genelde beyaz ve açık tenli kişilerde meydana gelen bir cilt problemidir. Hava koşulları ve sıcaklığın yanı sıra, utanma ve kızgınlık gibi psikolojik etmenler de yüz kızarıklığına neden olan etkenlerden biridir. İşte cilt kızarıklığı çözüm önerileri...
#Cilt BakımıPortsmouth Üniversitesi'nde fizyolog olan Profesör Mike Tipton, sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini araştırmak için tam 40 yılını harcadı. Şimdi ise yeni bir araştırma, sizi soğuk duşu sevmeye ikna edecek sonuçlar ortaya koydu.
#Soğuk DuşGüne buz gibi bir duşla başlamak herkesin bir numaralı tercihi değil elbette. Ancak hastalıklardan korunma, ruh halini iyileştirme ve kilo vermeye yardımcı olma gibi potansiyel sağlık yararları soğuğa göğüs germeyi düşünmeniz için etkili olabilir. Uzman görüşleri ile soğuk duş ve sağlığa faydalarını anlatıyoruz.
#Soğuk DuşSağlıklı bir cilt için yapmamız gerekenler kadar yapmamamız gerekenler de var. Çok ürün kullanmak ya da hep pahalı ürünlerden medet ummak doğru değil örneğin. Uzmanlara göre bunlar gibi doğru bildiğimiz yanlışlar çok. Dermatologlara cilt bakımında sık yapılan hataları ve ‘Asla yapmam’ dedikleri uygulamaları sorduk.
#CiltKeratozis pilaris üst kollarda, uyluklarda ve kalçalarda küçük, ağrısız şişliklerin ortaya çıkmasına neden olabilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Şişlikler tipik olarak ten rengindedir, ancak daha açık cilt tonlarında kırmızı veya pembe, daha koyu cilt tonlarında ise kahverengi veya siyah görünebilirler. Görünümleri rahatsız edici olsa da keratozis pilaris şişlikleri zararsızdır ve genellikle kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, bazı insanlar tüm yaşamları boyunca alevlenmeler yaşayabilirler.
#Keratozis PilarisKollarda ve bacaklarda bir sürü küçük sert yumrular şeklinde ortaya çıkan keratozis pilaris oldukça yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta cilt tüyleri yolunmuş bir tavuk derisine benzetildiği için halk arasında ‘tavuk derisi’ olarak adlandırılıyor. Bu cilt rahatsızlığının genelde evde dahi tedavi edilebileceğinden bahseden dermatologlar, hayat kurtaran detayları anlattı
#Keratozis PilarisCildin doğal nem dengesini korumak ve kurumamasını sağlamak güzellik rutininin temeli. Dudaklara, yüze, hatta tüm vücuda uygulanan maskeler, cildi etkili bir şekilde besleyerek canlılığını yeniden kazandırmayı vaat ediyor. Jürimize en etkili nem maskelerini sorduk.
#Pınar TAHİRLERAğda maddesi istenmeyen tüylerin gitmesi için kullanılan yapışkan çeşitli kişisel bakım ürünüdür. Erkeklerde ağda ürününü kullansa da genellikle kadınlar ağdayı kullanmaktadır. Cildi hassas olanlar ağda sonrası kızarıklık için nemlendirici, gül suyu, limon suyu, bebek pudrası gibi ürünleri ağda yapılan alana uygulamaktadır. Ağda sonrası oluşan kızarıklık için ne yapılması gerektiği ve konuyla ilgili merak edilenleri derledik.
Bebeğe kivi verilip verilmediği, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bebeğe kivi verilip verilmediğini öğrenebilir ve buna göre vermeyi tercih edebilirsiniz. Bebeğe kivi verilir mi ve yedirilir mi? Bebeğe kivi ne zaman verilir detaylarıyla derledik.
#BebekHyaluronik asit, güzellik için mucizevi bir bileşendir. Dermatologlara göre, ciltteki hyaluronik asit içeriği arttığında, kolajenin gelişmesi için ortam oluşturur ve bu nedenle yaşlanma karşıtı süreci teşvik eder. Peki hyaluronik asit hamileyken kullanılır mı, zararlı mı? İşte hyalüronik asit faydaları ve kullanımı hakkında detaylar...
#Hyalüronik AsitGelin bu hafta, yazın başlamasıyla hayatımıza giren bazı sorunları ele alalım. Terlemeden sivrisinek ısırıklarına, çeşitli sıkıntılara karşı, eczanelerden kolayca edinebileceğiniz ürünlerle hazırlayacağınız bitkisel çözümler mevsimin tadını çıkarmanızı kolaylaştıracak.
#Yaz